За кои заболявания може да е показател дрезгавостта на гласа?

5482
За кои заболявания може да е показател дрезгавостта на гласа?
Снимка: iStock

Дрезгавият глас е често срещано състояние, което се характеризира с грубо, дрезгаво или напрегнато гласово качество. То се появява, когато има смущение в нормалната вибрация на гласните връзки, които се намират в ларинкса, известен още като гласова кутия. Дрезгавостта може да бъде временен проблем или симптом на основно заболяване, а причините за нея могат да варират в широки граници.

Остър ларингит: Една от най-честите причини за дрезгавост е острият ларингит, който обикновено е резултат от вирусна инфекция или прекомерно натоварване на гласните връзки. Това състояние често съпътства възпаленото гърло и има тенденция да се подобрява с отшумяването на инфекцията или дразненето.

Хроничен ларингит: Продължителното излагане на дразнители като цигарен дим, алергени или гастроезофагеална рефлуксна болест може да доведе до хроничен ларингит, който се проявява като постоянна дрезгавина.

Възелчета и полипи на гласните струни: Прекомерното използване на гласа, например чрез прекомерно крещене или говорене, може да доведе до образуване на възли или полипи по гласните струни, което води до хрипове.

Сигналите, които ни изпраща тялото при коремна херния

Гастроезофагеална рефлуксна болест: В някои случаи стомашната киселина, която се връща обратно в хранопровода, може да раздразни ларинкса и да причини дрезгавост.

Респираторни инфекции: Респираторни инфекции: Инфекции като обикновена настинка могат да доведат до дрезгавост, тъй като гласните струни се възпаляват.

Неврологични разстройства: Заболявания, засягащи нервите, контролиращи гласните струни, като болест на Паркинсон или инсулт, могат да доведат до дрезгав глас.

Проблеми с щитовидната жлеза: Както хипотиреоидизмът (недостатъчно активна щитовидна жлеза), така и хипертиреоидизмът (свръхактивна щитовидна жлеза) могат да повлияят на гласа и да причинят дрезгавост.

Вдишване на дразнители: Вдишването на вредни вещества като дим, химически изпарения или алергени може да раздразни гласните връзки и да доведе до дрезгавост.

Парализа на гласните струни: Увреждане или дисфункция на нервите, които контролират гласните струни, може да доведе до парализа на гласните струни и съответно до дрезгавост.

За да различим грипа от коронавируса и други вируси, трябва да отидем при лекар

За да се определи основната причина за дрезгавостта, често е необходим медицински преглед. Лекарят може да извърши физически преглед, да попита за медицинската история на пациента и да препоръча изследвания като ларингоскопия или образна диагностика, за да разгледа по-отблизо гласните струни и околните структури.

Лечението на дрезгавината зависи от причината за нея. В много случаи успокояването на гласа и справянето с основното заболяване, като например поддържане на хидратация или лечение на рефлукса, може да разреши проблема. В по-тежки случаи обаче може да се наложи медицинска намеса като гласова терапия, операция или медикаменти.

Дрезгавостта може да бъде признак на различни основни състояния - от незначителни дразнения до по-сериозни здравословни проблеми. Търсенето на лекарски съвет е от съществено значение, когато хриповете са постоянни или са придружени от допълнителни обезпокоителни симптоми, за да се изключат всякакви сериозни проблеми и да се осигури подходящо лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com