"Никой не е глух": Васил Терзиев с първи коментар за протестите срещу промените в София

18293
"Никой не е глух": Васил Терзиев с първи коментар за протестите срещу промените в София
Снимка: БГНЕС

За първи път след протестите срещу новите промени в движението по ключови булеварди в столицата кметът на София Васил Терзиев коментира недеволството от новите мерки.

"За да можем да решим проблемите с чистотата на въздуха в София, трябва да продължим с мерки, които стимулират това. Една от тях е алтернативният транспорт, да можеш да се придвижиш с велосипед, да може да се придвижиш по един тротоар, по който може да се ходи, както и с развитие на градския транспорт. Това са неща, които се случват и отнемат време, и аз ги разбирам хората, тъй като това беше и тема по време на кампанията", каза днес пред журналисти Терзиев на въпрос за новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий". Очаква се за трети ден да има нов протест срещу промените в движението в центъра на София.

По повод заведеното дело от Европейският център за политики и дали смята, че има някакви нарушения, защото те се позовават от наредба от 2017 г., столичният кмет отговори: "Според екипа няма, ако има, съдът ще излезе с решение".

Попитан дали се притеснява, че има протести срещу решение, което би трябвало да облекчи движението, Васил Терзиев каза, че трябва да е ясно, че е застанал зад това решение.

Още: Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

"Аз вярвам в целесъобразността на този проект и че промените, които се правят в дългосрочен план, са за добро и това, което понякога се изпуска, е че това е само една малка част от промените, които се правят. Никой не е глух, чуваме ги хората за паркоместата и търсим решения. Търсим къде да реализираме подземни паркинги, имаме няколко локации, но не може всичко да стане по едно и също време", заяви кметът на София. 

Снимка: БГНЕС

Той отбеляза, че не може градът да стои в застой, защото всичко не е идеално. "Всяка една промяна е болезнена и когато беше затворен булевард "Витоша", когато се вкараха зоните, когато ни накараха да слагаме колани, когато трябваше да се научим да спираме на пешеходни пътеки и да приемем, че пешеходците имат права", каза Терзиев. 

Още: Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Попитан за диалога с гражданите, кметът на София отговори, че откъм комуникация си дава сметка, че е можело да премине по различен начин. "Отчитам някои пропуски от наша страна и ще се поправим, още по-рано да се започне да се говори. Това е проект, който е бил дискутиран много пъти през годините и това е много важно да се знае. Това не е проект, за който са се сетили "Спаси София" или кметът Терзиев, това е проект, който е заложен в плана за устойчива градска мобилност от над десет години и е препотвърден в различни доклади на чужди архитекти, които са се занимавали с градоустройство на градовете", каза Васил Терзиев, цитиран от БТА.

"Ако падне решението в съда, ние сме доказали, че се съобразяваме с решенията на съда и ги изпълняваме. Четем законите, четем разпоредбите и ако падне, ще се промени", заяви кметът на столицата.

Още: Паркирането по "Патриарха" - скоро и двуетажно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

В столичен квартал квартал асфалтираха дървета (СНИМКИ)

В община Костинброд се проведе фестивалът на бойните изкуства „Кацу Джин Кен”

Таксиметровите шофьори излизат на безсрочен протест

Васил Терзиев: Нашият ангажимент е до края на мандата ни да има поне един работещ лифт

Георги Георгиев: 4000 лв. годишно ще има всеки пенсионерски клуб в София

Васил Терзиев оприличи София на "гето с надраскани фасади"

Община Самоков отбеляза Деня на българския спорт

Сдружение дава пилотен проект за подземни паркинги в ж.к. „Стрелбище“

Георги Георгиев призова Васил Терзиев да спре да се крие и да не се държи като "Ергенът" на финала

Симеоновският лифт на Витоша няма да работи повече - не може да се гарантира безопасността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София