Покритието на 5G мрежата е водещият фактор за потребителите, сочат данните от социологическо проучване, проведено от "Прагматика" по задание на Vivacom

1770
Покритието на 5G мрежата е водещият фактор за потребителите, сочат данните от социологическо проучване, проведено от "Прагматика" по задание на Vivacom
Снимка: iStock/Guliver

Покритието е основният критерий за използване на 5G мрежата за най-голям процент от анкетираните – 66%, според проучване сред потребители на смартфони в България относно нагласите им към 5G технологията, проведено в края на юли 2021 г. от агенция „Прагматика“. За две трети от участниците покритието не означава само големи градове, но също и по-малки населени места и курорти. Този фактор е свързан и с очакването, че новата технология ще осигури по-голяма стабилност на връзката въз основа на по-големия капацитет на 5G мрежата в сравнение с предишното поколение.

Интересен факт е, че скоростта е определящ критерий за оценка на качеството на предишното поколение 4G мрежи, докато по отношение на 5G водещият фактор е покритието на мрежата. Обяснението за това е, че българските потребители като цяло са удовлетворени от скоростта на 4G мрежите в България и затова от следващото поколение основно търсят сигурност и стабилност на връзката, независимо от мястото, където се намират“ – коментира Диньо Маджаров, управител на агенция „Прагматика“.

Горещото футболно лято продължава с EON SPORTS MODE

От този петък, най-популярната за почитателите на спорта функционалност на иновативната телевизионна платформа EON – EON SPORTS M...

Близо 80% от запитаните биха използвали 5G технологията в ежедневието си, ако е достъпна за тях.  В същото време към момента проникването на 5G в България е ниско - едва 11% от запитаните са се срещали или използвали 5G технология, въпреки че са потребители на смартфони.

Видът на мрежовата технология - 5G C-band или DSS е фактор едва за 4% от запитаните.  Въпреки, че темата за 5G е актуална повече от година и телекомите имат активна комуникация по отношение на използваната технология, процентът на хората, които се интересуват от това каква технология използват операторите при изграждане на своите 5G мрежи, е изключително нисък. В отговорите 96% от запитаните посочват, че не правят разлика между C-band и DSS, а ги интересува удовлетворителния резултат по отношение на покритие, скорост и стабилност на мрежите, както и новата 5G технология да се предлага във всички досегашни пакети, без да има увеличаване на цената. 61% от запитаните изразяват опасение, че 5G ще увеличи месечната им такса и че ще трябва да плащат отделно за него.  

Търсене на актуална информация (53% от запитаните), достъп до социални мрежи (50%) и гледане на видео онлайн (49%) са трите основни дейности, за които анкетираните биха използвали 5G технологията, а най-малък процент от запитаните ще  прилагат новото поколение за стриймване и качване на видео съдържание (едва 14% от запитаните). Повече информация за проведеното проучване може да намерите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от UNLIMITED TECH GUIDE:

Велики оферти за 5G смартфони от Vivacom

Супер оферта от Vivacom: Най-качественият оптичен интернет в България с 50% отстъпка за цяла година

Във Vivacom над 700 служители са част от експертни програми за развитие

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева (СНИМКИ)

Кои са най-гледаните филми и сериали в EON Видеотека през март

Vivacom спечели призовото първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“ (СНИМКИ)

Специална филмова селекция с Брус Уилис в EON видеотека

Vivacom представя специална празнична селекция от филми в EON видеотека по случай 8 март

Vivacom със специална оферта за малкия и среден бизнес

Vivacom предлага 50% отстъпка на планове Unlimited при покупка на Vivacom 5G смартфон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Unlimited Tech Guide