Златибор - рай за почивка и отмора (СНИМКИ)

60706
Златибор - рай за почивка и отмора (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Дияна Митрева

Полъхът на летните дни вече започва да завладява претовареното ни от работа и проблеми съзнание. Затова решихме да ви предложим едно райско кътче в Сърбия, което заслужава да бъде преоткрито - както от очите, така и от душата. И ако досега сте успели да се докоснете до природата и кулинарните изкушения на Белград, то определено трябва да се запознаете и с по-далечните краища на западната ни съседката.

Със сигурност си заслужава да посетите Златибор. Това  е една туристическа дестинация, разположена на около 450 километра от София, която в последните няколко години успява да привлече интереса на хиляди хора от различни краища на света. Туристическият център разполага с 25 000 легова база и бива посещаван от над 250 000 души годишно. Няма как да не споменем, че при последното си турне дори Lady Gaga успя да се наслади на уюта и спокойствието в Златибор.

Златибор успява да съчетае в себе си всички елементи на желаната почивка – спокойствие, невероятна природа, кулинарни изкушения, привлекателни заведения, лечебни и релаксиращи процедури, които преобразяват духа и тялото ви. Известен е и с центровете за лечение, които включват диетоложки програми за борба с наднорменото тегло, главно насочени към децата. Тренировъчни и спортни зали, които са предпочитани, както от местни, така и от чуждестранни отбори за отдих и подготовка също са желано поле от посетителите на градчето.

Модерният туристически център предлага и възможности за разглеждане на местната култура и традиция. Създадени са центрове, в които туристите могат да наблюдават производството на автентичните местни деликатеси и напитки. Именно в Златибор, можете да посетите Пършутиада и Ракияда ежегодно. Споменатите представляват местни панаири, на които може да се дегустират продуктите от местно производство.

Златибор предлага и подходящи места за конгресен туризъм през цялата година, луксозни хотели с голям капацитет за настаняване. Любителите на нощния живот могат да се отдадат на посещения на ресторанти, кафенета и заведения с национална кухня и напитки. Търсачите на адреналин от своя страна, разполагат с парапланери, офроуд маршрути, ски центрове и конен туризъм. Комплексът разполага и със седалков лифт с шест места, който освен през зимата работи и през лятото с възможност за панорамни гледки на цялата околност.

Местността се намира в най-слънчевия район в цяла Сърбия, което предполага над 200 слънчеви дни, изпълнени с възможности за емоции и удоволствия. Ето още няколко места, които можете да посетите само на няколко километра от Златибор:

Град Ужицe: Там можете да видите Народния музей и подземна фабрика за муниции, запазена още от Първата световна война. Могат да бъдат разгледани оръжия и останки от такива, както и тунели, които са запазили животът на хиляди хора през военните режими.

Гостилският водопад: Той се намира само на няколко километра от Златибор. Водната атракция е обградена от обширен парк, места за отдих и забавления за деца.

Сараево: В Балканския Йерусалим мъката е до пристрастяване

Нощем водата и парното спират в столицата на Босна. Затова младите са в кината. Босна две десетилетия след Дейтънския мир: неподправен...

Село Сирогойно: Известно е с музей на открито, който представлява комплекс от малки дървени къщи. Можете да се докоснете до местните обичаи, производството на храната и известния малинов сок. Приятната обстановка прави вкусът на храната още по-незабравим. Селото се слави и с производството на плетени дрехи от истинска вълна. Техен почитател е дори самата Нанси Рейгън.

Пещера Стопичи: Втората по големина в Сърбия, с височина 35 метра и вътрешна площ 630 кв. метра. Изпълнена с водопади и малки езерца, които преливат от едно в друго - изключителна картина.

11 причини да посетите Тайланд

Ходи ви се на екзотично и вълнуващо пътешествие? Тогава идеалната дестинация за вас е Тайланд. Даваме ви 11 причини защо. 1. Разнообра...

Дървеният град: Идея и собственост на известния в цял свят сръбски режисьор Емир Кустурица. Градът е създаден като декор за филм, но след това се превръща в град-музей, който запазва автентичните местни обичаи. Една дървена приказка, заобиколена от незабравима панорама.

Автор: Дияна Митрева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия