Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

9941
Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза
Снимка: Община Видин

Диалектите са част от езика ни, обогатяват го и помагат на авторите на литературни творби да пресъздадат по-живо и ярко епохата, времето, героите, за които разказват. Страната ни е богата на диалекти, като не е изключение думи от даден диалект да са неразбираеми за населяващите други части от страната и да са характерни именно за него. Така определени диалектни думи и изрази ни помагат да разпознаем диалекта, дори да не го разбираме. Сред по-лесните за разпознаване диалекти е видинският, който е повлиян от сръбския говор, но е съхранил и своите архаични характеристики.

Как да разпознаем Видинския диалект?

Ако се разходите до видинско, ще чуете диалекта, характерен за този регион, от възрастните хора. Младите рядко го използват – нещо, което е характерно и за другите диалекти в страната. Видинският диалект има множество характерни именно за него особености, които го правят лесен за разпознаване. Сред тях са:

Още: По какво лесно ще познаете Варненския диалект?

  • Ще разпознаете видинския диалект по замяната на „след“ с „по“ и на „в“ с „у“ – „тича по мене“ казват в този край от страната вместо „Тича след мен“, както и „Отивам у гората“ вместо „Отивам в гората“.
  • Ако срещнете дума в множествено число, завършваща на „ье“, то безспорно сте попаднали именно на видинския диалект. Във видинско заменят „и“ за множествено число с „е“ и наричат себе си видинчанье – меко произношение – вместо видинчани.
  • Във Видин нямате нужда от който, която, което, които, вместо тях спокойно може да използвате единствено относителното местоимение „къде“ и да бъдете разбрани напълно, тъй като тази замяна е част от видинския диалект. Например: „Тук е жената, където иска работата“ вместо „Тук е жената, която иска работата“.
  • Думите, които съдържат „х“ звучат странно на видинския диалект, тъй като „х“ не го произнасят. Така ще чуете „ляб“ вместо „хляб“, ако посетите този край от страната и това е много характерна особеност на местния диалект, правеща го по-разпознаваем.
  • Видинци, повлияни най-вероятно от сръбския говор, образуват бъдеще време с „че“ вместо с „ще“. „Че те нося на ръце“ казват те. Имайте предвид обаче, че тази особеност не е характерна само за видинския диалект – и в Софийско се среща същата замяна, така че не разчитайте само на нея, за да разпознаете диалекта.
  • Знаете личните местоимения в 1 лице, единствено число, нали? Аз, ти, той, тя, то… Е, ако посетите Видин, ще се окаже, че не ги знаете, защото звучат по друг начин, характерен за местния диалект – лично местоимение за 1 лице, единствено число – йа (я), за 3 лице, единствено число – он, она, оно. Странни ще ви се сторят и тези за множествено число – например „они“. Този, характерен за видинско говор, прави местния диалект лесен за разпознаване.

Думи и изрази, характерни за Видинския диалект, и какво означават те

Особено характерни и интересни са остатъците от стари форми на наречия като: нигде (никъде), изразът „Кам/кама те?“ (Къде си?), насвадем (навсякъде), „Йела 'вам“ (Ела тук.) и други.

Може да разпознаете видинския диалект и по множество характерни за видинци думи и изрази. Местното население и особено възрастните хора наричат мравките рабиняк, котките – мачки, реката – бара, динята – лубеница, царевицата – кукуржак, автомобилните колела – точило, коремът – мешина, некачествени и развалени неща – нийел, кошницата – крошня, ергенът – бекяр, шията – гръцмул, домашните селскостопански животни – гадини, простоватия човек – ардалуп, пазенето на тайна – бъша и много-много други, които звучат както неразбираемо за нас, така и забавно, но ни помагат да разпознаем зад тях и чрез тях пъстрия видински диалект.

Още: Тези габровски диалектни думи ще ви накарат да се смеете с глас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com