БАБХ даде дума, но още не е спряла скандалната поръчка за препарати срещу чума

7548
БАБХ даде дума, но още не е спряла скандалната поръчка за препарати срещу чума
Снимка: iStock/Guliver

Съобщение, че прекратява конкурса за избор на фирма за доставки на препарати и китове за диагностика на чумата по дребните преживни животни, направи изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев на 10 август.

Справка в сайтовете на Българската агенция по безопасност на храните и Агенцията за обществени поръчки сочи обаче, че до края на работното време днес, 13 август (понеделник) поръчката не е прекратена.

"Решението е взето след породилите се в обществеността съмнения, че фирмата, притежаваща необходимите права да дистрибутира препаратите за диагностика, към която БАБХ се е обърнала за тези доставки, е създадена много скоро преди обявяването на поканата", казаха от БАБХ в петък (10 август), след като премиерът Бойко Борисов нареди спиране на поръчката.

"Обърнали сме се към тази фирма (бел. ред. - "Глобулвижън 2018" ЕООД), защото тя единствена има пълномощно да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката от френската компания IDvetGenetics. БАБХ юридически е действала напълно законно“, обясни д-р Илиев.

Справка в сайта на френската компания IDvetGenetics – производител на препарати и китове за диагностика на чума по дребните преживни животни, сочи, че представител за България, Хърватска, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения е фирма NOACK&CO GMBH - Австрия с ръководител д-р Алфонс Минани. От своя страна те имат договор за търговско представителство с "Ноак България" ЕООД, управлявана от д-р Пламен Иванов и Херберт Фьокерер, Австрия.

Компютърна фирма ще доставя препарати за чумата по овцете

Компютърна фирма ще доставя препарати за откриване на чумата по овцете. Обществената поръчка е на стойност 336 184.80 лева. Въпросната...

Справка в регистъра на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт сочи, че и самата френска компания производител IDvetGenetics е вписана от 2017 г. за доставка на "ИД Скрийн ППР Компетишъндиагностикум за откриване на антитела срещу вируса на чума по дребни преживни животни" и "ИД Скрийн ППР Антиген Кепчърдиагностикум за откриване на антигени на вируса на чума по дребни преживни животни". Защо БАБХ не се е обърнала за доставка нито към производителя, нито към официалния му представител за България, нито към действащия ѝ контрагент в страната ни, остава загадка.

От последното съобщение на Агенцията става ясно, че взетите близо 8 хиляди проби в 20-километровата зона около огнищата в Ямболско и Бургаско ще бъдат изследвани в лаборатории от Европейския съюз, посочени от Генерална дирекция САНТЕ на Европейската комисия (ЕК). Финансирането на изследванията отчасти ще се поеме от ЕК след съответните одити, които се правят при възникване на подобни извънредни ситуации в държавите-членки. БАБХ ще разполага с препарати за диагностика, които ще бъдат предоставени на страната ни от банката за ваксини и диагностикуми към Европейската комисия.

Значи и така можело!?

Вместо няколко безпроблемни варианта Агенцията странно защо избра този, който изглежда порочен. Избира за изпълнител-фирма, регистрирана "вчера" с капитал 500 лева, с управител, който няма нищо общо с ветеринарно-медицинската дейност, нито пък с научно-изследователската работа в тази сфера.

Кметът на Свищов издаде заповед за предприемане на мерки за ограничаване на чумата

Кметът на Община Свищов Генчо Генчев издаде заповед, с която забрани провеждането на събори, изложби и пазари за животни, движението на...

Нормална беше реакцията на обществото и медиите срещу опита да се възложи толкова специфична поръчка, към която има особена чувствителност, при това на стойност 336 184 лв. без ДДС (403 420 лв. с ДДС). И още повече, че всичко изглежда свършено за по-малко от месец.

На 6 юли т.г. е създадена фирма "Глобулвижън 2018" ЕООД със собственик и управител 28-годишният Никола Христов Явахчов. Предметът ѝ на дейност е: "Продажба, електронно офис оборудване и софтуерни продукти, ремонт, поддръжка и рециклиране на компютри, изграждане и поддръжка на компютърни информационни системи, програмиране, консултации в областта на информационните технологии, както и всички други дейности и услуги незабранени от закона."

На 30 юли новосъздаденото дружество вече е вписано в регистъра на диагностичните ветеринарномедицински средства, получили сертификат за регистрация в България.

На 1 август фирмата представя в БАБХ пълномощно да регистрира и продава продуктите от IDvetGenetics – Франция, подписано от Филип Поркюе – главен изпълнителен директор.

На 7 август фирмата е поканена да сключи договор за доставката на 39 360 дози "диагностичен кит за откриване на антитела срещу вируса на чума по дребните преживни животни" за 251 116 лв. без ДДС, 1920 дози "диагностичен кит за откриване на антиген на вируса на чума по дребните преживни животни" за 25 248 лв. без ДДС, 2000 дози "набор от китове за диагностика на чума по дребните преживни животни чрез метода на полимеразно-верижна реакция (PCR) в реално време" за 59 820 лв. без ДДС.

Започна вземането на проби за чума от дребните преживни животни в 20 км зона

Започна вземането на проби и извършването на клинични изследвания на дребните преживни животни във всички стопанства от 20 километроват...

Нека вникнем в смисъла на следния израз от прессъобщението на БАБХ от четвъртък, 9 август: „Преди обявяване на поръчката "Глобулвижън 2018" ЕООД е представила пълномощно от 01.08.2018 г. да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката от IDvetGenetics, Франция, подписано от Филип Поркюе - главен изпълнителен директор“! Следва логичният въпрос - някой друг знаел ли е за предмета на поръчката, която смята БАБХ да обяви? Може би само един човек на 28 години – прекрасна възраст за стартиране на собствен законен бизнес.

Основният мотив за избора е, че "Глобулвижън 2018" ЕООД фигурира в българския регистър и има пълномощно от производителя да продава тези продукти.

Най-накрая в първото си прессъобщение от четвъртък, 9 август, когато възникна скандалът, БАБХ сочи, че в прикачените файлове пускат оригиналите на документите, с които са им делегирани правата, но прикачени към публикацията файлове липсват. В поканата за участие в процедурата, отправена към "Глобулвижън 2018" е посочено, че крайният срок за получаване на офертите е 14 август (утре), а отварянето на офертите и договарянето ще се състои на 15 август (в сряда) 13,30 часа.

На 12 август Никола Явахчов – собственик на фирмата, публикува във Facebook страницата си своето отношение към целия процес. Публикуваме го без редакторска намеса:

"Кампанията, организирана срещу мен и фирма "ГлобулВижън 2018" ЕООД ми показа няколко неща: На първо място е, че да си млад човек без протекции от управляващи партии и институции, означава да си обречен на провал. Нямам връзки с хора от властта, нито подкрепа от бизнес кръгове. Разчитах че спазвайки правилата и законите на държавата, нещата могат да се случват. Уви грешал съм. Само предприемчивост, способност и ентусиазъм не стигат.

След намесата на Борисов: БАБХ спря поръчката за препаратите за чума

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) прекъсва поръчката за набори и препарати, с които да се изследва и диагностицира ч...

След извършената проверка се доказа, че документацията на фирмата ми е изрядна и всяка стъпка по оформяне на договора с френската фирма за производство на диагностикуми за заболявания по животните е съвършено законна. Въпреки това всичките ми шансове за успех в това начинание се оказаха нулеви.

В многото медийни коментари и публикации по темата като основен порок се изтъкна младостта ми (28 години), местоработата ми (ЦГМ - общинско предприятие - 600 лева заплата) и фактът, че фирмата е прохождаща.

Нима 28 години са тийнейджърска възраст на която липсват опит и знания? На тези години много хора са успешни и вървят по градивен път. В България това явно е невъзможно да се случи без "здрав гръб". Служител съм в общинска фирма и едновременно с това се опитвам да развия законен бизнес. Какво позорно и недостойно видяха в това? Или трудещите се честно хора са втора ръка и не бива да им се позволява да проявяват никаква инициатива? Всеки бизнес започва отнякъде, а това че фирмата ми е новорегистрирана се използва като основен аргумент в атаките срещу мен. А какво значение има това след като никой друг не е упълномощен и няма официално разрешение от водещия френски производител с 50 годишен опит в производството на диагностикуми? Каква е вината ми, че успях да се договоря да представлявам и продавам френската продукция в България? Нека споделя, че мой близки ме свързаха и направиха първия ми контакт преди време с “IDvetGenetics”. Приех го като възможност и предизвикателство и реших да опитам. Подписването на договора с френската страна се предхожда от сериозна писмена комуникация, която не е тайна за никого.

Може би ако бях добре облечен бизнесмен на 50 години, карах Майбах, обядвах с депутати, живеех в тузарско имение и често отскачах до Малдивите, което постоянно да бях отразявал на стената си във Facebook щях да съм по достоен?Т ова ли са критериите Ви? Това са да, но критериите на Вашето общество и ценностна система, а не на моите!!!

Да, не притежавам нищо от изброеното, живея с майка си и сестра си в панелка в Сухата Река. Обикновен човек съм, без опит и поведение пред камера, но с образование и езици, без Майбах в гаража но с достойнство и морал!

Умрялото диво прасе край Шабла няма африканска чума

Резултатите на пробите, взети от умрялото диво прасе миналата седмица край Шабла, са отрицателни и категорично отхвърлят наличие на вир...

На едните управляващи бих казал следното: Аз не съм гад, а честен и почтен човек! Никога през живота си не съм извършил нищо незаконно, не мисля и да го правя.

На другите политици, които също са тръгнали от моя блок в Сухата Река и на 30-годишна възраст представляваха България в качеството на депутати в Европарламента пожелавам да не забравят откъде са тръгнали!

P.S

Единственият ми контакт с политически сили в живота бе през 2014 година като член на избирателна комисия 254618046 - район Овча Купел от квотата на БСП!“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика