5 храни, които подобряват качеството на съня

4008
5 храни, които подобряват качеството на съня
Снимка: iStock/Guliver

Постигането на спокоен сън е от съществено значение за цялостното благосъстояние, а храненето играе решаваща роля за насърчаване на здравословен цикъл на съня. Включването на определени храни в диетата ви може да повлияе положително на качеството на съня чрез въздействие върху невротрансмитерите и хормоните, които регулират съня.

Ето пет храни, за които е признат потенциалът им да подобряват съня:

Пуйка

Пуйката е богата на аминокиселина, наречена триптофан, прекурсор на серотонина и мелатонина, които играят жизненоважна роля в регулирането на съня. Серотонинът спомага за стабилизиране на настроението, а мелатонинът е хормон, който сигнализира на организма, че е време да се успокои. Консумацията на пуешко месо, особено вечер, може да допринесе за постепенното увеличаване на тези предизвикващи съня съединения, като насърчава чувството за релаксация и спомага за по-добър сън.

Експерт по съня: 14 храни за по-добър сън

Череши

Черешите, особено тръпчивите, са естествен източник на мелатонин. Мелатонинът е хормон, който подпомага регулирането на цикъла сън-бодърстване. Пиенето на сок от вишни или консумирането на пресни вишни може да повиши нивата на мелатонин, като спомогне за по-постоянен и спокоен сън. Освен това черешите съдържат антиоксиданти, които могат да имат противовъзпалително действие, което потенциално намалява дискомфорта и подобрява цялостното качество на съня.

Мазни риби

Мазните риби като сьомга, скумрия и пъстърва са отличен източник на омега-3 мастни киселини и витамин D. Тези хранителни вещества са свързани с по-доброто качество на съня. Омега-3 мастните киселини могат да спомогнат за увеличаване на производството на серотонин, като насърчават релаксацията и намаляват стреса и тревожността, които могат да попречат на съня. Витамин D, от друга страна, играе роля в регулирането на циклите сън-бодърстване и може да допринесе за подобряване на продължителността и качеството на съня.

Ядки

Някои ядки, като бадеми, орехи и шамфъстък, съдържат мелатонин и магнезий. Мелатонинът спомага за регулирането на съня, а магнезият действа като естествен мускулен релаксант, като облекчава напрежението и насърчава чувството за спокойствие. Включването на малка порция ядки във вечерната закуска може да осигури комбинация от тези подкрепящи съня съединения, допринасяйки за по-спокоен сън.

Кои са най-добрите храни и напитки за по-добър сън

Киви

Киви: Кивито е богат на хранителни вещества плод, който се свързва с подобряване на качеството на съня. То съдържа прекурсори на серотонин и антиоксиданти, които могат да помогнат за регулиране на съня и намаляване на възпаленията. Освен това кивито е добър източник на витамини С и Е, които са свързани с по-добри резултати по време на сън. Консумацията на киви като закуска преди лягане може да допринесе за подобряване на началото и поддържането на съня.

Въпреки че включването на тези храни в диетата ви може да допринесе за по-добро качество на съня, за постигане на оптимални резултати е важно да поддържате балансирана и пълноценна цялостна диета, да прилагате добри практики за хигиена на съня и да се справите с всички основни нарушения на съня. Не забравяйте, че индивидуалните реакции към храните могат да варират и е препоръчително да се консултирате с медицински специалист за индивидуален съвет.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com