Сдружение дава пилотен проект за подземни паркинги в ж.к. „Стрелбище“

1110
Сдружение дава пилотен проект за подземни паркинги в ж.к. „Стрелбище“
Снимка: Pixabay.com

Сдружение „Граждани за екология и сигурност“ (ГЕС) искат чрез пилотен проект „Зелен квартал „Стрелбище“ да се построят гаражи и паркинги със средства на живущите върху общински терени. Според експерти, проектът е напълно приложим за всички квартали на столицата и в страната. Настоява се изграждането на паргингите да е преди очертаването на Зелена зона, която би затруднила движението, според участниците в конференцията на БТА.

Паркирането в ж.к. „Стрелбище“ е затруднено, тъй като живеещите в квартала са между 22 000 и 24 000, а автомобилите - около 9 000. Въвеждане на „Зелена зона“ обезпечава едва около 3 000 паркоместа, което автоматично поставя в незаконна среда повече от 2/3 от колите.

Арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България в периода 2010-2019 и част от ГЕС, поясни на пресконференция в БТА, проблемите с паркирането във всички софийски квартали. Според него, за да се случи проектът, Народното събрание трябва да приемат норми и закони, които да дадат разрешение за концепцията да се случи едно такова строителство на паркинги и гаражи върху общински терени.

Още: Отварят нова детска градина в ж.к. „Стрелбище“

В район „Триадица“ се обсъдиха проектни предложения в идейна фаза за конкретните места, разработени от Сдружение ГЕС, което има готовност да реализира пилотен проект за решаване на проблема. За целта е създадена организация за прилагане на справедливи правила за подбор на желаещите граждани за изграждане на гаражите със собствени средства, при условията на финансова невъзможност за реализирането им от общината. Решението е с общи усилия на граждани и община да се реализират цялостно възможните подземни и надземни гаражи за подобряване състоянието с транспорта, екологията и сигурността в квартала и създаване на модел, който да е нормативно обоснован и приложим за София и градовете в България с подобни проблеми.

Присъстващите на пресконференцията твърдят, че е необходимо изграждане на паркинги и гаражи преди Зелената зона, тъй като тя не освобождава главните улици и ще има проблем с паркирането и преминаването на автомобилите на инвалиди, сметосъбиращите камиони и други.

Възможна ли е реализацията?

Проф. Добрин Денев казва, че това са реалистични идеи. От технически и екологичен характер е възможно да се реализират тези подземни и полуподземни гаражи. Те ще са на 4 метра дълбочина. В рамките на 1 година може да се реализира всеки един от тях. Локацията на подземните гаражи е такава, че няма да се засегне канализацията, според него.

Още: В защита на зеленината столичани изгониха багер (СНИМКИ)

Проблемите които могат да възникнат са с укрепяване и съобразяване с наличие на подпочвени води. Не е нещо ново да се изгради подземен паркинг, казва той. Има най-различни възможности за конструкцията. При такъв вид строителство ще се освободят големи земни маси, изтъква проф. Денев.

Предвидени са в проекта 10 гаража. Предлага се да има специфичен вид акции на гаражите, които да не са свободно на борсата.

Арх. Бакалов казва, че е необходимо финансово участие на желаещи. Гаражно-строителната кооперация ще има 125 метра обхват – това е съответно радиус на обслужване. Всички живущи в този обхват ще мога да подадат заявка да участват във финансирането на пилотния проект. Разпределението на местата ще се осъществява чрез жребий.

Засега проектът остава идеен. Предвидено е да струва 25 хил. лв. на гараж. Разрешение и акт 16 ще се издават на името на сдружението. Това е модел който ще се използва за цяла София и страната. Моделът е депозиран.

Инж. Деница Янакиева допълни, че пилотният проект следва да се направи с помощта на Столична община. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Škoda България организира празничен спектакъл за 24 май в София (ВИДЕО)

Затварят за ремонт надлеза на Околовръстното шосе в София

Стартира разширяване на ИОУ "Митрополит Авксентий Велешки" в Самоков (СНИМКИ)

Два лифта ще работят на Витоша през лятото

"Всякакви оправдания тук са нелепи": Георги Георгиев разкритикува Васил Терзиев за премахнати инвалидни паркоместа

Хората с увреждания останаха без паркоместа след промените в движението в центъра на София

ГЕРБ-София проведе среща, посветена на пострадалите от катастрофи и техните семейства

Трамвай на приказките тръгва в София

Кола върху релсите спря трамваите по бул. "България" (СНИМКИ)

Община Елин Пелин почита паметта и делото на Ботев с тържествена заря

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com