Надпревара: Кой от най-богатите пръв ще полети в Космоса?

4634
Надпревара: Кой от най-богатите пръв ще полети в Космоса?
Снимка: iStock

Джеф Безос, един от най-богатите хора в света, се състезава с колегите си милиардери Ричард Брансън и Илон Мъск кой пръв ще пътува отвъд атмосферата на Земята. И докато изглеждаше, че Безос води в надпреварата с полет на 20 юли, британският богаташ Ричард Брансън изненадващо обяви, че има амбицията да излети в Космоса на 11 юли с кораба “Юнити-22” на компанията си “Върджин галактик”. Ако графикът бъде спазен, Брансън ще изпревари с няколко дни основателя на “Амазон”, пише 24 часа.

Състезанието на супербогатите се подхранва от оптимизма, че космическите пътувания ще станат масови, тъй като технологията, която се заражда, е доказана и разходите падат. Според анализатори това може да се окаже туристически пазар на стойност 3 млрд. долара годишно до 2030 г. “Блу ориджин” на Безос и “Върджин галактик” на Брансън, както и “Спейс Екс” на Мъск обсъждат също използването на техните ракети за по-бързо свързване на отдалечени големи градове. “Винаги съм бил мечтател. Майка ми ме научи никога да не се предавам и да се стремя към звездите. На 11 юли е време да превърна тази мечта в действителност на борда на “Юнити-22”, написа Брансън в туитър. Според плана “Юнити” ще се отдели от носителя на височина 16 км и ще остане повече от два часа в полет. Така пътниците могат да видят Земята от височина 100 км и да изпитат състояние на безтегловност за няколко минути.

Джеф Безос: Космическият туризъм стартира на 20 юли

Компанията Blue Origin на американския предприемач Джеф Безос съобщи, че ще изстреля с пътници и екипаж на борда ракетната система New ...

82-годишна баба, роден брат и мистериозен богаташ, платил 28 млн. долара, ще седят до Джеф Безос по време на неговия туристически полет в Космоса на 20 юли, съобщи в. “Дейли мейл”. Датата отбелязва 52-ата годишнина от кацането на Луната. Засега най-голямата загадка е кой даде тези 28 млн. долара след края на обявения от Безос търг за свободно място на ракетата “Ню Шепърд” на компанията му “Блу ориджин”. Самоличността на победителя ще бъде оповестена малко преди излитането в Космоса, но интернет вече загря с потенциални имена. Щастливецът смачка конкуренцията на 20-ина участници в онлайн наддаването, стартирало в края на май и приключило за 7 минути на 12 юни. Първоначално около 7600 души са се регистрирали да участват от 159 страни. Като се има предвид зашеметяващата сума, платена за 11-минутния полет, изглежда, че човекът е милиардер и би могъл да бъде близък приятел на 57-годишният Безос.

Шефът на “Амазон” ще бъде на борда на “Ню Шепърд” заедно с брат си Марк. Вероятно победителят има страст към астрономията. Бившият изпълнителен директор на “Гугъл” Ерик Шмит е невъобразимо богат и със засилен интерес към космическите пътувания. 66-годишният магнат има състояние от 21,4 милиарда долара. Той беше шеф на интернет търсачката от 2001 до 2011 г., след което стана председател на компанията от 2011 до 2018 г. Интересното е, че Шмит прекара две години като член на консултативната група към НАСА и сега е председател на Комисията за национална сигурност на САЩ за изкуствен интелект.

Според друга версия щастливецът е близкият до Безос Скутър Браун. 39-годишният мъж и шефът на “Амазон” оцеляха в жестока буря на борда на лодка в Италия през лятото на 2019 г. И сега се смята, че двамата искат да направят още едно приключение заедно. Браун участва в управлението на електроцентрала и разполага с 400 млн. долара лични средства. Още през 2017 г. милионерът написа в туитър, че Джеф Безос е вдъхновение и никой не трябва да се съмнява в целите му. Друг заподозрян е 79-годишният Бари Дилър, който има състояние, оценено на 3,1 млрд. долара. Според мнозина той е много стар, но за сметка на това е невероятно близък с Безос и неговата партньорка Лорън Санчес. Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Димън също има достатъчно пари, за да се настани на космическата седалка, като се имат предвид неговите 1,9 млрд. долара. Нито Дилър, нито Димън обаче публично са заявили интерес към космическите пътувания, така че би било изненадващо, ако някой от тях двамата бъде обявен за победител.

