Как да проверим дали чешмяната вода е годна за пиене без преваряване

19056
Как да проверим дали чешмяната вода е годна за пиене без преваряване
Снимка: Pixabay

Постоянно се говори как водата от чешмата е напълно годна за пиене и как за да се стигне до този извод, тя е преминала редица изследвания от специалисти в известни лаборатории. Съществуват няколко лесни трика, които може да приложим и у дома си, за да проверим качеството на питейната вода. Вижте кои са те:

1. Един от най-лесните и достъпни начини е проверка с помощта на бутилка. Не ви трябва нищо друго освен вода и пластмасов съд. Напълнете го с вода и го оставете да престои едно пълно денонощие на сухо и тъмно място (например в някой шкаф). Когато на следващия ден проверите състоянието на водата в бутилката, тя трябва да е бистра и без утайка. Ако обаче се е образувала такава, това е признак за наличие на метали във водата. 

Стряскащи данни: Загубите на вода в София са над 50%, а в страната - 60%

Загубите на вода в столицата са повече от 50% докато в страната те се доближават до 60%. Това заяви по време на парламентарния контрол...

2. Използвайте огледало или стъклена повърхност. Излейте малко вода или просто напръскайте. Оставете така известно време, докато водата се изпари. Ако по повърхността са останали видими бели или мътни следи, това трябва да ви подскаже, че във водното съдържание има примеси.

3. Преваряване – също много достъпен метод. Налейте водата, която искате да тествате, в тенджера и сложете на котлона. Изчакайте да заври и оставете на котлона поне още 15 минути на средно висока степен. Ако след това се образува утайка, това е признак, че най – вероятно има примеси, съдържащи калий или желязо.

4. Калиев перманганат – може би сте се чудили кога точно ще ви потрябват знанията по химия от училище? Ето тук е идеалният момент да приложите на практика това, което дълго време сте смятали за непотребно. Сипете малко вода от чешмата в прозрачен съд. След това прибавете калиев перманганат. Ако полученият разтвор се оцвети в ярко розов цвят, значи всичко е наред. Ако обаче се появи жълт оттенък, това говори за наличието на примеси.

5. Сапун  - ако искате да разберете дали водата е „твърда“, тоест дали съдържа твърди съединения, може да пробвате с разтваряне на сапун. Ако водата е „мека“, тогава тя ще разтвори сапуна и съответно ще се образува пяна. Ако обаче нивата на магнезий и калций са сравнително високи, тогава си говорим за „твърда“ вода. Образуването на пяна става доста по – трудно, а водата просто помътнява. Друг признак за твърди вещества във водата е наличието на варовик.

Кои признаци показват, че не пием достатъчно ВОДА

Често чуваме как грижата за здравето започва с достатъчния прием на вода. Въпросът „Пиеш ли достатъчно вода?“ сякаш дори се...

Говорейки си за вода от чешмата, не във всяко домакинство тече една и съща. Различните райони имат различно водоснабдяване. Друга тема е амортизирането на водопречиствателните станции в гадовете. Все въпроси, които не се решават единствено от гражданите. Това, което вие може да направите за себе си, е да използвате качествени водопречиствателни филтри за вашето домакинство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com