Първата снимка, качена в интернет преди 20 години

14997
Първата снимка, качена в интернет преди 20 години

Британска певица и музикална група от служителки на ЦЕРН позират на първата снимка, качена в глобалната мрежа преди две десетилетия, съобщават британски медии.

50-годишната Колет Маркс-Нилсен пяла с групата "Les Horribles Cernettes" (LHC), изцяло женски пародиен състав, базиран в Европейската организация за ядрени изследвания в Швейцария. Маркс-Нилсен, която е от Глазгоу, но в момента живее в Южна Франция, била една от четирите певици, позирали за необикновената снимка, станала първата, публикувана в Мрежата, предаде БГНЕС.

Защитиха правото на изразяване в интернет

Съветът по правата на човека към ООН прие в четвъртък в Женева с консенсус своята първа резолюция по правата на изразяване в световна...

Забележителната снимка била направена на 18 юли 1992 г. от Силвано де Дженаро, IT специалист в ЦЕРН, и била публикувана от неговия тогавашен колега сър Тим Бернърс-Лий, британски компютърен специалист, който създаде глобалната мрежа.

"Промоционалната" снимка, направена по време на музикалния фестивал Хардроник, ежегоден "рок фестивал", провеждан в музикален клуб в базираната в Женева лаборатория, показва групата, позираща в костюми от 50-те години на миналия век, малко преди да излезе на сцената.

В навечерието на 20-та годишнина на глобалната мрежа Маркс-Нилсен, която сега е вокален педагог в Босолей, заяви, че въпреки историческото значение на снимката, някои нейни приятели не осъзнават този факт. "Понякога вадя снимката и казвам, че съм на първата фотография, качена в глобалната мрежа, но хората не се интересуват особено", споделя Колет пред американското онлайн издание Motherboard. "Предполагам, че все е трябвало да има някой на снимката и просто се случи това да сме ние", допълва тя.

Де Дженаро, който сега е директор на отдел "Мултимедийни продукции" в ЦЕРН, заяви пред сайта, че чакал зад сцената групата, на която бил мениджър и композитор на песните. Тъй като искал снимка за обложката на диска, той помолил четирите дами "да се наклонят напред и да се усмихнат", след което направил фотоса с Canon EOS 650. "Когато историята се случва, не знаеш, че си част от нея", казва Де Дженаро, който скоро ще се пенсионира и смята да се премести да живее в Мавриций.

Стотици хиляди без интернет на 9 юли

Десетки хиляди потребители може да останат без интернет връзка в понеделник заради изтичането на програма за защита, създадена от аме...

Редактор: Калина Здравкова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com