Кой е най-хубавият град в България през лятото

20571
Кой е най-хубавият град в България през лятото
Снимка: iStock

Красива е България през цялата година, но през лятото има места, които привличат с особено очарование. Когато говорим за лято и България, най-вероятно е да се насочим към морето. Какво по-хубаво да прекарате почивката си на място, което съчетава дълъг пясъчен плаж, живописно местоположение, красива природа, многобройни забележителности, кокетни плажни заведения, вкусна морска храна.

На всичко това може да се порадвате в един от най-красивите градове в България - Несебър.

Несебър - под егидата на ЮНЕСКО

През 1983 г. ЮНЕСКО включва Архитектурно-историческия резерват Несебър в Списъка на паметниците на Световното културно наследство. Несебър е единственият български град, включен в списъка на ЮНЕСКО. Ето и останалите български обекти (сред които няма други градове): Национален парк Пирин, езерото Сребърна, Рилския манастир, Казанлъшката гробница, Тракийската гробница край Свещари, Ивановските скални манастири, Мадарския конник, Панагюрското златно съкровище.

Живописно местоположение и мелницата - символ на града

Несебър е разположен на малък скалист полуостров, дълъг 850 метра, широк 350 метра, който е свързан със сушата чрез тесен провлак. На провлака, свързващ стария с новия град, ни посреща Мелницата - емблемата на града. Представлява дървена постройка, висока над 10 метра, възстановка на мелница от османския период, която се е намирала на същото място. Никога не е била действаща и е построена за атракция на туристите. 

Древна история

Несебър е един от най-древните градове на Европа, основан преди 3200 години. В античността градът е наричан Месамбрия, през Средновековието Месемврия, а по-късно - Несебър. За дългата история днес свидетелстват многобройни археологически находки. Голяма част от тях могат да се видят в Археологическия музей на града, разположен в началото на полуострова. През цялото си съществуване градът винаги е бил ограждан от крепостни стени, останки от които са запазени и до днес.

Красиви църкви

Наричат Несебър “енциклопедия” на християнското църковно строителство. На територията на града са открити 44 църкви от периода от V до XIX в. Сред тях са и най-старите раннохристиянски базилики, открити в България. И днес най-голямото съкровище на града са църквите. Построени са през различни исторически периоди и днес впечатляват с изящна архитектура и богата декорация. 

Не пропускайте да посетите:

* “Христос Пантократор”

Намира се в самия център на Стария град. Построена е през XIII-XIV в. и е типичен представител на живописния стил в църковната архитектура. Днес църквата не функционира и се използва като художествена галерия.

* Старата митрополия

Базиликата “Света София” е построена още през V в. По-късно е реконструирана (VI-VII в.), когато е вграден мраморният блок с надпис “И викът ми нека стигне до Тебе” (цитат от Библията). Днешният й вид е от началото на IX в.
Изградена е от камък и тухли, а подът й е бил покрит с красиви мозайки. Дължината на църквата е 25 метра, а ширината - 22 метра. В средата на XIII в. е била ограбена от Венецианската флота, която отнася мощите на св. Теодор, св. Андрей, черепа на св. Сист и ръката на св. Вертоломей. Пренесени са във Венеция в църквата “Св.Салвадор”, където са и днес.

* “Богородица Елеуса”
*  Новата митрополия (Свети Стефан”)
* “Свети Йоан Алитургетос“

* “Свети Спас” - вкопаната църква

Отвън “Свети Спас” изглежда доста невзрачна, но вътре впечатлява с изящни стенописи. Причината е, че е строена през XVII в. по време на османското рабство, когато не е било позволено християнските храмове да са по-високи от турчин на кон. Това е причината храмът да не впечатлява на пръв поглед.

Романтична атмосфера

Разходете се из Несебър, където ще се потопите в романтиката на Стария град. Над 100 от къщите в резервата са реставрирани изцяло и ще ви върнат назад във времето. Сред тях се открояват Наковата къща с изящно изработени стрехи и корнизи и Вардалиевата къща - единствената триетажна къща сред останалите двуетажни несебърски къщи, с черноморска архитектура. Призените им етажи са със стени от камък и кал и съхраняват бъчви с вино, рибарски мрежи и принадлежности.

В края на деня може да седнете в кокетно крайбрежно ресторантче, където да се насладите на вкусни морски ястия и приказна гледка към морето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия