Седем страховити гледки в Източна Европа

84829
Седем страховити гледки в Източна Европа
Отвъд класическите забележителности там може да се върнете назад във времето, да се разхождате с вещици или да чуете песента на океана

Ако искате да видите нещо различно от природни пейзажи и весел нощен живот в Източна Европа: отвъд класическите забележителности там може да се върнете назад във времето, да се разхождате с вещици или да чуете песента на океана, пише lonelyplanet.com. Пригответе се за усмивки или в някои случаи за студени тръпки в едни от най-нестандартните места из Източна Европа.

Панорама Раклавис във Вроцлав, Полша

Панорама Раклавис е името на внушителна по своите размери картина с живопис, изобразяваща прочутата битка Раклавис от 1794 г. Тогава поляците извоюват зашеметяваща победа, въпреки че в крайна сметка губят борбата за независимост. Мащабът на картината е толкова голям, че сякаш ни пренася на бойното поле. Тя се простира на цели 114 метра по стените на музея във Вроцлав. Детайлността на картината сякаш ни хвърля направо в действието.

Хълмът на вещиците в Литва

Ако отидете на разходка в гората, ви очаква голяма изненада: тази залесена пясъчна дюна в ивицата Курониан Спит гъмжи от фолклорни дърворезби. Някои от тях са весели, а други направо страховити. На няколко крачки от крайбрежния град Йодкранте (следвайте знаците за „Raganų Kalnas”) децата могат да се пързалят по гигантски език на вещица, докато родителите им стоят неспокойно сред страховити лица, надничащи между дърветата. Направете си снимка с обраслият в брадавици нос на банши или с гъбообразната глава на гнома. А ако всичко това ви дойде в повече, може да се разведрите с разходка по брега на морето.

Изгодни летни дестинации

Лятото обикновено е най-заетия за туроператори и авиокомпании период. За по-голямата част от хората това е времето на летните отпуски ...

Морският орган в Задар, Хърватия

Чуйте песента на океана от невероятната инсталация на бреговете на Задар. Когато приливите и отливите тласкат вода към тръбите на „органа”, той създава музика варираща от звънливи камбанки до какафония от въздишки, в зависимост от времето. За истински впечатляващо слухово преживяване, може да посетите мястото по време на буря.

Призрачния град Припят, Украйна

Думата Чернобил е останала като страшно предупреждение в световната история, но Украйна, както и много други европейски страни, все още живеят с наследството от ядрената злополука през 1986 г. Големи райони от провинцията на Украйна все още са твърде радиоактивни за да се използват за живот или посеви. А градовете около затворения реактор стоят пусти и изоставени. Но организираните турове могат да ви заведат в един от тези градове-призраци и това е Припят. Стъпвайте внимателно сред изпочупените стъкла, вижте ръждясалото виенско колело и страховитите графити, които населяват града със сенчести фигури. Не стъпвайте върху мъх, защото той има склонност да усвоява високи нива на радиация. Много хостели в столицата Киев ще ви помогнат в намирането на туроператор.

Естония за начинаещи

Малката Естония е пълна с изненади, пише lonelyplanet.com. В миналото част от Съветския блок, днес тя е модерна държава в Европа. В нея...

Хотел Виру, Талин, Естония

Имали ли сте чувството, че някой ви наблюдава? Това е било действителността в хотел Виру по време на Студената война. Всеки ход на пребиваващите в хотела е бил записван от тайния 23 етаж на сградата, в който е било струпано оборудване на КГБ. Новооткритият музей там има всякакви шпионски джаджи и истории, които ще запалят вътрешния шпионин във всеки.

Криптата на капуцините в Бърно, Чехия

Чехия е богата на невероятни гледки - от величествения хоризонт на Прага, до страховитата костница в Кутна Хора. Една от по-нестандартните й атракции е криптата на капуцините в Бърно. Нейният розов екстериор изобщо не подсказва какво ви чака вътре. Въздушният поток в манастира на капуцините е гарантирал перфектно съхраняване на мумифицираните тела на монасите положени в криптата. Разходката сред останките на монасите, запазили част от одеждите си носени приживе, е мрачно завладяваща в красивата обстановка на втория град на Чехия.

Обратно под слънчевите лъчи, може да си отдъхнете от гледките с бира на централния площад Намести Свободи.

Завладяващата и красива Хургада

Има толкова много неща, които може да видите, усетите и правите в Хургада, че е почти сигурно, че ще ви се наложи да посетите мястото п...

Кунсткамера, Санкт Петербург, Русия

В музея по антропология и етнология в Санкт Петербург може да видите всякакви чудесии като мозъци в буркани или старателно сглобени скелети. Тази чудновата колекция от човешки части е дело на Петър Велики, който иска да изкорени суеверията за човешкото тяло. Но благородната кауза на царя пропада, след като той започва да кара родителите на загинали деца, да даряват телата им за целите на музея (ако не са деформирани за неговите стандарти). Това е една наистина смразяваща картина от Просвещението.

Редактор: Камелия Киричева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия