След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

1836
След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София
Снимка: iStock

Столична община се отказва от намерението си да изкупи с доста спорна сделка частни имоти в Южния парк. Планът за придобиването им бе заложен в Програма за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост, която ще се гласува на утрешната сесия на Столичния общински съвет, предаде Сега.

След като списъкът с имоти по програмата бе представен, групата на ГЕРБ в СОС съобщи, че в него за изкупуване са включени 18 частни терени в Южния парк. Бившият шеф на общинския съвет Георги Георгиев обърна специално внимание на 5 от тях. Те са с обща площ около 12,5 дка и преди години са били реституирани. „Опитваме се да предотвратим риска от евентуална злоупотреба в особено големи размери с обществени средства като се купят възбранени имоти“, заяви за Actualno.com експредседателят на Столичния общински съвет. Според него подготвените покупки на имоти са толкова разпръснати, че приличат на дупки на швейцарско сирене. За въпросните 5 имота обаче се оказа, че има и Още: Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Обвиненията

Според Георгиев наличието на частна фирма в собствеността на 5-те терена противоречи на намеренията на кмета Васил Терзиев да изкупува само имоти, чийто собственици ги притежават по реституция. Освен това Георгиев предупреди, че към момента въпросните 5 имота са възбранени по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс заради дългове към държавата и че, ако Столична община плати на частната фирма, след това парцелите пак може да бъдат загубени. Само че се оказа, че става въпрос за много малка част от въпросните имоти - 4,10% или 490 квадрата идеална площ.

"Сега изведнъж, вместо да се изкупи алея, нещо поетапно, тръгваме очевидно да решим проблемите на няколко души в Южния парк, а не на Южния парк с имотите на различните хора. В Южния парк са 75 имота, но преди да изкупуваме, трябва да е ясно по какъв критерий ще го правим, тъй като се знае, че тези имоти не могат да бъдат застроени с жилища или офиси. Пише го в чл. 11 от Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Този закон пази парковете от застрояване, не Терзиев", казва експредседателят на Столичния общински съвет.

Още: Георги Георгиев, ГЕРБ: Терзиев предлага съмнителна сделка с имоти в София

И тъй като Васил Терзиев излезе с публикация във Фейсбук по този въпрос, в която писа, че ГЕРБ 15 години не са предприели реални действия за отчуждаване и са допуснали да изтече мораториумът за строеж върху територии, които общината е имала интерес да придобие за обществено ползване, Георгиев отговори: "Категорично не сме предприели действия чрез неясни критерии да харчим милиони от парите на софиянци и който го направи, ще отиде в прокуратурата веднага. Лично ще се погрижа да подам сигнал".

Гледната точка на кмета

По думите на кмета Терзиев докладът и програмата за управление на общинската собственост са подготвени изцяло по предложения на районните кметове. Той е подчертал, че по никакъв начин няма да позволят да се строи или загражда в парка и са поели ангажимент да пазят зелените площи в София и го изпълняват.

"Заради наследството от управлението на ГЕРБ няма как да вземем всички имоти с бюджет за една година. Тази година - 18, следващата - повече и така ще превърнем парковете в цялостни зелени пространства. Предложените терени за отчуждаване пазят публичния интерес и възпрепятстват други действия на територията на парка, които биха нарушили неговата цялост. Комасацията не е добра идея, защото точно "швейцарското сирене" не позволява някой друг да обедини терените и да се появят инвестиционни идеи", обясни Терзиев.

Кметът е пояснил, че в "Южен парк - Ill-та част", в резултат на прилагане на Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти от 1992 г. и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от 1991 г., е възстановена собствеността на голяма част от имотите на бившите им собственици. Собствениците им през годините нееднократно са искали решаване на проблема с възстановените им имоти чрез замяна, отчуждаване или изкупване от Столична община, както и чрез разрешаване на строителство върху тях, съобразено с парковата среда.

Решението

Днес общински съветници от ПП/ДБ/"Спаси София" в комисията по архитектура предложиха 5-те парцела да бъдат извадени от списъка и да се заменят с други пет частни имота в Южния парк, които пак са предложени от кмета на "Триадица". Зам.-председателят на комисията Росица Николова поясни, че първите предложени терени са били в устройствена зона за парк, а новите терени са в зона за спорт и атракции. "И в двата случая целта е да се защити целостта на парка", коментира Николова.

Още: Терзиев отвърна на ГЕРБ за имотите в Южния парк: Предложенията са на районните кметове

ГЕРБ възразиха, че не са съгласни със замяната, тъй като не са имали време да се запознаят с новите терени. По предложение на Георгиев и с допълнения от групата на БСП комисията реши от програмата за 2024 г. да се изключат всички сделки с частни терени в зелените територии. Така от списъка за изкупуване отпаднаха както 18-те имота в Южния парк, така и сходни терени в парк "Гео Милев" в район "Слатина", парк "Езерото" в "Искър" и в резерват "Боянска църква" в район "Витоша". Двете групи наложиха още районните кметове, по чиито предложения се прави списъкът за придобиване, да проверят законността при реституирането на всички терени в паркове и градини в София. Искането на ГЕРБ и БСП бе подкрепено и от по-малките формации в комисията - "Синя София", ИТН, отцепниците от "Възраждане". Против това решение гласува групата на ПП/ДБ/СС и Воислав Тодоров, който е представител на коалиционния парньор на БСП в СОС -"Левицата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София