С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

4469
С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София
Снимка: БГНЕС

С 45 гласа „За“, 15 против и без въздържали се столичният общински съвет гласува бюджет на София за 2024 г. Бюджетът беше приет с гласовете на ПП-ДБ-СС, но и благодарение на ГЕРБ, “Синя София” и отцепниците от “Възраждане”. Против гласуваха  от БСП, „Възраждане”, ИТН и ВМРО.

"Браво. Разглобихте се на национално ниво, но се сглобихте на местно. Горчиво!", коментира веднага след гласуването председателят на групата общински съветници от БСП в СОС Иван Таков. 

През януари кметът на София Васил Терзиев предложи бюджет за общо 2.58 млрд. лева. Сега, с приемането на бюджет има и увеличение на заплатите на кмета и администрацията: По-високи заплати за Терзиев и общинските съветници: Ето колко ще взимат

По друга тема - евентуалното застрояване на Южния парк, нещата останаха такива, каквито бяха оформени на комисия т.е. блокада - с уточнение от ПП-ДБ-Спаси София, че програмата за изкупуване на частни имоти от общината в парка е индикативна т.е. за всяко изкупуване ще трябва да има отделно одобрение: След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Какво е заложено в бюджета?

„Днес е решаващ ден за София. Днес всеки от вас ще вземе решение за посоката, която иска да даде на града. Искаме ли рекордни инвестиции за жителите на общината или искаме да продължим с чертаене на червени линии“ каза кметът на София Васил Терзиев пред общинските съветници в началото на заседанието.

ОЩЕ: Бюджетът на София: Терзиев не е очаквал друго, освен политически циркове от ГЕРБ (ВИДЕО)

„Чух някои от вас да казват, че подкрепата на бюджета е политическа заявка. Със сигурност е заявка - заявка за подкрепа на софиянци. Няма нищо политическо в по-добър транспорт, няма нищо политическо в добро строителство, детски градини, училища, култура,чистота“, заяви градоначалникът

„Днес всеки от вас има възможност да покаже дали преди всичко е добър съгражданин на гражданите на София“, коментира още Терзиев.

"Осигурихме общо нови 53.9 млн. лева и 5 млн. лева от резерва, за да станат възможни предложенията на общинските съветници", заяви кметът на София Васил Терзиев. По думите му в корекциите на бюджета са включени 10 предложения на ПП-ДБ-СС, ГЕРБ, БСП, Синя София, ВМРО-БНД, независими съветници.

Общинският съветник от групата на ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев определи бюджета на София като рекорден и демократичен. "Днес е един изключително важен ден, защото ще бъде гласуван един уникален бюджет - рекорден за София, защото никога не е бил в такъв размер", каза той.

"За първи път имаме толкова демократичен бюджет. Никога досега не са били включвани толкова много предложения на граждани и на опозицията при изготвянето на Капиталовата програма, на разходната и приходната част на бюджета“, отбеляза Бонев. По думите му това е бюджет за развитието на София, защото най-сетне включва проекти за развитието и инвестициите във всички райони на София, особено в северната част на града.

ОЩЕ: Шефът на СОС: Във всеки един момент могат да ме свалят от поста

Неговият колега Бойко Димитров заяви, че това е бюджет, който отговаря на заявките от предизборната кампания. „Образованието е наш ключов фокус. Над 100 млн. лв. инвестираме за строежи на детски градини. Преборихме се за още 15 обекта, за които ще бъде отпуснато финансиране от държавната програма на Министерството на образованието“, изтъкна Димитров.

„Започваме изграждането на две спортни мултифункционални училищни зали, залагаме още 2 млн. лв. за спортни програми за деца“, допълни той.

Общинският съветник информира, че с 15% се увеличават заплатите в културната сфера и в общинските културни институции. С 50% увеличаваме бюджета на програма „Култура“.

„Въвеждаме за първи път граждански бюджет за всеки район, така че жителите да изберат кой проект е важен за всеки квартал. Продължаваме програмата за ремонт и строеж на нови тротоари, като засилваме контрола върху изпълнението ѝ“, информира Димитров.

ОЩЕ: Рекордни инвестиции предвижда бюджетът на София за 2024-а

Той обясни, че в бюджета е заложена програма за строеж на многоетажни паркинги, като през тази година ще бъдат изградени три от тях - метростанциите "Сливница", "Младост 3", както и в кв. "Левски". Предвиждат се още 17 многоетажни паркинги, които да бъдат изградени през следващите години.

„Инвестициите в градския транспорт са рекордни – над 200 млн. лв. са предвидени за доизграждане на метрото, за нови метровлакове, за ремонт на трамвайни линии“, каза още Бойко Димитров. 

Алтернативни предложения на бюджета

Групата на БСП в Столичния общински съвет не подкрепи бюджета на София. Лидерът на столичните социалисти Иван Таков посочи, че така, както е предложен от ПП-ДБ-Спаси София, бюджета е плах, неамбициозен и не решава нито един хроничен проблем на града.

ОЩЕ: БСП - София: Спрете с шикалкавенето за СОС, бюджетът е недоносче (ВИДЕО)

БСП предложиха алтернативен бюджет. В него те са наблегнали на общинските жилища, на здравната инфраструктура, на образователната инфраструктура, на зелената система на града, общинската администрация.

Таков обясни, че имат предложения за 72 млн. лв. за общинските жилища, здравната и образователна инфраструктура, запазване на зелената система. „Предложили сме ваучери за храна за 12 млн. лв. в администрацията, защото там заплатите са много ниски. Ние сме направили предложения, с които бюджетът да стане по-добър за софиянци“, каза председателят на БСП в СОС. И обясни, че има много подценени пера и може да има корекции.

Групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет също определи предложеният от ПП-ДБ-Спаси София бюджет като неамбициозен. „В капиталовата програма на бюджета ще се види съвпадение с над 95% с бюджета на бившия кмет на София Йорданка Фандъкова“, сравни общинският съветник и бивш председател на СОС Георги Георгиев.

От ГЕРБ настояват вместо с над 130% да се увеличат парите на кмета на София Васил Терзиев в резерва, да станат 23 млн. лв., като 10 млн. лв. от тях да се вземат, за да се платят заплатите на медицинските сестри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София