"Аурубис" разширява производството си и инвестира 800 млн. лева в завода край Пирдоп и Златица

7391
"Аурубис" разширява производството си и инвестира 800 млн. лева в завода край Пирдоп и Златица
Снимка: "Аурубис България"

Най-големият медодобивен завод в Югоизточна в Европа, Аурубис България АД, даде начало на строежа на разширението на рафинерията за катодна мед. Ще се изграждат и два нови фотоволтаични парка в завода до Пирдоп и Златица.

По време на церемонията главният изпълнителен директор на “Аурубис”, Роланд Харис, заяви, че това е най-мащабната германска инвестиция в България.

"С днешната първа копка ние поставяме началото на инвестиционна програма възлизаща на 400 милиона евро в разширяване на производството на мед, с което ние се грижим за устойчивостта на нашата дейност, подобряване на оперативната ефективност, а също и голямата ни грижа за околната среда. Това е един постоянен ангажимент, който и ние имаме към един от най-големите ни заводи в групата “Аурубис”, каза той. 

30% от 100-те най-големи инвеститори в България са именно германски фирми, а "Аурубис" е най-голямата от тях.

В първата копка участваха и главният изпълнителен директор на „Главболгарстрой холдинг“, Емил Ангелов, главният управител на Германо-българската търговско-икономическа камара, Соня Миклай, кметовете на общините Пирдоп и Златица – Ангел Геров и Любомир Цветков, както и министърът на икономиката и индустрията, д-р Петко Николов.

Капацитетът за производство на рафинирана мед ще бъде увеличен от 230 000 до 340 000 тона годишно. Рафинираната мед е ключов материал за енергийния преход, свързаността и дигитализацията и е основен експорт на България. Двата нови фотоволтаични парка пък ще увеличат капацитета на зелена енергия до 41 мегават пика (MWp).

Програмата е част от дългосрочната стратегия за постигане на въглеродна неутралност на компанията до 2050 г. и осигуряване на устойчиво производство на ключови за европейската икономика материали.

Как протече церемонията - вижте в репортажа:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com