Намалява финансирането по оперативните програми за следващите седем години

11236
Намалява финансирането по оперативните програми за следващите седем години

Почти по всички оперативни програми средствата за следващия период са по-малко в сравнение с настоящия, съобщи вицепремиерът Зинаида Златанова след като Министерският съвет одобри споразумението за партньорство с ЕС по отношение на европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), предаде БГНЕС.

Сравнението между парите, идващи от ЕС през сегашния и през следващия програмен период показва, че през следващите 7 години страната ни ще разполага с над 900 милиона евро по-малко.

С над 500 милиона евро намалява европейското финансиране за Програма за развитие на селските райони. В настоящия програмен период страната ни разполага с малко над 2,603 милиарда евро - пари, идващи от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. За следващия програмен период от въпросния земеделски фонд към България ще бъдат насочени не повече от 2,078 милиарда евро или с над 500 милиона евро по-малко.

По линия на оперативните програми България ще разполага с над 400 милиона евро по-малко. Европейското финансиране по сега действащите оперативни програми е близо 6,674 милиарда евро, а през следващия програмен период страната ни ще получи от ЕС по линия на оперативните програми 6,257 милиарда евро или около 400 милиона евро по-малко.

Най-ощетени са оперативните програми, от които идват парите за пътища и друга важна инфраструктура. В момента за пътища и жп инфраструктура Брюксел дава на България над 1,624 милиарда евро (по линия на ОП "Транспорт"). За изпълнение на дейностите по бъдещата програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" през периода 2014-2020 се очаква ЕК да отпусне около 1,207 милиарда евро или с около 400 милиона евро по-малко.

През настоящия програмен период европейското финансиране по ОП "Околна среда" е малко под 1,5 милиарда евро, а през следващите 7 години тези средства ще бъдат около малко под 1,3 милиарда евро или около 200 милиона евро по-малко. Наследникът на ОП "Регионално развитие" – програма "Региони в растеж" ще получи от Брюксел над 100 милиона евро по-малко. В момента финансирането от ЕС за ОП "Регионално развитие" е в размер на над 1,361 милиарда евро, а за дейностите по ОП "Региони в растеж" от Брюксел ще дойдат само 1, 170 милиарда евро.

Намаляването на средствата вероятно е било известно още на 7-8 февруари 2013 г., когато на заседание на Съвета на ЕС ( на което участваше Бойко Борисов ) е приета Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014 - 2020 година. След заседанието на съвета Борисов се похвали, че България е една от четирите страни, които ще получават повече средства в периода до 2020 спрямо 2007-2013 година, визирайки главно кохезионните фондове, т.е. средствата, които се използват за развитие на регионите и за строеж на инфраструктура. Твърдението беше, че взимаме 7 млрд. евро по това бюджетно перо. Бившият премиер отчете като успех и парите, които страната ни ще получи за извеждане от експлоатация на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй" (240 млн. евро), макар те да не бяха толкова, колкото България искаше да получи.

България e най-големият нетен бенефициент сред държавите-членки на ЕС, похвали се и бившият външен министър Николай Младенов и заяви, че нетният приход от ЕС в новата рамка ще е над 12 милиарда евро. Той определи преговорите около финансовата рамка като "безспорен успех".

За следващия програмен период България ще получи по европейско финансиране малко над 15 млрд. евро - ние сме най-големият нетен бенефициент на европейски пари. Освен по оперативните програми, финансирането от ЕС ще се осъществи и по Програмата за развитие на селските райони, чрез преките плащания към земеделски производители, Програмата за морско дело и рибарство, Програмите по Европейско териториално сътрудничество и други.

Бюджетът на ЕС за следващия програмен период е по-малък, отколкото през предишния. През 2014 - 2020 година европейският бюджет е в размер на 960 млрд. евро - за сравнение през периода 2007-2013 година тази цифра възлизаше на 1 трилион евро. Иначе предвидените разходи за новия бюджет са в размер на 908,4 млрд. евро, т.е. с три процента по-малко. Самият бюджет е едва 1% от БВП на целия ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com