Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

29424
Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето
Снимка: iStock

Признаците на лицето са като отворена книга за нашето здраве, като често разкриват фини улики, които могат да покажат основни заболявания. Различните аспекти на външния вид на лицето ни могат да дадат представа за физическото и дори психическото ни здраве - от блясъка на кожата до линиите, изписани на лицето ни.

Един от най-очевидните показатели за нашето здраве е състоянието на кожата ни. Здравословното хранене, достатъчната хидратация и добрите навици за грижа за кожата често водят до чиста и сияйна кожа.

А проблеми като дехидратация, лошо хранене или основни здравословни състояния могат да се проявят като сухота, акне или матовост на тена ни. Например липсата на основни хранителни вещества като витамините А, С и Е може да доведе до проблеми с кожата като сухота, възпаление или преждевременно стареене.

Как лицето издава здравословните ни проблеми?

Освен това чертите на лицето ни също могат да разкрият признаци на определени медицински състояния.

Например подпухналостта или подуването около очите може да подсказва за алергии, проблеми със синусите или бъбречни проблеми.

По подобен начин бледата или жълтеникава кожа може да е признак на анемия или проблеми с черния дроб, докато зачервеният тен може да показва треска, високо кръвно налягане или хормонален дисбаланс. Тези едва доловими промени в цвета или структурата могат да послужат като ранни предупредителни знаци, които ни подтикват да потърсим лекарска помощ.

Изражението на лицето може да даде ценна информация за нашето психическо и емоционално състояние. Хроничният стрес, тревожността или депресията могат да доведат до напрягане на лицевите мускули, което води до набръчкване на веждите, стискане на челюстите или дори до лицеви тикове.

С течение на времето тези изражения могат да допринесат за появата на линии и бръчки, които отразяват не само възрастта, но и емоционалното ни състояние.

Интересно е, че очите често се смятат за прозорци към душата ни, но също така предлагат важни сведения за нашето здраве. Кръвясалите очи могат да показват алергии, умора или напрежение в очите, докато пожълтяването на бялото на очите може да е признак за проблеми с черния дроб.

Промените в размера на зениците или нередностите в движението на очите могат да сигнализират за неврологични състояния или интоксикация с наркотици.

Какво разкрива лицето ви за вашето здраве

Дори формата и симетрията на лицето ни могат да дадат информация за нашето здраве. Лицевата асиметрия например може да подсказва за скрити проблеми с опорно-двигателния апарат, увреждане на нервите или аномалии в развитието. Промените в контурите на лицето, като например подуване или увисване, могат да бъдат показателни за различни медицински състояния, като нарушения на щитовидната жлеза, инфекции или дори автоимунни заболявания.

Здравето на зъбите е друг аспект на лицевите признаци, който не бива да се пренебрегва. Проблеми като заболяване на венците, кариес или неправилно подредени зъби не само засягат усмивката ни, но могат да имат и по-широки последици за здравето.

Лошото здраве на устната кухина е свързано със системни заболявания като сърдечносъдови заболявания, диабет и респираторни инфекции, което подчертава взаимовръзката между здравето на устната кухина и цялостното благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо трябва да слагате лъжица захар в задния си двор

Винаги ще сте бедни, ако не започнете да прилагате тези 7 правила на богатите

Кога е най-подходящото време за хващане на тен и как да не изгорим?

Свежест по рафтовете: как трябва да се съхраняват храните в хладилника

6 опасни процедури за красота в салона

8 неща в дома ви, които ще ви накарат да остареете преждевременно

Как се пише: улучвам или олучвам

7 енергийно „мръсни“ вещи, които е забранено да се държат на работното място

Фотостареене на кожата: Всичко, което трябва да знаете за него

Тази котка се смята за най-опасната в света – с този звук тя плаши всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Тиквички - как влияят на  холестерола
Тиквички - как влияят на холестерола

Тиквичките предлагат много хранителни ползи за тялото ни. Една порция нарязани тиквички (една чаша) съдържа 21 калории, 1,5 грама протеин, по-малко...