Ще има ли сняг във Варна около Коледа?

2686
Ще има ли сняг във Варна около Коледа?
Снимка: Надежда Георгиева

Днес в морската столица се проведе заседание на Съвета за намаляване риска от бедствие и Общинския съвет за сигурност. На него бе обсъдена готовността на общината да посрещне зимния сезон. На заседанието съобщиха, че по данни на метеоролозите дните около Коледа във Варна ще бъдат без снеговалеж, като по-ниски температури се очакват около Нова година. В началото на 2019 г., през януари и февруари, синоптиците прогнозират по-меко време от обичайното.

Фирмите, ангажирани с поддръжката на уличната мрежа при зимни условия са: „Инфраексперт” ЕООД, която отговаря за район „Одесос“;  „Хидрострой АД“ - за „Приморски“; „ЗМБГ“ АД ще отговаря за „Аспарухово“, с. Звездица и с. Константиново; „Инжстройинженеринг” ЕООД  ще се грижи  за „Вл. Варненчик“, с. Казашко, с. Тополи,  за район „Младост“ и с. Каменар. Представители на фирмите обявиха, че са напълно готови да реагират при снеговалеж. По думите им те разполагат с необходимата техника, като са осигурени инертни материали и са изготвени оперативни планове. Всяка от фирмите трябва да разполага за дежурствата с минимум 5 броя машини, с дежурен диспечер и шофьори.  При необходимост имат задължение да осигурят допълнително оборудване – мини челни товарачи, багери, фадроми.

На заседанието стана ясно още, че училищата и детските градини, детските ясли и социалните звена в Община Варна също са готови за зимата. Всички са осигурени с отопление, медикаменти и хранителни продукти. Доставени са сол и пясък. Приютът за временно настаняване може да приеме до 100 души, като в момента в него са настанени 36 лица.  Изготвен е списък с хората, които са на хемодиализа, за подкрепа при необходимост.  

Злати Златев, който е управител на общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД съобщи, че автобусите също са подготвени за зимата, като е извършен инструктаж на водачите. Фирмата разполага с машини и пясък за почистване и обезопасяване на паркинга на дружеството. 

От „Енергопро“ заявиха, че са осигурени 10 екипа за 24-часови дежурства, има и дежурна аварийна група. От „ВиК-Варна“ информираха, че са проведени мероприятия за подготовка на работа в есенно-зимни условия. Направена е профилактика на основните главни водопроводи. Областната дирекция на МВР-Варна има изготвени планове и е готова за обезпечаване на движението на МПС.

Представители на районните кметства, които присъстваха на заседанието, заявиха, че са сформирани комисии, които осигуряват и контролират дейностите по зимната поддръжка. Има готовност за приоритетно обработване на подходи към училища, детски и медицински центрове в снежни условия.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Безплатни изследвания за диабет предлагат във Военна болница във Варна

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com