Миналия петък Безос сервира нова изненада, като избра 82-годишната Уоли Фънк също да го придружава в това необикновено пътуване. Така след половин век чакане Фънк, която е била тренирана за програмата “Меркурий” на НАСА, но ѝ е отказана възможността да отиде в Космоса, най-накрая ще прекара време сред звездите. Тя ще лети на “Ню Шепърд” като “почетен гост”. Уоли Фънк е член на програмата “Меркурий 13”, известна като “Програма за жените в Космоса”. Инициативата е стартирана през февруари 1961 г. като частно финансирано усилие, предназначено да обучава жени да летят на мисии на НАСА. 13-те жени в програмата са преминали цялото обучение и тестване, което са предприели и седемте мъже, избрани от НАСА за програмата за космически полети “Меркурий”. Фънк става най-младата жена, завършила програмата, и ѝ казали, че “се е справила по-добре и е завършила работата по-бързо от което и да е от момчетата”. Астронавтката дори прекарала 10 часа и 35 минути в специален резервоар за космическа мисия в един от тестовете за “Меркурий 13”. Причината никога да не полети е, че докато дойде време за нейния полет, тя преминава тогавашната възрастова граница, а от НАСА отказват да направят компромис. Фънк има богат опит в пилотирането на самолети, регистрира над 19 600 летателни часа и обучава над 3000 души как да управляват частни и търговски самолети.

Virgin Galactic все по-близо до космическия туризъм

Virgin Galactic завършиха своя трети тест на ракетно задвижвания космически кораб, като по този начин придвижиха компанията на ексцен...

Какво обаче предлага Безос за тези 28 млн. долара? 11-минутният полет ще излети от Ван Хорн, щата Тексас. Капсулата може да превозва до 6-има пътници. Знае се, че космическите туристи трябва да са на височина от над 1,5 метра до 1,9 м. Теглото им ще бъде между 50 кг и 100 кг. Те също така трябва да се справят с изкачването на 7 стълби на стартовата кула за по-малко от 90 секунди и да седят в продължение на 90 минути без достъп до тоалетна. Освен това “астронавтите” трябва да могат да издържат на гравитационни сили до 5,5 пъти над нормалното тегло на човек при спускането и три пъти над стандартното телосложение за 2 минути при излитането. Единствената мисия на ракетата е да отведе туристите в Космоса, които ще пътуват в лъскава бяла капсула, в която има 6 легнали седалки, наподобяващи тези в хеликоптерите. Местата са изключително просторни и всяко разполага със собствен прозорец, за които се смята, че са най-големите, създавани някога за космически кораб. Разходката над небето ще достигне надморска височина от около 100 километра, т.е. нивото на термосферата. Приходите от продажбата ще отидат за фондацията “Клубът за бъдещето”, която подкрепя и популяризира математическото и техническото образование. За разлика от обучението, необходимо за астронавтите на НАСА, суборбиталните космически пътувания изискват различен вид подготовка. От “Блу ориджин” твърдят, че тренировките за полетите им продължават само ден. “В деня преди изстрелването ще научите всичко, което трябва да знаете, за да се възползвате максимално от опита си като астронавт”, се казва в изявление на компанията. Обучението включва задълбочени инструктажи за безопасност, симулация на мисията и инструкции за полетни дейности, както и комуникации и маневриране в безтегловна среда.

Джеф Безос каза, че е мечтал да пътува в Космоса още от петгодишна възраст. “Ще предприема това пътуване с брат си. Най-голямото приключение с моя най-добър приятел”, обяви собственикът на “Амазон”. По-малкият му брат Марк е бивш рекламен шеф и пожарникар доброволец. “Блу ориджин” е основана през 2000 г. и се рекламира като средство за осигуряване на по-евтин достъп до Космоса чрез използване на ракети за многократна употреба. Компанията нарече програмата за полета си “Ню Шепърд” на името на астронавта Алън Шепърд - първия американец, полетял в Космоса преди 60 години. Базираната в щата Вашингтон фирма се финансира до голяма степен от Безос, който продава годишно акции на стойност над 1 млрд. долара от “Амазон”, за да финансира космическите си мечти Безос разполага със 186,2 милиарда долара, а изстрелването в Космоса е кулминацията на повече от две десетилетия работа за него. Богаташът вече обяви плановете си да се оттегли от поста изпълнителен директор на “Амазон” само 15 дни преди датата на полета. Вместо това той ще стане председател на компанията, която е създал в гаража си през 1994 г. , което ще му даде “време и енергия” да се съсредоточи върху други начинания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от UNLIMITED TECH GUIDE:

Велики оферти за 5G смартфони от Vivacom

Супер оферта от Vivacom: Най-качественият оптичен интернет в България с 50% отстъпка за цяла година

Във Vivacom над 700 служители са част от експертни програми за развитие

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева (СНИМКИ)

Кои са най-гледаните филми и сериали в EON Видеотека през март

Vivacom спечели призовото първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“ (СНИМКИ)

Специална филмова селекция с Брус Уилис в EON видеотека

Vivacom представя специална празнична селекция от филми в EON видеотека по случай 8 март

Vivacom със специална оферта за малкия и среден бизнес

Vivacom предлага 50% отстъпка на планове Unlimited при покупка на Vivacom 5G смартфон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Unlimited Tech Guide