Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-новата интернет измама, милиони се опариха

28 май 2022, 06:00 часа

Ново проучване, публикувано в списание Annals of Pharmacotherapy, показва, че от 2016 г. до 2021 г. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е предприела 130 действия за прилагане на законодателството срещу вериги за фалшиви лекарства.

Тези действия включват арести, конфискация на продукти или разбиване на групите за фалшиви медикаменти.

Тези операции са разкрили десетки милиони таблетки, повече от 1000 килограма прах с активна съставка, който може да бъде превърнат в таблетки в САЩ, и стотици милиони долари от продажби.

За съжаление, при наличието на над 11 000 нелоялни аптечни сайтове, продаващи лекарства в интернет, тези действия са капка в морето, смятат експертите.

Като цяло, в 64,6% от случаите през този петгодишен период фалшивите продукти са били продавани по интернет, а в 84,6% от случаите продуктите са били получени без рецепта.

Много от фалшивите лекарства са били за контролирани вещества от рода на опиоидите като оксикодон и хидроморфон и стимуланти като тези, които обикновено се използват за лечение на дефицит на вниманието/хиперактивност, както и бензодиазепини, които се използват за тревожност и сън.

Китай, Индия, Турция, Пакистан и Русия са най-често срещаните държави, които снабдяват потребителите в САЩ с фалшиви лекарства.

Световната здравна организация твърди, че приблизително 11% от лекарствата, продавани в развиващите се страни, са фалшиви, което води до 144 000 допълнителни смъртни случая годишно само от фалшиви антибиотици и лекарства срещу малария.

Документирани са 500 смъртни случая при деца, дължащи се на диетиленгликол - често срещана добавка в антифриза, който се добавя като подсладител във фалшивите лекарства за потискане на кашлицата.

От ноември 2021 г. до февруари 2022 г. по рафтовете на мексиканските аптеки са открити фалшиви версии на лекарства, използвани при хронични заболявания, като лекарството при трансплантации такролимус, продавано под търговската марка Limustin, и антикоагуланта ривароксабан или Xeralto.

Въпреки че лекарствата в лицензираните американски аптеки са сигурни, проучване на фондация "Кайзер Фемили" установи, че 19 милиона души в САЩ са се сдобили с лекарства, които вероятно са фалшиви, чрез интернет аптеки, които не са лицензирани в страната, или по време на пътуване в чужбина.

Националната асоциация на фармацевтичните бордове установи, че 96% от анализираните от тях 11 688 интернет аптеки не отговарят на федералните или щатските закони на САЩ. От тях 62% не са разкрили физическото си местоположение, а 87% са били свързани с "нелоялни мрежи от интернет аптеки".

FDA предлага някои насоки, които помагат на потребителите да определят дали даден онлайн продукт е законен.

Опиоидите, бензодиазепините и стимулантите са силно пристрастяващи и опасни, когато се приемат неподходящо или когато се използват заедно.

Въпреки че тези фалшиви лекарства могат да изглеждат законни, активните съставки, които би трябвало да се съдържат в тези контролирани вещества, често се заменят с по-опасни алтернативи като фентанил. Четири от всеки 10 фалшиви опиоидни таблетки, съдържащи фентанил, крият потенциално смъртоносна доза.

По данни на Администрацията за борба с наркотиците от април 2020 г. до април 2021 г. в САЩ са конфискувани 9,5 млн. фалшиви хапчета - повече от предходните две години, взети заедно. Това вероятно е причината за 100 306 смъртни случая от свръхдоза наркотици в САЩ през този период.

Нелоялните онлайн аптеки често използват платформите на социалните медии, за да достигнат до потенциални клиенти. Това предполага, че е необходимо да се направи повече от страна на онлайн платформите като социалните медии, онлайн форумите и търсачките, за да се идентифицират и спрат нелегитимните продавачи на лекарства с рецепта онлайн.

Хората, които купуват контролирани вещества по интернет, обикновено се опитват да заобиколят лекарския контрол върху лекарствата или количествата, които могат да получат. Повечето от пациентите, които имат достъп до фалшиви лекарства, съдържащи неконтролирани вещества, обаче просто се опитват да ги купят на достъпна цена.

Експертите са на мнение, че тези тенденции ясно показват, че САЩ се нуждаят от дългосрочна стратегия за намаляване на цената на лекарствата с рецепта, за да се намали търсенето на фалшиви лекарства, въпреки че има някои стратегии за пестене на пари, които могат да се използват в краткосрочен план.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес