Три страхотни дербита на осминафинал в Шампионската лига (видео)

20424
Три страхотни дербита на осминафинал в Шампионската лига (видео)

"Реал Мадрид" - "Манчестър Юнайтед" е перлата в изтегления преди минути жребий за елиминационната фаза на най-комерсиалния футболен турнир - Шампионската лига на УЕФА.

Двата отбора имат общо 12 титли от турнира на най-големите отбори в Европа - "Реал" е с девет купи, а "Юнайтед" - с три. През тази година червените дяволи вървят уверено в Премиершип и в момента са първи, на 6 точки пред "Манчестър Сити". От своя страна "Реал" вече изостават на 13 точки от "Барселона" в Испания и реално Шампионската лига и турнира за Купата на Краля остава единственият им шанс за трофей през този сезон.

Последният сблъсък на "Реал" и "Юнайтед" в Шампионската лига е от сезон 2002/2003 на четвъртфинал, когато кралският клуб бие с 3:1 на "Сантяго Бернабеу" и губи с 3:4 реванша на "Олд Трафорд", но продължава напред. В тези мачове блесна геният на Роналдо, на Фиго и на Зидан, като бразилският нападател направи хеттрик в Англия.

"Милан" - "Барселона" е другият голям двубой от осминафиналите. Двата тима имат много мачове един срещу друг в турнира, като за последно се срещнаха миналата година на четвъртфинал. Тогава Барса би с 3:1 на "Ноу Камп" след нулево равенство в първия мач. Реваншът в Испания беше доста скандален, тъй като "Барселона" получи две дузпи в своя полза след като "Милан" изравни за 1:1, а особено първата беше бурно оспорвана от италианците, които твърдяха, че съдията е дал фаул на Неста още преди топката да бъде вкарана в игра, което било против правилата.

В момента като класа испанският и италианският гранд са на коренно различни позиции в европейския футбол - "Барселона" гази всичко наред, благодарение и на гения на Лео Меси, докато "Милан" гради изцяло нов отбор и тотално подмладява състава си. Новата звезда на росонерите е Стефан Ел Шарауи, който има 14 гола в Серия А, но "Милан" са едва на седмо място във временното класиране, на 14 точки от лидера "Ювентус". Барса пък почти сигурно са първи в Испания - от 16 мача имат 15 победи и само 1 равен в Примера.

Третото дерби противопоставя "Арсенал" и "Байерн". През сезон 2004-2005 двата тима се срещнаха за последно на осминафинал в турнира, като германците продължиха напред след победа с 3:1 на "Алианц Арена" и загуба 0:1 в Лондон.

Като моментна форма двата отбора са в много различни позиции - "Байерн" е есенен шампион в Бундеслигата, с 9 точки преднина на върха. "Арсенал" е едва пети в Премиершип, на 15 точки зад първия "Манчестър Юнайтед".

По реда на теглене на жребия (първият отбор е домакин в първия мач) двойките за осминафиналите в Шампионската лига са:

Галатасарай – Шалке

"Манчестър Сити" така и не взе победа в Шампионската лига

След изиграването на последния кръг от мачове в първите четири групи на Шампионската лига вече отпаднаха и последните въпросителни окол...

Селтик – Ювентус

Арсенал – Байерн

Шахтьор Донецк – Борусия Дортмунд

Милан – Барселона

Реал Мадрид – Манчестър Юнайтед

Европейският клубен шампион аут в груповата фаза

Европейският клубен шампион „Челси” каза довиждане на Шампионската лига, въпреки че в последния мач в груповата фаза англич...

Валенсия – Пари Сен Жермен

Порто - Малага

Жребият беше изтеглен от бившия играч на „Ливърпул” и „Реал Мадрид” Стив Макманамън. Той е първият англичанин, който спечели Шампионската лига с неанглийски клуб. Това стана през 2000 година при победата на „Реал” с 3:0 над „Валенсия”, а Макманамън вкара втория гол с ножичен удар.

Първите двубои от осминафиналите ще се играят на 12-13 и 19-20 февруари, а реваншите ще бъдат на 5-6 март и 12-13 март. Жребият за четвъртфиналите ще се тегли на 15 март. Финалът на Шампионската лига ще се състои на 25 май следващата година на стадион "Уембли" в Лондон.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com