5 домашни натурални сока за понижаване на холестерола

26261
5 домашни натурални сока за понижаване на холестерола
Снимка: congerdesign / Pixabay

Колкото повече месо и силно преработени храни в диетата ви, толкова по-голям е рискът да имате проблеми с твърде много холестерол. Ако искате да сте здрави е добре да включите физическата активност в ежедневния си график и да обогатите менюто си със зеленчуци и плодове. Използвайте домашно приготвени сокове възможно най-често. С какво ще помогнат те за понижаване на холестерола?

Най-често говорим за холестерола в негативен контекст. Не е необичайно да чуете фразата "Имам холестерол", която криптира съобщението, че човекът, който казва тези думи, има повишени нива на холестерол. Защото всички имаме холестерол. Освен това е необходим за нашия живот. Холестеролът има редица важни функции, включително:

- е предшественик на стероидни хормони, мастни киселини и витамин D3,

- определя правилното функциониране на нервната система - е важен компонент на нервните клетки,

- е компонент на клетъчните мембрани.

Защо е необходимо да намалим холестерола?

Въпреки че е от съществено значение за живота, твърде високото ниво на холестерол е вредно за нас. Хиперхолестеролемията значително увеличава риска от развитие на атеросклеротични лезии и множество сърдечно-съдови заболявания. За съжаление, хиперхолестеролемията е често срещано заболяване сред българите. Често то изисква медикаментозно лечение, но първата и най-важна стъпка, както винаги, са промените в начина на живот, включително включването на физическа активност в ежедневния график и по-малко преработени храни в диетата, с акцент върху зеленчуците и плодовете. Прясно изцедените сокове са добро решение. Изпиването на само една чаша ще ви позволи да усвоите повече биологично активни съставки за кратко време, отколкото от ябълки или моркови, изядени по това време. Какви сокове ще помогнат за понижаването на холестерола?

Лекар: Яжте редовно тези храни за нормален холестерол и чисти артерии

Сок от нар

Соковете от нар се предлагат в много магазини. Можете лесно да го приготвите и сами. Достатъчно е да обелите плода и да хвърлите сочните му семки в бавна сокоизстисквачка. Семената от нар са толкова меки, че могат да се смесват и да се консумират като мус.

Вкусът му е добър самостоятелно, а също и обогатен с листа от свежа мента и ябълки.

Сок от артишок

В този случай е по-добре да заложите на готов, купен сок от артишок. Отмерете 30 мл и непосредствено преди пиене добавете плоска чаена лъжичка мед, сокът на половин лимон и шепа спанак или магданоз.

Сок от зеле

Зелето е нашата родна суперхрана. Струва си да се възползвате възможно най-често от високата му хранителна стойност, а листата му трябва да се добавят не само към салати, но и към домашни сокове. Има страхотен вкус в комбинация с ябълки, лимон и моркови. Струва си да определите пропорциите въз основа на вашите собствени вкусови предпочитания. За начало всичко, от което се нуждаете, е голяма шепа пресни листа от зеле, сочна ябълка, сок от половин лимон и два моркова.

Сок от спанак

Спанакът се съчетава добре с много плодове. Към шепа зелени листа трябва да добавите една ябълка, един портокал или една круша, половин лимон, две стъбла целина и парче пресен корен от джинджифил (1-2 см). Поставете всички съставки в сокоизстисквачка или пасатор и се насладете на прясно приготвения сок.

Този необичаен симптом издава висок холестерол

Сок от цвекло

За да приготвите сок от цвекло е най-добре да прибавите към него и лимон, ябълка, морков - по едно парче от всяка съставка. Но най-добре е цвеклото да е доминиращото. Изстискайте сока, изчакайте около четвърт час и се насладете на вкуса му. Сокът от цвекло е силно алкален. Пиенето твърде скоро след приготвяне може да причини гадене и храносмилателен дискомфорт.

Сокът от цвекло не трябва да се пие по време на или веднага след хранене, защото нарушава храносмилането и причинява редица неприятни метаболитни неразположения. Най-добре е да изчакате два часа след хранене и след това да изпиете сока.

Преди да пиете си струва да добавите няколко капки зехтин или друго растително масло, задължително студено пресовано, към всеки от предложените сокове. Малко мазнини ще засилят способността на тялото да абсорбира хранителните вещества, съдържащи се в сока.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com