Общинските съветници във Видин актуализираха бюджета на извънредно заседание

982
Общинските съветници във Видин актуализираха бюджета на извънредно заседание
Снимка: община Видин

Като първа точка от дневния ред бяха разисквани актуализацията на бюджета на Община Видин и промяната на поименния списък за капиталови разходи през 2021 г. Поради постъпили приходи от продажба на нефинансови активи през полугодието в размер на 248 264 лв., които не са заложени в началния план на бюджета, се актуализират по приходната част постъпленията от продажби на сгради – 76 523 лв. и от продажба на земя – 171 741 лв. Във връзка с това и възникнала необходимост се налагат допълнение и промяна в списъка за капиталови разходи. Румен Лилов, началник отдел „Устройство на територията“ в Община Видин посочи какви са корекциите по разходните параграфи. Ще бъде направен основен ремонт на покриви на общински жилища в ж.к. „Гео Милев“ и ж.к. „Строител“ на стойност 185 810 лв., на мястото на отпаднал обект „Основен ремонт на 3 халета за нуждите на ОП „Чистота, озеленяване и благоустройство“, предвиден в първоначалния вариант на списъка за капиталови разходи. Базата на предприятието ще бъде преместена на друг общински терен.

Относно обект „Придобиване на автомобил „Вишка с изолиран кош“ за нуждите на звено „Поддържане и ремонт на улично осветление и електрически съоръжения общинска собственост“ стойността се завишава от 3 600 лв. с 32 400 лв. Повече ще са средствата, предназначени за две детски площадки и спортни съоръжения - в парк „Владикина бахча“ и Крайдунавския парк.

Други корекции са свързани с ремонти на сгради на кметства, детски градини, дейности по благоустрояване на територията на цялата община и др. и не се отразяват на общата стойност на капиталовите разходи.

По точката от дневния ред за прехвърляне на материални активи на общинското предприятие по чистота, Светла Ангелова, началник отдел „Екология“ поясни, че това е процедурен въпрос. Материали и консумативи на бившите звена „Чистота“ и „Строителни дейности“ се предоставят за управление на новосформираното предприятие.

Бяха дискутирани няколко предложения относно захранване на банкови извънбюджетни сметки по проекти на Община Видин, които също бяха гласувани. Във връзка с проект „Патронажна грижа +“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 заместник-кметът и ръководител на проекта Борислава Борисова обясни: „Имаме нужда от временно финансиране от Община Видин – заем, както сме правили по предишния компонент 3, докато ни верифицират разходите и след това го връщаме. Издължили сме половината от предния проект, очакваме до дни да се възстановят разходите. Практика е в Община Видин, когато имаме разплащане на заплати, както е в случая – на социални асистенти и здравни експерти, да си помагаме чрез заем от Общината, а парите да бъдат върнати в рамките на разумен срок“.

Общо 11 точки от дневния ред се отнасяха за включване на учебните и детски заведения в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2021/2022 година.

Въпреки демонстративното напускане на заседанието на част от общинските съветници, които явно не са заинтересовани от решаването на належащи проблеми като ремонт на общинските жилища, на детски и спортни съоръжения, основни ремонти на сгради на детски градини, училища, кметства и различни дейности по благоустрояване, които са в полза на всички жители, актуализацията на бюджета бе гласувана.

Всички останали предложения също бяха приети, с изключение на последното – за упълномощаване на представител на Община Видин за участие в заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Видин. Причината бе липсата на кворум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com