Чай от дюли - от безсъние до възпалено гърло!

20353
Чай от дюли - от безсъние до възпалено гърло!
Снимка: iStock

Дюлевото дърво (Cydonia oblonga) е неголямо овощно дърво. Произхожда от по-меките райони на Мала Азия и Югоизточна Европа. Известно е още с имената европейска дюля, мармелиньо или японска круша.

Д-р Патрисия Лейте ни разказва следното. 

Ползи от дюлевия чай

Чаят от дюлеви листа и/или плодове е мощен естествен антиокислител със същата стойност, както добре познатия ни зелен чай. Ползите от него са огромни, особено в борбата срещу стомашни разстройства, кашлица, стрес и кожни заболявания. Чаят от дюлеви листа също е отличен домашен лек за понижаване степента на лошия холестерол; има емолиентно действие (омекотява и успокоява възпалена кожа и лигавици). Беритбата на листата за приготвяне на чай трябва да се извършва между юни и август, тъй като това е времето на годината, когато органичните киселини са най-високи. Листата, след като бъдат събрани, трябва да се изсушат правилно на сянка.

Кой компот помага за успокояване на кашлицата?

Как да приготвите чай от дюлеви листа?

Две супени лъжици листа се заливат с половин литър гореща вода - използвайте прясно преварена. Покривате купата плътно и я задържате така в продължение на 5 до 10 минути. Прецеждате и чаят е готов. Можете да пиете 2 или 3 чаши на ден.

Чай от дюля: открийте неговите предимства!

Дюлята не се среща толкова лесно, както другите плодове – тя е налице, вече узряла, едва в късната есен. На външен вид прилича на круша и ябълка, но е жълтеникавозелена на цвят. При това, дюлята е много твърда, затова само онези хора, които наистина харесват вкуса й, я консумират сурова. Обикновено повечето я използват за приготвяне на сладка, конфитюри и мармелади.

А този плод е богат на витамин С. Поради това може да се използва за лечение на болки в гърлото, афти и други възпаления. Но за да бъде лечението по-ефективно, е добре плодовете също, както и листата, да се използват под формата на чай.

Чаят от дюля носи множество ползи за здравето, тъй като този плод има много хранителни вещества и витамини. Между другото, названието на мармелада идва именно от старото разговорно название на дюлята на латински и преминало оттам в романските езици: „мармело“. За разлика от така популярното сладко, чаят от дюли не е толкова добре познат. Което е крайно несправедливо, понеже той допринася много ползи за здравето на хората.

НЯМА да повярвате като разберете за какво ни помага ДЮЛЯТА

Дюлята е перфектният плод за онези, които се чувстват физически и психически уморени, тъй като облекчава напрежението. Тя също намалява лошия холестерол и лекува възпаление на лигавиците.

Как да приготвите чай от плодовете на дюлята?

Първо, измийте добре плода и отстранете всички замърсявания, както и мъхестата му покривка. Полезна подробност: най-добре е да се измие с топла вода!

След това нарежете дюлята на кубчета. Сложете ги да се варят в около 600 мл вода в продължение на приблизително 10 минути. Накрая изключете котлона и покрийте съда, в който сте варили, за още 10 минути.

Вашият чай е готов! Един съвет: използвайте вилица, за да се насладите и на кубчетата в чашата. Това ще превърне пиенето на дюлев чай в истинско удоволствие!

Внимание! Статията има само информативен характер. Винаги се обръщайте към медик-специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com