Външните наблюдатели: Висок праг, неясен въпрос и объркване при нормативната рамка

10408
Външните наблюдатели: Висок праг, неясен въпрос и объркване при нормативната рамка

Висок е прагът, чрез който резултатите от референдума имат правно-задължителен характер, формулировката на въпроса и текстът е бил променен по време на процедурата, за което имаме критични бележки.

Това заяви на брифинг Фолкер Митендорф, член на малка мисия наблюдатели на вчерашния референдум, от организацията Democracy International, предаде БГНЕС.

Посетихме 24 избирателни секции в България - смятаме, че изборите се проведоха по законосъобразен начин и че процедурата на референдума е успешна, каза той. Срещнахме се с различни участници в процеса и разговаряме по различни въпроси - законодателната рамка у вас е определена от Изборния кодекс. Там, където няма специални текстове, се прилага Изборният кодекс, но това не е ясно, създава трудности и трябва да се обмисли до следващия референдум, препоръча Митендорф.

Според него предоставянето на информацията за обществеността би трябвало да даде възможност да се изпълни целта на референдума. Нашата мисия бе малка и кратка, посетихме малък брой секции и не можехме да следим как медиите отразяват събитието, призна той.

Не забелязахме нередности при гласуването, но при прилагането на нормативната рамка имаше объркване - дали да се прилага Изборният кодекс или Закона за референдумите, посочи друг наблюдател - Магдалена Хоровиц, юрист от Democracy International. Оказа се, че въпросът е твърде общо формулиран и променен в хода на процедурата - нашата препоръка е в бъдеще тези неща да се променят, препоръча тя. Прагът на участие, от който зависи валидността на референдума, също е твърде висок, а времето за събиране на подписи е доста по-кратко, отколкото е в други държави, констатира тя.

Направихме сравнение с Кодекса за добри практики за провеждане на референдуми и установихме, че в бъдеще въпросът у вас трябва да е по-ясен и по-опростен, посъветва Хоровиц. На вчерашния референдум той бе и подвеждащ, добави Даниела Божинова, зам. председател на Democracy International. Не изследвахме начина на финансиране на инициативните комитети на кампаниите, уточни тя. Препоръките ни ще залегнат в нашия доклад, който ще напишем, посочи Хоровиц.

Членовете на мисията на Democracy International, базирана в Кьолн, Германия, споделиха своите първи впечатления от проведения вчера национален референдум пред българските медии.

Редактор: Десислава Ушатова

Добрев: Всички загубиха от референдума

"В този референдум загубиха всички, най-вече българското общество, защото похарчихме едни 20 милиона лева по най-неразумния възможен на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com