До Прага и назад: Столицата, която ще изпълни душата ти с музика

3356
До Прага и назад: Столицата, която ще изпълни душата ти с музика
Снимка: Александър Македонски

Да обиколиш европейските столици трябва да е цел на всеки европеец. Има градове, които ще те потопят в древната си история. Други ще ти предложат невероятен нощен живот. Трети елегантно ще те преведат през аристократични галерии и пищни музеи. Четвърти ще те нахранят като баба ти, а в пети ще се храниш само с поглед - попивайки великолепната им архитектура.

Има една европейска столица обаче, която ще ти предложи от всичко по малко, докато междувременно храни душата ти с най-доброто от любимата ти музика… на живо.

Прага.

 

Фото: Александър Македонски 

 

Времето никога не е достатъчно, за да се насладиш на Прага. За нас източноевропейците, независимо от поколенията, този град е натоварен със символика.

За по-възрастните е най-западната от източните столици и символ на младежкия бунт и култура. За по-младите романтичното сърце на Европа, в което може да подхраните любовта си с епично разнообразие от бири. 

За феновете на архитектурата Прага е онзи пример, който с удоволствие биха дали за успешното смесване на различни стилове - готически, ренесансов, бароков или пък модернистичен. Не е случайно, че чешката столица е известна още като “Градът на стоте кули” - на всяка крачка ви посрещат часовникови кули и островръхи покриви. А между тях са сгушени романтични ресторанти, великолепни вътрешни градини и паметници на десетки исторически личности.

Фото: Александър Македонски 

 

За търсачите на залези Прага е “Златния град”. Защото без значение от коя страна на р. Вълтава ще застанете, привечер слънцето ще ви подари несметно богатата палитра от топли оттенъци. Ако искате да заведете половинката си там и да я впечатлите със залез, който ще я накара да ви каже “Да” преди още да сте предложили, можем да ви препоръчаме три места за това:

1. Петринската кула

2. Градините във Вишеград

3. В подножието на готическата кула от източната страна на Карловия мост

 

Фото: Александър Македонски 

 

Прага е всичко това, но и още повече. През 2004 година в столицата на Чехия се случи нещо, което коренно промени туристическата индустрия - “O2 Арена” отвори врати - една от най-модерните мултифункционални зали в Източна Европа и вече дом на стотици изпълнители, които са в пика на своята слава.

Залата и феновете няма да забравят феноменалните концерти на артисти като Beyonce, Coldplay, Lady Gaga, Shakira, Linkin Park, Pearl Jam, Madonna, Tina Turner, Depeche Mode, R.E.M., Queen, Phil Collins, Red Hot Chilli Peppers, Bryan Adams, Christina Aguilera или Kylie Minogue.

Ако искате да видите любимия си съвременен изпълнител и не ви се чака до дълбоката му старост, когато вероятно ще прескочи и до България, то Прага ви предлага възможност за това.

Фото: iStockPhoto/Guliver

Точно така в последните 15 години градът се превърна в магнит не само за конвенционални туристи, но и за феновете на мега концерти, за които алтернативата е Лондон, Берлин, Барселона, Мадрид или Рим.

И докато изброените са еднакво достъпни благодарение на нискотарифните полети и са не по-малко красиви градове и заслужават да се видят на живо, то Прага печели пред тях с едно супер ключово качество - до там може да се стигне най-лесно с кола. При добра компания и малко повече време това означава по-евтино и по-забавно пътуване, което във всеки момент може да гарнирате по вкус с Будапеща, Виена, Братислава или пък защо не - Белград.

А музикални поводи да посетите Прага колкото ви душа иска. Само през тази година там концерти са планирали топ изпълнители и групи като Harry Styles, System of a Down, Aerosmith, Thom Yorke, Alicia Keys, The Neighbourhood, Eric Clapton, Lenny Kravitz, Celine Dion, Passenger, a-ha, Rage Against the Machine, Limp Bizkit, One Republic, The Chainsmokers, Ozzy Osbourne и още, и още…

 

Пътувай с малък бюджет: Лещен, вечното родопско село

Родопите винаги са били онзи магически релеф, който привлича търсачите на спокойствие, разведряващи разходки и онези моменти, в които о...

Фото: iStockPhoto/Guliver

 

И сега нека завършим картинката, представете си няколко дни с любимия човек из малки, романтични улици, великолепни залези, десетки музеи, вкусна храна и разнообразна бира. И в една от вечерите ви очаква любимия ви изпълнител, който, нека сме честни - скоро няма да видите в България.

Струва ви се над бюджета? Не бързайте. До 1 април всяко пазаруване в Lidl на стойност не по-малко от 20 лв. ви дава шанс да спечелите един от 100 ваучера по 1000 лева или един от 100 ваучера по 250 лева за пътуване. Ваучерите могат да се ползват в рамките на 1 година. Повече вижте на: www.lidl.bg/pochivka

Е, Прага ви очаква. А списъкът с концерти става все по-дълъг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com