Какво се случва с хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?

2905
Какво се случва с хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?
Снимка: iStock

Монетите, които се хвърлят във величествения фонтан „Ди Треви“ в Рим с пожелания за любов, здраве или завръщане във Вечния град, осигуряват практическа помощ на хора, които туристите никога няма да срещнат.

От стотици години, когато са в Рим, посетителите се стичат до фонтана, за да си намислят желание, следвайки легендарен ритуал.

В днешно време монетите престояват там няколко дни, преди да бъдат извадени и да се озоват в римското подразделение на световната католическа благотворителна организация Caritas, където кушища монети се преброяват и се използват за финансирането на хранителна банка, обществена кухня и проекти за бедните.

ОЩЕ: Коя е най-посещаваната туристическа атракция в Италия?

През 2022 г. Caritas са събрали 1,4 млн. евро (1,52 млн. долара) от фонтана, като очакванията за 2023 г. са още по-големи. Рим е един от най-посещаваните градове в света с 21 млн. туристи годишно.

Изваждането на монетите от фонтана е зрелище само по себе си, в което участват работници от регионалната компания за комунални услуги ACEA, които балансират на ръба на огромния бароков фонтан, използвайки четки с дълги дръжки и смукателни маркучи.

След това монетите се предават на Caritas, където се подсушават със сешоари за коса и сушилни за прибори и се сортират и преброяват.

Снимка: iStock

Около фонтана има надписи, обясняващи, че монетите ще се използват за благотворителност, което радва много от туристите, позиращи край една от най-популярните забележителности в града.

През деня и вечер около фонтана има тълпи от хора, които позират за снимки. Легендата гласи, че ако хвърлите във фонтана монета с дясната ръка през лявото рамо ще се върнете в Рим. Хората с най-голяма охота добавят и личните си желания.

„Хвърлям монета, както се казва, ако хвърлиш монета, се връщаш в Рим, а също и защото искам да си пожелая да намеря любовта“, каза Карола от Чили.

ОЩЕ: Туристка отмъкна вода от Фонтана ди Треви (ВИДЕО)

Фонтанът „Ди Треви“, завършен през 1762 г., краси фасадата на двореца Палацо Поли в центъра на Рим.

Това е мястото, където италианският филмов режисьор Федерико Фелини заснема една от най-известните сцени в киното във филма La Dolce Vita, в която Анита Екберг, влиза във фонтана и приканва Марчело Мастрояни да се присъедини към нея.

Влизането във фонтана е забранено, а туристите биват глобявани, ако го направят.

Сортиране на монети

Снимка: iStock

Два пъти седмично до четирима работници събират монетите, казва Франческо Приско, мениджър в ACEA. Фонтанът пък се източва за почистване 2 пъти месечно.

„Дейностите по събирането на монетите и почистване се извършват възможно най-бързо, за да се ограничи времето, в което той не работи“, добавя той.

След събиранет на монетите те отиват в офиса на Caritas, където служителят Фабрицио Маркиони ги разстила върху огромна маса за изсушаване. На дъното на фонтана обаче не се намират само монети. Работници са вадили от там бижута, зъбни протези, религиозни медали, дори пъпна връв.

ОЩЕ: Свръхтуризъм в известни европейски дестинации: Ето какви мерки се въвеждат

До фонтана има надписи, които предупреждават монетите да не се крадат. През годините е имало такива опити, в някои случаи с магнити, прикрепени към дълъг прът.

Близо до до централната гара на Рим се намира супермаркет на Caritas, известен като Casilina Emporium, който разпределя храна на нуждаещи се жители, които могат да я закупят с точки в специална карта, издадена от организацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com