Пекарна в Лом ще произвежда кроасани с помощта на ПРСР (2014-2020 г.)

7586
Пекарна в Лом ще произвежда кроасани с помощта на ПРСР (2014-2020 г.)
Снимка: Личен архив

„От 1996 г. насам, нашата фирма се занимава с хлебопроизводство. Тя се намира в град Лом и предлага продукцията си в два собствени обекта. Производството ни не е голямо“, каза за Actualno.com, собственичката на малката пекарна  Фроса Димитрова.

Тя обясни, че дружеството им е имало нужда от средства, за да обнови линията си за производство на закуски, тъй като основното им производството е свързано с приготвянето на различни видове хляб, хлебни изделия - закуски, пици, гевречета, тестени сладкарски изделия, като: козунаци и сладкиши, и кетъринг на продуктите. „Разчитаме все повече на машинното производство, защото квалифицираните кадри намаляват. Самата професия не е интересна за младите хора и не ги привлича“, заяви Фроса Димитрова. И поясни, че затова са решили да кандидатстват с проектно предложение по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), за да обновят и разширят производството си, като към продуктите, които предлагат вече на пазара решават да добавят и производството на кроасани.

Подадохме документи за финансиране по подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ по одобрената Стратегия на Местна инициативна група (МИГ) – „ Лом“ от Програма за развитие на селските райони. Проектът ни бе с наименование:  „Обновяване на линия за производство на хляб и тестени изделия с помощта на МИГ-Лом“ и е на стойност от 133 666 лв. Бенефициент по подмярката е ЕТ „МАК-ДОЙФЕ-ФРОСА ИЛИЕВА ДИМИТРОВА“.

„Решихме да кандидатстваме за линия за производство на кроасани - ламинатор, който прави тестото за тях. Целта ни бе по този начин да обновим и разнообразим нашата продукция. Кандидатствахме за няколко машини. Все още на сто процента не сме започнали да работим с тях, тъй като помещението, в което ще се произвежда продукцията, още не е готово. Ремонтираме го в момента и една част от машините не са в експлоатация. Фирмата, която ни достави оборудването, ще ни обучи за работа с него“, допълни още тя. 

По проекта са закупени още модулна подова пещ, конвекторна печка, втасало, тестомесачна машина, фризер и хладилен шкаф, ламинатор за многолистно тесто и други машини и съоръжения. В рамките на проекта са открити и 2 (две) нови работни места.

„Нуждата от този проект е продиктувана от желанието ни да отговорим на високите изисквания на клиентите си, да бъдем по-конкурентни и с по-висок производствен капацитет. Прекараната ни ще бъде оборудвана със съвременни и модерни уреди. Считам, че  този проект ще допринесе за устойчивото развитие на местната икономика и ще създаде допълнителна заетост извън сектора на земеделието за нашия регион“, посочи Фроса Димитрова.

Тя ни разказа още, че нейното семейство е трето поколение хлебопекари. „Родителите на моя баща са преселници от Македония (Дебърско). В началото на миналия век фамилиите ни са се заселили в този край и неговите роднини по майчина и бащина линия са направили малки квартални фурни в Лом и Козлодуй. Баща ми продължава този занаят до края на живота си. Той работи и в хлебозавода. След промените през 90-те години създаваме семейната фирма“, допълни Фроса Димитрова.

И подчерта, че благодарение на този проект децата ѝ ще се завърнат в родния град, за да продължат традицията на предците си. „Големият ни син, на 46 години, се прибира от София, а малкият е на 40 години и го очакваме пролетта да се завърне от Англия. Надяваме се, на по-добро бъдеще за нашите деца и внуци. Ние сме оптимисти!“, каза в заключение тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com