Блокадата на гръцката граница ще докаже, че още имаме достойнство

3172
Блокадата на гръцката граница ще докаже, че още имаме достойнство
Снимка: БГНЕС

Мнозина вчера (20 април) бяха изненадани, защото не вярваха, че българските превозвачи ще удържат на обещанието си да блокират гръцката граница по Великден и Гергьовден като отговор на 40-дневните фермерски блокади през зимата.

Те обаче решиха, че блокада ще има. И това е изключително добра новина. Зад това решение трябва да застанем всички.

Решено: Българските превозвачи затварят границата с Гърция за празниците

Българските превозвачи ще блокират границата с Гърция за Великден. Блокадата е предвидена за 10 часа навръх Разпети петък, но няма кра...

Първо, несъстоятелни са аргументите, че предстоящата блокада няма да удари фермерите. Ами тя не би трябвало и да има за цел да удари тях. Тези ответни действия е редно да са основно срещу гръцката държава.

Същата държава, която не просто не обузда вилнеещите по българската граница фермери, а открито ги подкрепяше - с едно солидно, но напълно безучастно полицейско присъствие, което осигури безпроблемното въртене на чевермета по пунктовете докато хилади наши шофьори бедстваха. Същата държава, която не пожела да преговаря с никой от българска страна и която открито заявяваше: "Ами нищо не можем да направим". Същата държава, в която Червеният кръст се задейства с такова нежелание и неефективност, че се наложи Българският червен кръст да влиза на гръцка територия, за да помага на блокираните. Същата държава, която пращаше на срещите с българските институции второразрядни отговорници, държащи се арогантно и унизително с министър, представител на държавата и властта. Същата държава, която не смяташе за нужно да поема никаква отговорност за милионите левове загуба на българските превозвачи, които никой в последствие не компенсира.

Тази държава, която демонстрира пренебрежително отношение към България и която не сметна за проблематично ние да плащаме за вътрешните ѝ проблеми, е редно да получи ответен отговор. Редно е да разбере, че тук живеят достойни хора, които не заслужават да бъдат унижавани, а ако такова нещо се случи, могат да отвърнат. Време е Гърция да разбере, че българите не са беззъбо куче, което не може да хапе.

Следващият несъстоятелен аргумент - не просто фермерите нямало да бъдат наказани, а единствените потърпевши в Гърция всъщност щели да са хората от туристическия бранш. Ами нека. Ако някой не си спомня, да отбележим, че зимата българският туристически бранш понесе сериозен удар. Хиляди гръцки туристи, които иначе идваха безпроблемно в българските зимни курорти, не успяха да направят това и приходите на ски центровете ни се свиха осезаемо. Ако някой не вярва, да прочете интервютата на хотелиери и ресторантьори от Банско, Пампорово и Боровец от времето на блокадата. Така че нека сме наясно, че удар върху туризма на нас ни беше нанесен. Затова ответен удар е напълно оправдан.

Обама открито плю на демокрацията, която уж защитава

Законопроект, който може да разкрие данни дали Саудитска Арабия е участвала в атентатите от 11 септември, 2001 година в САЩ, е на път д...

Трета критика - сега ще пострадат българите, резервирали почивки в Гърция. Това е така. Превозвачите вече го отбелязаха и се извиниха. Факт е обаче, че те още по време на зимната си контраблокада обявиха, че през април - май ще предприемат ответни действия. Ако някой не е повярвал и е решил да рискува, това е само негово решение. Всички бяха предупредени.

И основното. Време е да проявим солидарност. Така, както повечето гърци проявяваха солидарност с протестиращите си фермери (или каквито и да било други протестиращи), сега е хубаво ние да застанем зад нашите превозвачи. Защото те са прави. И те са жертвите. И не те започнаха тази война. Тя се води от години и досега атаките бяха абсолютно едностранни - зловещи блокади на гърците без никаква ответна реакция от наша страна. Загубите на българските превозвачи бяха чудовищни, а никой не ги пое. Те бяха потърпевши и сега имат пълното право да застанат на границата, за да кажат, че гръцките безобразия повече няма да остават безнаказани.

Изключително радващо е, че на България са ѝ останали хора, които проявяват мъжество, непримиримост и достойнство. Понякога е достойно да търпиш и да простиш. А понякога, когато първото не върши работа, е достойно да се изправиш и да стовариш един юмрук в мутрата на наглеците, които те наказват без да си виновен и които смятат, че всичко им е позволено.

Автор: Десислава Любомирова

Българското хоро в Брюксел - пиар комплекс

Едно мнение, споделено във Facebook относно организираните от Кристалина Георгиева български хора в европейските столици ме накара да н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com