НЗОК дала пари на седем нови болници в разрез със собствените си правила

31637
НЗОК дала пари на седем нови болници в разрез със собствените си правила

Точно един месец преди изборите Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) взема решение, с което прави финансов жест към новооткритите болници, пише БГНЕС.

Независимо кога те са сключили договора си с касата за годината - дали в края на февруари или в края на март, им е дадена възможност да получат пари за дейност още от 1 януари. "Т.е. със задна дата, и то без тогава да са имали парафиран договор", алармирали вестник "Труд" възмутени директори на лечебни заведения, които не са се възползвали от подобни привилегии, тъй като в миналото те просто не са съществували.

От НЗОК потвърдили пред изданието, че решението е на Надзорния съвет, чийто председател е Десислава Димитрова, смятана за близка до бившия вицепремиер Симеон Дянков. А от него се възползват 7 болници в страната - многопрофилни и специализирани, както и 24 ин витро центъра. При тях скандал обаче няма, тъй като и миналата година. те разчитаха на финансиране от 1 януари, макар и от здравното министерство.

"Решението на надзора е абсурдно, защото, ако то трябва да се приведе в сила, трябва да се извършат още множество нормативни промени", казали болнични шефове. Така например към момента всеки ден болниците отчитат пред касата колко пациенти са приели и колко са изписали. До десето число на следващия месец те предават пълния си отчет за извършената дейност през предходния. В същото време инспектори влизат на проверки и сверяват колко души лежат в отделенията и колко са в единия или другия отчет.

"А нищо от тук изброеното не е било вършено от новите болници до подписването на договора", контрирали врели и кипели в бранша. Те задават и риторичния въпрос как пациенти са били приемани с направления по линия на НЗОК в новите болници? И не на последно място - къде под новата привилегия е подписът на Българския лекарски съюз, който също е страна по договора? По неофициална информация, защото от НЗОК не можаха вчера да изчислят, става дума за раздадени по линия на това решение над 10 млн. лв.

Една от новите 7 болници е столичната "Сити Клиник", която бе открита лично от Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия