Потребителските кредити трайно поскъпват

4017
Потребителските кредити трайно поскъпват
Снимка: iStock/Guliver

Лихвите по новоотпуснатите потребителски кредити достигнаха най-високата си стойност от началото на 2018 г. насам. Според данните на БНБ през август банките са отпускали левови заеми на домакинствата при средна лихва от 8.88%, а с всички такси и комисиони т.е. годишният процент на разходите (ГПР) цената се е вдигнала средно до 11.10%. Месец преди това средната лихва е била 8.76%, а ГПР - 10.91%. Спрямо август миналата година увеличението е още по-голямо - тогава средната лихва е била 8.10%, а ГПР - 10.23%, пише днес вестник Сега.

Очакванията на банкерите бяха лихвите да започнат плавно да растат от следващата година, но това очевидно се случва по-рано. Много показателен за това дали трендът се обръща ще бъде септември, тъй като обикновено през летните месеци банките не са особено активни в предлагането на нови продукти. Търсенето на заеми от домакинствата обаче се засилва, защото това е сезонът на ремонтите и на почивките. А при благоприятна икономическа среда, стабилни финанси и растящи доходи хората се чувстват по-уверени да теглят заеми.

Аржентина се договори с МВФ за незабавен кредит

Аржентинското правителство се договори с Международния валутен фонд (МВФ) за незабавно предоставяне на част от кредита във връзка с неб...

Това се доказва и от статистиката за кредитната активност. През август потребителските заеми вече са 8.901 млрд. лв., което спрямо август 2017 г. е впечатляващ ръст от 15.4%. Подобен 15%-ен годишен ръст бе отчетен през май, юни и юли - двойно по-голям в сравнение с предходните месеци. Една от причините за бума е навлизането на банките в сегмента на малките заеми под 3000 лв., до неотдавна предлагани само от компаниите за бързи кредити.

На фона на растящите цени на имотите продължава да се ускорява и жилищното кредитиране. Обемът на ипотечните заеми през август е общо 10.150 млрд. лв., което е с 9.6% повече спрямо август 2017 г. Този ръст е по-голям от юлските 9.2%. При жилищните кредити обаче все още наблюдаваме падане на лихвите. През август средният ГПР е на нивото на юли - 3.94%, но преди година е бил 4.33%. По-евтини са и ипотеките, теглени в евро.

В същото време ръстовете във фирменото кредитиране са доста по-скромни - 4.2% през август и 3.4% през юли. Лихвите при кредитите за бизнеса под 1 млн. евро обаче също се вдигат.

БНБ вече предупреди, че темповете на кредитиране и цените на жилищата са близо до прегряване. Преди дни централната банка обяви, че заради тези рискове от 1 октомври 2019 г. въвежда нов буфер, с който банките трябва да се съобразят, като заделят допълнително капитал. И предупреди банките да са по-консервативни при отпускането на кредити и да съобразят капиталовата си адекватност с растежа на кредитите.

КЗП: Консултирайте се с експерт преди теглене на кредит

Комисията за защита на потребителите (КЗП) препоръчва консултация с експерт преди тегленето на кредит, тъй като потребителите могат за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика