10 места, които трябва да посетите в Норвегия

244429
10 места, които трябва да посетите в Норвегия

Норвегия е една от държавите, които си струва да посетите, според lonelyplanet.com. Сайтът предлага 10 от местата, които са задължителни за посетителите на страната. От разходки из дивата природа до шейни, теглени от кучета; от Осло до Свалбард, тук ще прочетете за вълнуващите неща, които непременно трябва да видите, ако сте на път за Норвегия.

1. Гейрангерфиорд

Амангири - лукс под звездите

Да спиш в лукс под звездите. Точно това предлагат откритите хотелски стаи в курорта Амангири край езерото Пауел, в САЩ. Атмосферата на ...

20-километровата разходка около Гейрангерфиорд, който е обявен за световно културно наследство на ЮНЕСКО, може да се нарече най-хубавото пътуване с ферибот в света. Отдавна изоставени постройки все още стоят по отвесните скали, от които се спускат ледено студени водопади, чак до изумрудено зелените води под ферибота. Заредете фотоапарата, вземете си седалка на откритата палуба и се насладете на този прекрасен начин на пътуване.

2. Островите Лофотен

Малко посетители на островите са забравили своята първа среща с тях. През лятото Лофонтеновите острови са облечени в зелена и жълта растителност, а острите им върхове се извисяват чак до небето. Въздухът е чист, ободряващ и с мирис на сол. Островите са свързани помежду си с мостове и лесно може да се прехвърлите от един на друг с автобус, кола или колело.

3. Крайбрежният ферибот Хуртигрутен

Разходката с този ферибот е за истинските ценители на пътешествията. Наричан още „най-красивият круиз в света”, той ще ви заведе на едно от най-впечатляващото крайбрежие в света. Ежедневният маршрут на ферибота преминава през Берген и Киркинес, спуска се в крайбрежните фиорди, спира при изолирани селца, които са трудно достъпни с автомобил, плава близо до красиви носове и пресича Северния полярен кръг. Целият круиз продължава пет или шест дни, в които ще се насладите на цяла Норвегия по дължина.

Новото природно чудо на света

Водопадите Игуасу бяха официално признати за едно от новите седем природни чудеса на света. Организацията "Новите Седем Чудеса" включи...

4. Северното сияние

Аурода Бореалис или по-известно като Северното сияние е едно от спиращите дъха гледки през зимните нощи в Норвегия. Явлението може да се види от октомври до март. В небето тогава ще видите зелени и бели светлини, които непрекъснато менят своята форма. Ако успеете да го хванете, това преживяване ще ви остане за цял живот.

5. Бриген, Берген

Това живописно място, сякаш извадено от рисунка, има претенции за един от най-красивите градове в Европа. Градът има дълга история и е в списъка на ЮНЕСКО за културното наследство. Сред красиви морски фиорди и планини се мъдрят разноцветни дървени къщички, които весело допълват красивия пейзаж. Днес в много от тези къщи има луксозни бутици и традиционни ресторанти, с които градът е известен.

6. Планински туризъм в Йотунхаймен

Най-впечатляващите подводни забележителности

Идва лято и определено е време всеки да се замисли за тазгодишната си почивка. Ние ще ви откъснем за малко от стандартната идея за черн...

Високите части на централна Норвегия се нареждат сред водещите летни дестинации за планински туризъм. Въпреки че има множество национални паркове с добре обозначени маршрути, Националният парк  Йотунхаймен (в превод „дом на гигантите”) се издига над всички останали. В него може да видите 60 ледника и 275 върхове с височина над 2000 метра. Паркът е изключително красив и място на емблематични пътеки като Бесеген, Хурунган и тези в сянката на Галдхопиген, който е най-високият връх в Норвегия. Близостта до морските фиорди допълнително обогатява гледката на парка.

7. Свалбард

Субполяреният архипелаг Свалбард е място, което няма да забравите. Много отдалечен, но въпреки това изненадващо достъпен, Свалбард е най-въздействащото кътче от Полярния кръг. Той е едно от последните места с дива природа на континента. Снажни върхове, древни ледове (60% от Свалбард е съставен от ледници) и красиви фиорди са фон за богатото разнообразие от диви животни (включително една шеста от полярните мечки на планетата, които са повече от хората тук).

8. Влакът от Осло до Берген

Често споменаван като едно от най-красивите пътешествия с влак, маршрутът Осло-Берген е възможност да се насладите на най-добрите гледки в страната. След като премине през горите на Южна Норвегия, влакът се изкачва върху най-голямото плато в Северна Европа – Хардангервида. След това маршрутът продължава през китните части около Вос и накрая стига в Берген.

Петте най-скъпи имения в света

Предлагаме ви разходка из пет от най-скъпите имения в света и зелените им градини. Антила, Мумбай, Индия: 1 млрд. долара Земята в Мум...

9. Аалесунд

Плътно подреден, Аалесунд дължи голяма част от своя чар на опустошителен пожар, който унищожава всички дървени постройки, с изключение на църквата и затвора, преди един век. От пепелта се изгражда изцяло нов град, предимно от камък. Градът е проектиран от младите норвежки архитекти, които получават образованието си в Германия. Силно повлияни от модерния тогава Ар Нуво, те проектират сгради богати на орнаменти, кули, гаргойли и други чудновати елементи, взети от местната култура.

10. Осло

Столицата на Норвегия има за цел да се превърне в световноизвестен център на културата. Градът изобилства от музеи и художествени галерии, а сега вече си има и снежнобяла опера, на която може да завиди дори тази в Сидни. Това е само началото на проект, който ще трансформира предната брегова линия на града през следващото десетилетие. Проектът има за цел Осло да се превърне в един от най-активните градове в Скандинавия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия