Кметът на Свищов издаде заповед за предприемане на мерки за ограничаване на чумата

2142
Кметът на Свищов издаде заповед за предприемане на мерки за ограничаване на чумата
Снимка: Община Свищов

Кметът на Община Свищов Генчо Генчев издаде заповед, с която забрани провеждането на събори, изложби и пазари за животни, движението на живи домашни птици и яйца за размножаване, както и нерегламентирания превоз и търговия със свине, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Заповедта е издадена във връзка с мерките за недопускане и разпространение на опасните заразни болести инфлуенца по птиците, африканска чума по свинете и аума по дребните преживни животни на територията на общината. В заповедта се посочва, че кметовете и кметските наместници на населени места от община Свищов трябва да съдействат за изпълнението на мерките за профилактика срещу болестта инфлуенца по птиците, като сведат настоящата заповед до знанието на собствениците и управителите на птицевъдни обекти и собствениците на птици, отглеждани само за лични нужди. В птицевъдните обекти трябва да се въведат мерките за био сигурност.

Каменна глава на Дионис откриха край Свищов

Каменна глава на бог Дионис откриха полски археолози в античния град Нове край Свищов. Находката е датирана е към II-III век от Новата ...

Собствениците и управители на птицевъдни обекти и собствениците на птици, отглеждани само за лични нужди трябва да не допускат излизането на птиците извън дворовете и контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици. Те трябва да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците и да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други домашни птици от кокошия вид. Собствениците на птицевъдни обекти трябва да уведомяват незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета или кметския наместник на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при смъртност. По отношение недопускане и разпространение на болестта африканска чума по свинете трябва да се спазват мерките за превенция и недопускане на заболяването, набелязани в протокола от 25.07.2018 г. на Общинската епизоотична комисия – Свищов.

По отношение недопускане и разпространение на болестта чума по дребните преживни животни животновъдите трябва добре да се информират за признаците на заболяването. Ветеринарните лекари, обслужващи животновъдните обекти трябва да направят засилени и обстойни клинични прегледи и аутопсии на овцете и козите. По възможност трябва да се избягва смесване и кръстосване на пътищата при придвижване и паша на стадата. Трябва да се предприемат засилени мерки за био сигурност в животновъдните обекти – използване на дезинфекционна площадка, индивидуално предпазно облекло, ръкавици за еднократна употреба, маски и др.

Вниманието на органите на Районно управление на МВР – Свищов трябва да е насочено към засилване контрола при придвижването на птици, овце, кози и свине с автомобилен транспорт и извършването на проверки на всички необходими документи за животните: ветеринарномедицинско свидетелство съпровождащо пратката с животни, от където да стане ясен произходът на животните, здравният статус, мястото на произход и крайната дестинация, с какво предназначение са – за клане доотглеждане, развъждане и други, лиценз на транспортното средство за превоз на животни. При съмнително заболяване или смърт на птици – домашни или диви, овце, кози и свине трябва да се уведомят незабавно ветеринарните лекари, обслужващи животновъдните обекти или официалния ветеринарен лекар на Община Свищов д-р Валери Иванов на телефон 0631 6 08 89, а в извън работно време и през почивните дни на телефон 0631 6 06 70 – дежурния в Община Свищов. Контролът по изпълнението на заповедта се възлага на кметовете на населените места на територията на Община Свищов. До отмяната на повишената епизоотична готовност, периодично, в края на всяко десетдневие официалният ветеринарен лекар трябва да информира кмета на общината за епизоотичната обстановката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com