Всичко за „Гангнам” стила - среща с най-модерния квартал на Сеул

85915
Всичко за „Гангнам” стила - среща с най-модерния квартал на Сеул

Какво е общото между Бритни Спиърс, кадети от Уест Пойнт и филипински затворници? Всички те са „чалнати” според „Gangnam Style”, заразителната поп песен на южнокорейския рапър Psy. Песента, към която има денс видео, взривило You Tube (само до този момент са го гледали 480 милиона потребители), е достигнала до върха на iTunes, британските и австралийски чартове и до второто място в американския Billboard Hot 100. Тя породи световна мания по шантавите танцови движения, които наподобяват езда, а също и интерес към корейския поп (кей поп) и частите на Сеул, за които Psy рапира.

Psy и кей попът

Въпреки че мнозина определят музиката му като кей поп, Psy (чието истинско име е Park Jae-sang) далеч не е типичният кей поп изпълнител. Пълничкият 34-годишен мъж, чийто модел за подражание е Фреди Меркюри, вече повече от десетилетие се изявава на сцената на корейския музикален бизнес. За разлика от по младежки красивите членове на хитови кей поп групи като Bigbang (www.ygfamily.com), Super Junior (superjunior.smtown.com) и Girls’ Generation (www.girlsgenerationusa.com) – всичките успешни продукти на гигантските развлекателни агенции в Корея – Psy е солов талант, който сам пише песните си и измисля танцовите си съчетания.

Гангнам, в превод „на юг от реката”, се наричат най-общо всички части на Сеул на юг от реката Хан, и по-специално малка административна част в този регион. Преди няколко десетилетия тук не е имало друго, освен оризища и храм. Гангнам е претърпял сериозно развитие за Олимпийските игри през 1988г. и оттогава се свързва със скъпи недвижими имоти и луксозни магазини и заведения в изискани квартали като Апгуджеонг и Чеонгдам.

Хората от традиционно богатите семейства в северен Сеул негодуват срещу новобогаташите на Гангнам; Psy възпява именно този крещящ стил, робуващ на модните тенденции. И докато на Гангнам наистина му липсват кралските дворци и старите крепостни стени на северен Сеул, традициите не са му съвсем чужди. Храмът Bongeun-sa (www.bongeunsa.org) е един от най-внушителните в Сеул, а двама корейски крале и една кралица са погребани в парка Seonjeongneung (seonjeong.cha.go.kr).

"Известия": В България пътешественикът намира каквото търси

Природата и историята са се разпоредили така, че всеки пътешественик може да намери в България каквото желае, пише в материал на руския...

Но именно съвременните атракции, сред които увеселителният парк „Лоте Уърлд”, огромният Олимпийски парк и Samsung D’Light (www.samsungdlight.com) – изложбената площ на най-големия конгломерат за електроника, привличат най-много туристи.

На пазар за кей поп

Ако си падате по кей попа, в Сеул има няколко острахотни места, където да се заредите със сидита и дивидита: сред тях са Evans Records във внушителния COEX Mall и отдел Hottracks (www.hottracks.co.kr) на книжарници Kyobo, която има магазин в сърцето на Гангнам. Можете да станете член на клуба Hottracks безплатно и веднага да се въползвате от намаленията.

Има и друга голяма книжарница Kyobo на север от рака Хан, близо до площад Gwanghwamun. Магазинът K-Story (www.k-story.kr) в търговския квартал Мьонгдонг е перфектна спирка за любителите на кей попа – там има видеоекрани, голямо разнообразие от стоки, а в същото време се предлагат и храни и напитки. По-изтънчени кей поп стоки ще намерите в Seoul Selection (www.seoulselection.co.kr).

Носете елегантни дрехи и... танцувайте „долнопробни” танци

Най-добрите дестинации за 2013-та

1. Шри Ланка Евтиният рай се завръща на картата Най-добро място за: култура, уединение, по-ниски цени Доста сериозно пострадали при ...

Така Psy обобщава стила си в шоута на Елън Дедженеръс. В Гангнам има много изтънчени бутици, като най-шикозните се намират в Апгуджеонг и Чеонгдам. Изберете си облекла на корейски и междунарони топ дизайнери в сеулския 10 Corso Como (www.10corsocomo.co.kr), Daily Projects (dailyprojectsseoul.blogspot.com) и в супер модерния универсален магазин Galleria (dept.galleria.co.kr).

След като сте се издокарали подобаващо, се отбийте в някой от клубовете на Гангнам, за да се поразкършите в новите си дрехи. Напоследък доста нашумя Ellui (www.ellui.com), лъскаво индустриално местенце със смайваща светлинна и звукова система, няколко отделни танцувални площи и обширно пространство, което ви позволява да се движите свободно. Отдавна вече и Eden (www.eden-club.co.kr) е любимо място за късните часове на интелигентните жители на Сеул.

Ако единственото нещо, което искате, е да танцивате като кей попстър, тогава няма да е зле да се навъртате покрай магазин Migliore в Мьонгдонг. Творците често представят най-новите си песни и хореографии на откритата сцена.

Къде да отседнете и да се храните

10-те най-лоши капана за туристи

Всяка туристическа дестинация крие поне по един “капан за туристи”. Той често е силнорекламирана атракция, разочароваща пос...

Кей попстърите не живеят само на мода и танци. В Гангнам човек може да се подкрепи в Jung Sikdang (jungsik.kr), където предлагат невероятна на вид и вкус нео-корейска кухня; Gorilla in the Kitchen (www.gorillakitchen.co.kr), където ще намерите смесица от различни кулинарни традиции на Запада, а през уикенда ще може да се насладите на мързелива късна закуска; Grill5Taco (www.grill5taco.com) – там предлагат мексиканска храна на шопинг маниаците и хипстърите, шляещи се из по-евтините магазини на Serosu-gil и Garosu-gil; Queens Park (www.queens-park.co.kr) – точното място, където ще видите най-запалените фенове на модата да хапват набързо в минутките между посещенията на козметични салони и бутици.

За да ви е удобно да се разхождате из улици Garosu-gil и Serosu-gil, може да отседнете на перфектното място – La Casa (www.hotellacasa.kr) – приятен бутиков хотел, собственост на шикозния магазин за корейски мебелен и интериорен дизайн Casamina. Ако си падате повече по международните марки, тогава модерното оформление в минималистичен Дзен стил на Park Hyatt Seoul (www.seoul.park.hyatt.com) е точнто място за вас: в просторните стаи изкусно се преплитат високи технологии и традиции, а гледките към Гангнам са разкошни. По-евтиният Hotel Tria (www.hoteltria.co.kr) също включва доста от „гангнам” стила и в повечето стаи има хидромасажна вана.

Снимки: Thinkstock; Getty Images

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия