Реставрираната синагога във Видин се превърна в храм на еврейската култура (СНИМКИ)

2428
Реставрираната синагога във Видин се превърна в храм на еврейската култура (СНИМКИ)
Снимка: Община Видин

Реставрираната синагога във Видин отвори врати като културен център "Жул Паскин". Домакини на церемонията бяха кметът на общината д-р Цветан Ценков и видинският митрополит Даниил. А гостите – президентът Румен Радев, министърът на културата Кръстю Кръстев, посланикът на Израел Йосеф Леви Сфари, Максим Делчев - председател на Централен израилтянски духовен съвет и член на Изпълнителното бюро на ОЕБ "Шалом", главният равин на България Рав Йоел Ифрах и други представители на еврейски организации.

Д-р Ценков заяви, че старопрестолен Видин се гордее с историята си и забележителните културни паметници, а местните хора са известни със своята толерантност към другите култури и религии. Като доказателство за съпричастието към съдбата на хора от друга вяра, кметът отбеляза мястото и на Българската православна църква, която има ключова роля за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

„Голям е приносът и на видинската общественост. В онзи период във Видин са живели над 1200 евреи и няма пострадали благодарение на застъпничеството на митрополит Неофит и на видинчани“, посочи той.

Президентът Радев каза, че  само хората, които са виждали с очите си доскорошните руини на храма, могат да осъзнаят огромната работа, която е извършена, да оценят усилията на институциите, на местната власт, на г-н Ценков и неговия екип, да се възхитят на майсторството на реставраторите. Той благодари и на президента на Израел Ицхак Херцог за прекрасното видеообръщение, което бе излъчено по време на официалната церемония.

Експозицията „Две гостуващи картини“ на художниците Жул Пaскин и Мони Аладжем бе представена от д-р Богдан Александров - ръководител отдел във видинската художествена галерия. Експонирани бяха 29 старопечатни еврейски книги, предоставени от Централния държавен архив, оригинали на докумени, свързани с откриването и освещаването на Синагогата във Видин през 1894 г., Другата изложба бе озаглавена „Осъждане и спасение“.

Историята на синагогата във Видин

Синагогата е построена около 1894 г. за еврейски молитвен дом с дарения от евреите търговци, които са живели по това време в кв. Калето на гр. Видин. От 1950 година сградата е загубила основното си предназначение за молитвен дом и известно време е била използвана за склад.

(Сн.: Лиана Панделиева)

През 1980 г. новият собственик ОНС-Видин възлага изработване на цялостен проект за адаптация на сградата за концертна зала. Проектът е изработен и реконструкцията е започнала с укрепване на основите и стените. Проектът обаче не е финализиран.

Дървеният двускатен покрив е свален и е трябвало да бъде подменен с покрив от метални ферми. Те са изработени и доставени на обекта, но са изчезнали, а покривът е останал разрушен. Така и цялата сграда е останала незащитена от влиянието на атмосферните условия и пораженията са значителни.

Договорът

След проведена процедура по Закона за обществените поръчки за изпълнител на реставрацията е избран консорциум „Паскен 2020“ между три великотърновски фирми: „Билдинг Комфорт“ ЕООД (90%), „Алумина Елит 2003“ (8%) и „Аморф Архитекти“ ООД (2%). Договорът е подписан на 29 декември 2020 г. и е на стойност 8,6 млн. лв. с ДДС, от които 156 415 лв. за проектиране.

През година договорът е индексиран (оскъпен) със сумата 673 568 лв. с ДДС, заради пандемията Ковид-19 и военните действия в Украйна, довели до рязка промяна в икономическите условия на пазара в областта на строителството. Така общата крайна сума на контракта е 9 276 289 лв. с ДДС: Още: Увеличиха с над половин милион ремонта на синагогата във Видин.

Съмнения

Ден преди официалната церемония за обекта журналистът Лияна Панделиева публикува пост във Фейсбук, че акт 16 (накратко: въвод във владение – б.р.) е бил издаден само за два часа от Държавна приемателна комисия. При нея се прокрадва съмнението, че това е станало с благословията на президента, но от официалната еврейска организация нямало да отиде никой, защото „са наясно какви безобразия са извършени“.

Предисторията, разказана от Панделиева

През 2018 г. кметът на града Огнян Ценков съвместно с архитект Любомир Станиславов и представители на организацията Шалом постигат съгласие за бъдещето на синагогата. Проектът е предложен за обсъждане пред общинския съвет и видинчани и след изготвянето на пълна проектна документация, общината кандидатства за финансиране по ОП „Региони в растеж“, Приоритетна ос 6 за регионален туризъм. Още: Има средства за възстановяване на видинската синагога

По настояване на организация Шалом, за изпълнение се приема именно проектът на арх. Станиславов.

Въз основа на предложения от архитекта проект е изготвена детайлна план сметка и е одобрена сумата от 9,2 млн. лв., като от тях 80% са безвъзмездно финансиране и другото е самоучастие. За целта община Видин осигурява кредитна линия за срок от 10 години с годишна лихва от 1%.

В същото време еврейската общност прехвърля собствеността върху синагогата и прилежащата и́ земя с документ за дарение към община Видин. Дарението е направено под условие от три точки и дори нарушаването на само една от тях е основание дарението да бъде развалено. Една от тези точки гласи, че обектът се предоставя на община Видин за ремонт и стопанисване само и единствено ако бъде изпълнен проекта на арх. Станиславов и по начина по който е одобрен за европейско финансиране. (вижте снимката с текста от договора)

()

(Сн.: Лиана Панделиева)

След нови общински избори за кмет е избран сегашният Цветан Ценков. Кога и как са променени проектите никой не може да каже със сигурност, защото кметът не счита за нужно да уведоми нито общината, нито Шалом.

В какво са промените относно проекта:

- Издигната е масивна бетонена ограда около синагогата с желязна над нея, а по проект тя е само декоративна, за да се вижда цялата красота на зданието;

- Изграден е дървен, а не метален покрив и в сградата не е издигната носещата метална конструкция;

- Не е инсталиран специалният вътрешен слой от покрива с покритие за концертни зали, който гарантира качествената акустика, какъвто е вложен и в Нотр Дам;

- Заложените по проект стъклописи са вече само цветни плоскости зад стъклата;

- 10-те кв.м. посетителски център в двора е превърнат на огромно самостоятелно здание, което вероятно ще стане и заведение.

Становище на кмета д-р Цветан Ценков пред Actualno.com

Не искам да влизам в темата по начина, по който се опитват да изопачат всичко. Тази поръчка е с международно значение, защото касае еврейската общност, нашите двустранни отношения. Аз се радвам, че всичко приключи в законоустановения срок. Тъй като има и други институции, които се налага да се произнесат, примерно НИНКН, Министерство на културата, срокът е до 10 дни. Не е казано един или два дни. Това не значи, че ако разрешението излезе на втория или на петия ден, а преди това са извършени всички действия, не е редно. Още повече, давате ли си сметка, че става въпрос за първия проект по Ос 6 за културно-историческо наследство и развитие на туризма!? И един духовен храм се превръща в друг храм - на културата и изкуството. Толкова простотии, които аз като кмет виждам и тази ненавист на българина, докога ще я търпите като журналисти и ще я стимулирате на всичкото отгоре!?

Ако сме извършили закононарушение, има си ред - подайте си исковете до прокуратурата, нека ни проверяват!

Ние с тази сграда най-вероятно ще кандидатстваме не само за сграда на годината в България, а ще говорим и с Европейската комисия, ако има такава класация. Не може да си представите тази сграда с какъв огромен международен авторитет е. И всички български опити да се омаловажи нещо, не бих желал да ги коментирам. Тази сграда 55 години е тънала в разруха, а някой се опитваше да си припише авторски права при условие, че няма такива защитени.

Недопустимо е като народ да продължим да се държим по този безцеремонен просташки, балкански начин.

Аз се радвам, че с българския президент и с президента на Израел, който направи видеообръщение към всички, в присъствието на видинския митрополит, на видинския мюфтия, на всички равини ние открихме един духовен храм, за мен това е гордост.

Сроковете, които са указани в закона, са затова, че всички институции, които трябва да издадат съответните документи и да се стиковат, за да се въведе една сграда в експлоатация, се изискват много съгласувания. Ние, слава на Бога, възложихме целия надзор на Видинската строителна камара. Дори не се подложих на натиска някой да спечели тази поръчка. Всичко е съобразено с изискванията на Закона за обществените поръчки. Не познавам фирмата до момента, в който спечелиха поръчката. Те са от Велико Търново. Дори се оказа, че са работили по много исторически обекти и аз виждам какво направиха - нещо прекрасно!

Направете своите разследвания, аз ще се радвам, за да се прекъснат тези спекулации, да се престане с този политически натиск, който не е нормален. Ако има законови основания, готов съм да поема цялата вина, но аз не виждам основания.

Шест месеца той ни забави поръчката, защото чакахме да донесе съответната документация за авторско право и не бихме го прескочили никога, но ако бяхме продължили да чакаме оперативната програма, щеше да ни санкционира с 25% глоба. Изчислете вие на 8 милиона какво значи това. Още: Възстановяването на синагогата във Видин върви по план

Нали се сещате, че всяко дарение под условие е нищожно (Чл. 226 от Закона за задълженията и договорите: Обещанието за дарение не произвежда действие. Дарението, доколкото се отнася до бъдещо имущество, е нищожно. (Ал. 3 изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожно е и дарението, когато то или мотивът, единствено поради който то е направено, са противни на закона или на добрите нрави, а така също и когато условията или тежестта са невъзможни – б.р.).

Аз съм се опитал за защитя интересите на Видин, на еврейската общност, на цялата духовна общност. 

Всеки може да види, че Видин не е същата община, независимо че това беше най-тежкият мандат в последните 60 години за кметовете в цялата страна.

Не съм си позволил да упражня натиск нито върху фирмата изпълнител, нито върху надзора, нито върху РДНСК. Единствено съм си позволил да помоля шефа на НИНКН арх. Петров да бъде така добър да спази сроковете до 3 месеца, защото оперативната програма е до края на годината, независимо че с одобрението на управляващия орган удължихме срока почти до края на октомври. Слава Богу, институциите в лицето на Министерство на културата, на РДНСК си свършиха работата. Комисиите са абсолютно законни и аз не виждам какво толкова има да се говори, вместо да се радваме като народ на една уникална придобивка.

Становище на арх. Любомир Станиславов

Арх. Любомир Станиславов ръководи проектански екип, осъществил редица знакови сгради в столицата и страната. От 10 години активно работи за преустройството на Синагогата във Видин, впоследствие вече не е част от екипа.

"Направил съм проект, помогнал съм да се намери финансиране, а сега някакви хора се упражняват на мой гръб. Прочетох, че били търсили 6 месеца документ за авторското право в Министерството на културата, в Националния институт за паметници на културата. Документът за авторското право на проекта се намира в Община Видин, в деловодството, и той се нарича "Строително разрешение на обекта за реставрация и адаптация на синагогата в град Видин в културен център "Жул Паскин" – заяви пред БНР арх. Станиславов в края на юни 2021 г.

По думите му това е документът за авторско право и който познава закона, е наясно как стоят нещата.

„Апропо, това име: "Реставрация и адаптация на синагогата в град Видин в културен център "Жул Паскин" е името на моята дипломна работа, която е защитена преди 20 години в Университета за строителство, архитектура и геодезия. Никак не ми се занимава с този казус, много сериозни неща работя тук, в София, и просто за мен това са дребнотемия, което се случва там и за съжаление едва ли ще доведат до положителен резултат. Не искам да се занимавам с този казус. Нямат желание да работят с мен. Нямам време да се занимавам с такива спорове. Това нещо съм го направил, не за да изкарам някакви пари, защото за щастие имам достатъчно ангажименти, това съм го направил, за да помогна на родния си град, защото той е в трагично състояние. Единственото нещо, което ми е неприятно, е, че усещам някакво обвинение, че за някакви пари става въпрос. Не става въпрос за пари. Времето, енергията, усилията, които съм вложил в този проект, са толкова много, че какъвто и хонорар да получа, той не може да ги възвърне никога. Аз даже не искам да получавам никакъв хонорар“, посочи още архитектът пред националното радио.

По думите му времето ще покаже кой е крив и кой е прав, кой е бил коректен, кой го е правил за пари, кой го е правил, за да помогне на града си.

„Аз съм готов целия работен проект, въз основа на който е спечелено финансирането, за да няма притеснения, да го изработя безвъзмездно във всичките му части, в най-голямата му пълнота и след това да се изпълни по този начин. Нямам никакви претенции нито към строителство, нито към пари за проектиране. Само че проблемът не е в мен, проблемът е на друго място...", заяви още Любомир Станиславов пред БНР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com