Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диета след апендицит: какво може и какво не може да се яде, списък с храни

20 май 2024, 11:31 часа

Времето за възстановяване след отстраняване на апендицит зависи не само от успеха на операцията, но и от това колко гладко ще протече следоперативният период. За да избегнете всякакви усложнения, е важно да запазите всички инструкции на лекарите и да ги съхранявате правилно.

Хранене през първите дни след отстраняване на апендицит

Апендектомията, или операцията за отстраняване на апендикса, е сериозен стрес за организма. Лекарствата, използвани за анестезия, и самата хирургична интервенция не са най-добрият начин за повлияване на общото здравословно състояние и състоянието на храносмилателния тракт. Ето защо е особено важно да се храните правилно след отстраняването на апендицит.

Възпаление на апендицита – как се проявява и кой страда от него?

От една страна, храната трябва да е питателна, за да отговори на нуждите на отслабения организъм. От друга - тя трябва да е лесно смилаема, за да не травмира излишно оперираното черво.

През първите няколко дни трябва да се спазва строга диета. Непосредствено след операцията вероятно няма да има апетит, но може да има силна жажда. При липса на гадене може да пиете вода или топъл сладък чай. Това трябва да става на малки глътки, за да не се провокира повръщане. До вечерта на първия ден можете да включите в диетата оризов бульон, нискомаслен пилешки бульон и плодова целувка.

През първите дни след отстраняването на апендицита е необходимо не само да се ограничи диетата, но и да се следи внимателно температурата на храната. Тя не трябва да бъде по-ниска от 20 и по-висока от 50 °С
На втория и третия ден след операцията можете да ядете кисело мляко, картофено пюре от варена тиквичка или тиква, плодово желе. Необходимо е да се ядат малки порции поне 5-6 пъти дневно. В допълнение към водата и чая са разрешени разредени сокове, билкови отвари и плодови морсове.

Хранене в късния следоперативен период

Започвайки от четвъртия ден, можете постепенно да разширите диетата. Първоначално можете да въведете в менюто овесена каша, а след това - пюрета, супи и ферментирали млечни продукти. Ако няма отрицателна реакция от страна на стомашно-чревния тракт, от петия или шестия ден след операцията трябва да разширите диетата и с други продукти.

Знаете ли от коя страна се намира апендикса?

Приблизителният им списък може да бъде следният:

- зеленчукови пюрета;
- безсолно масло;
- варено месо и риба от постни видове;
- хляб (за предпочитане вчерашен);
- плодове, изпечени на фурна.

От седмия ден можете да включите в менюто си млечни продукти, сирене, кайсии, мармалад и мед.

Ако протичането на следоперативния период е тежко, времето за въвеждане на нови продукти може да се измести.

Към обичайната диета, включваща яйца, сурови плодове и горски плодове, бобови растения, ястия с гъби и печива, можете да се върнете не по-рано от 2-3 седмици. Препоръчително е да се избягват пикантни, мазни, пържени и пушени храни поне един месец и половина до два месеца след операцията.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес