Законът за конфискация мина, Бойко щастлив

5535
Законът за конфискация мина, Бойко щастлив
Алтернативният вариант на закона на ДПС беше отхвърлен

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за отнемане на незаконно придобито имущество, внесен от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев и група народни представители.

От общо гласували 201 народни представители „за” гласуваха 121 депутати, „против” – 70, а 10 – „въздържал се”. Алтернативният вариант на закона, внесен от Христо Бисеров от ДПС, беше отхвърлен.

Борисов: Благодаря Станишев, но преди 10 дни знаеше какво ще е!

Премиерът Бойко Борисов реагира на поредната оценка от страна на лидера на БСП Сергей Станишев. "Браво на председателя на ПЕС Сергей С...

Подкрепата за новия закон дойде основно от ГЕРБ и независимите депутати. БСП и ДПС бяха "против", а от Синята коалиция гласуваха предимно "въздържал се" и само двама сини депутати бяха "за".

Правосъдната министърка Диана Ковачева взе думата в парламента, за да разсее съмненията на депутати от опозицията, че с предложението на ГЕРБ можело да се преследват и обикновени граждани и да се отнема имуществото им неправомерно.

„Позицията на министерството се основава на опита от прилагането на сегашната комисия по отнемането на имущество, както и на опита на други страни. Очакването към закона е да подобри съпротивителните сили на държавата срещу корупцията, да оправдае общественото очакване за справедливост, както и да повиши доверието в съдебната система“, защити Ковачева предложенията на закона.

Опозицията остана на мнението, че законът може да се използва за репресии.

„Гласувах против, защото не вярвам, че намерението на ГЕРБ е да върнем чувството за справедливост на българските граждани. Това е един опасен закон, който ще бъде използван за политически цели. Ще се използва за политически рекет, натиск за всяване на страх у всеки влиятелен човек, който си позволява да не подкрепя кандидатите на управляващите”, заявидепутатката от БСП Мая Манолова.

Борисов: ДПС и БСП да си търсят други. България се управлява без коалиция!

България се управлява без коалиция и ще се управлява без коалиция, така че ДПС и БСП да си намерят партньори в дясно, в лицето на Синят...

Според нея не е случайно, че този законопроект се приема точно преди изборите.

„Проблемът с използваните оръдия е това, че те са слепи. Утре ще ги използват срещу вас и без да имам кристална топка, ще ви кажа, че законът ще влезе в употреба за разчистване на сметки”, каза още Мая Манолова.

Премиерът Бойко Борисов остана изключително доволен от гласуването.

"Благодарен съм на депутатите от ГЕРБ, независимите депутати и двамата депутати от Синята коалиция, подкрепили на първо четене законопроекта за отнемане на незаконно придобитото имущество", каза пред “Фокус” премиерът Бойко Борисов.

Явно е, че БСП, ДПС и останалите политически партии, които се задъхваха да коментират доклада на Еврокомисията, не са прочели, че основно изискване на този доклад е приемането на закона за отнемане на незаконно придобитото имущество – каза премиерът.

АКТА разгневи Борисов. Трайков чака реакция за оставка!

Премиерът Бойко Борисов реагира остро срещу позицията на БСП за АКТА и факта, че червените обвиниха властта за участието на страната ни...

„Затова може да приемем, че техните изказвания са популистки. С такива изказвания, те правят всичко възможно да запазят предпазния механизъм за България”, посочи премиерът.

„Надявам се, че посланиците в ЕС ще отразят в своите доклади, и в докладите, които ще отидат до президента Барозу, че само ГЕРБ, независимите депутати и двамата сини народни представители, са гласували за приемането на закона. По този начин – тези депутати искат да изпълнят всички условия за премахване на предпазния механизъм спрямо България и за по-добър юлски доклад” – каза премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com