Първите правила на футбола бяха изложени в Лондон

7488
Първите правила на футбола бяха изложени в Лондон

Ръководство, съдържащо първите обобщени правила на футбола, беше изложено на показ в Лондон по случай 150-та годишнина от основаването на Футболната Асоциация на Англия, предаде БГНЕС.

Познато като "1863 FA Minute Book", ръководството включва 13-те оригинални правила на играта, включително и какъв трябва да бъде размера на терена, какво се случва, когато топката излезе от игрището и правилата за игра с топката.

Селекционерът на английския национален отбор Рой Ходжсън и президентът на ФА Грег Дайк представиха артефакта в Британската Библиотека - националната библиотека на Великобритания, където ръководството ще остане изложено за всички, които искат да се запознаят с основите на най-популярния спорт в света. "Независимо от факта, че става въпрос за малка книга, нейната заслуга за модерния спорт е огромна", каза говорител на Библиотеката.

Книжката, която се смята, че струва около 2.5 милиона паунда, е написана преди 150 години от Ебенезер Коб Морли, първият секретар на ФА. Тя е вече част от едни от най-важните документи в историята на света, като първото дело на Уилям Шекспир и дневникът на британския изследовател Капитан Скот.

ФА е създадена на 26 октомври 1863 година в Лондон с целта да оформи и канализира правилата на футбола. В "1863 FA Minute Book" са описани още първите срещи и документи по повод на създаването на ФА Къп - най-старото футболно състезание в света, както и факти около най-стария международен футболен мач в света - Шотландия - Англия, игран през далечната 1872 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com