Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

4669
Кои са най-добрите храни за здраво сърце?
Снимка: iStock

Здравословното хранене за сърцето набляга на пълноценни, богати на хранителни вещества храни, които поддържат оптималната функция на сърдечносъдовата система и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Ето някои от основните компоненти на диетата, която насърчава здравето на сърцето:

Плодове и зеленчуци: Включването на разнообразни цветни плодове и зеленчуци в диетата ви осигурява важни витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.
Тези хранителни вещества спомагат за понижаване на кръвното налягане, намаляване на възпаленията и подобряване на цялостната функция на сърцето. Особено полезни са ягодите, зелените листни зеленчуци, цитрусовите плодове и кръстоцветните зеленчуци като броколи и брюкселско зеле.

Кои храни са най-полезни за сърцето

Пълнозърнести храни: Изберете пълнозърнести храни, като кафяв ориз, киноа, пълнозърнеста пшеница, овес и ечемик, вместо рафинирани зърнени храни.
Пълнозърнестите храни са богати на фибри, които спомагат за поддържането на здравословни нива на холестерола и за здравето на сърцето. Освен това те осигуряват устойчива енергия, без да предизвикват бързи скокове в нивата на кръвната захар.

Здравословни мазнини: Включването на източници на здравословни мазнини, като авокадо, ядки, семена и мазни риби като сьомга, скумрия и сардини, е от решаващо значение за здравето на сърцето.

Тези храни са богати на омега-3 мастни киселини, които спомагат за понижаване на триглицеридите, намаляват възпаленията и поддържат сърдечния ритъм. Освен това използването на зехтин или рапично олио при готвене вместо наситени или трансмазнини може да бъде от полза за здравето на сърцето.

Постни протеини: Избирайте постни протеини, като птиче месо без кожа, бобови растения (боб, леща, нахут), тофу и риба, вместо червено месо и преработени меса.
Постните протеини са с по-ниско съдържание на наситени мазнини и осигуряват основни хранителни вещества като протеини, желязо и цинк, без да допринасят за неблагоприятни ефекти върху здравето на сърцето.

Здравословни за сърцето храни: Какво да ядем и какво да избягваме

Ограничете натрия и захарта: Прекомерният прием на натрий може да доведе до високо кръвно налягане и да увеличи риска от сърдечни заболявания.
Ограничаването на консумацията на преработени храни, консервирани супи, солени закуски и бързи закуски може да помогне за намаляване на приема на натрий.
По същия начин свеждането до минимум на добавените захари и избирането на естествени подсладители като плодове или малки количества мед или кленов сироп подпомага здравето на сърцето.

Умерена консумация на алкохол: Ако решите да консумирате алкохол, правете го в умерени количества. За повечето възрастни това означава до едно питие на ден за жените и до две питиета на ден за мъжете. Прекомерната консумация на алкохол може да допринесе за високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и други сърдечносъдови проблеми.

Останете хидратирани: Адекватната хидратация е от съществено значение за здравето на сърцето.
Пиенето на вода през целия ден спомага за поддържане на правилния обем на кръвта и подпомага цялостната функция на сърдечно-съдовата система. Полезно е да се ограничат сладките напитки и да се избере вода, билкови чайове или вода, напоена с плодове и билки.

Разумно хранене: В допълнение към избора на храна, практикуването на съзнателно хранене може да насърчи по-доброто храносмилане, да предотврати преяждането и да подпомогне цялостното благосъстояние.
Отделете време, за да се насладите на храната, яжте бавно и обръщайте внимание на сигналите за глад и ситост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Вземете си витамин У: Защо удоволствието е важно, когато става дума за това какво ядете?

Това са най-неемоционалните и студени зодии според астрологията

Кои са безсмислените навици, които тайно ви изтощават без да предполагате

4 знака, че Вселената иска да бъдете с конкретен човек

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 май /валутен калкулатор/

Превръща и сламата в коприна: Мощна домашна маска за суха коса

Без пране: Страхотен трик, с който да почистите възглавниците

6 неподозирани храни, които трябва да се съхраняват в хладилника

Внимавайте: Тази програма за пране може да повреди пералната машина

Това е симптом на автоимунно заболяване, който се появява по време на сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво да правите, ако цветовете на доматите падат
Какво да правите, ако цветовете на доматите падат

Падащите доматени цветове са сериозен проблем, поради който градинарят може да остане без реколта от домати. Основната причина за това неприятно...