БСП е уникална в Европа. Ето защо

7620
БСП е уникална в Европа. Ето защо
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Антизападни настроения има в много държави от ЕС, но България "изпъква" с уникален феномен: "БСП е най-антизападната сред мейнстрийм партиите в Европа", твърди актуално европейско изследване. Какво ни казва това? Коментар на Иван Бедров за "Дойче Веле България".

„Българската социалистическа партия, която наскоро спечели президентския пост, е най-антизападната сред мейнстрийм партиите в Европа.” Това изречение се съдържа в изследване на политическите партии в ЕС, проведено от Европейския съвет за външни отношения. Докладът бе публикуван тази седмица, а най-лесно забележимата новина в него е първото място на „Атака” в класацията на антизападните партии в ЕС. Лесно се вижда и друго - че в антизападния топ 30 България присъства с цели пет политически сили: „Атака” и Патриотичният фронт (които днес са в коалиция), АБВ, партията на Бареков и БСП. Според класацията, всички те са по-антизападни и по-проруски дори от Гръцката комунистическа партия (ККЕ), на чиито протести се веят сърпове и чукове, горят американски знамена, а по полицията летят коктейли „Молотов”.

Нека с КТБ сложим край на прехода, призова Нинова

За КТБ прокуратурата е записала: „има финансиране на различни политици от обществения и политическия живот”. Заради истинат...

Показателно

Изследването е събрало данни за 181 партии, които имат депутати в националните или в Европейския парламент. Оценките са по 12 теми като подкрепа за ЕС, привързаност към либералните европейски ценности, светското начало, отношението към НАТО, свободната търговия, бежанците, войната в Сирия, санкциите срещу Русия, както и конкретни връзки на партии с Кремъл.

Всяка една класация трябва да бъде разглеждана критично и като избор на методология, и като изпълнение, но все пак сравнението е много показателно - антизападничеството доминира българската политическа система. Но не е само България: „В пет държави цялата политическа система клони към антизападни позиции по повечето от 12-те въпроса - Австрия, България, Гърция, Унгария и Словакия”, твърди изследването.

Защо БСП е пред скоби

БСП ще изиска от прокуратурата всички имена на политици, финансирани от КТБ

БСП ще изпрати писмо до Специализираната прокуратура - молим да бъде оповестен списъкът на политиците, които са финансирани от КТБ. Тов...

„С малко изключения това са антисистемни опозиционни партии. По-скоро не е вероятно в обозримо бъдеще те да дойдат на власт”, четем още в изследването. Казано иначе: сред всички „изпъкнали” антизападни партии, БСП е единствената, която е от т.нар. мейнстрийм формации - тя е основната лява партия в България, втора е по големина в българския парламент и претендира да управлява - последно това се случи през 2013-2014 година.

И ако погледнем политическата активност на БСП в последните седмици, подобни изследвания стават направо излишни. Какво да правим с „чинията” на Бузлуджа, чужденците ще ни изкупят земята, да махнем санкциите срещу Русия - това са сюжетите на стогодишната партия. А когато среднощното подпалване на крана, който демонтираше опасния паметник „1300 години България”, провокира сравнения с акциите от партизанската история на БСП (БКП), партията реагира с две изречения - в първото отхвърли „опитите за внушение”, че има нещо общо, и чак с второто осъди „всяка проява на вандализъм”. Думата „ретро” е слаба в случая.

Двойна природа

В същото време БСП е излъчила председател на Партията на европейските социалисти, а лидерката наскоро говори за правата на човека на форума на Социалистическия интернационал в Ню Йорк. Навън сме за Европа, вътре сме за Евразия. Там сме за борба срещу неравенствата, тук сме заедно с олигарсите. От Брюксел осъждаме анексирането на Крим, от София искаме отпадане на санкциите, наложени именно заради анексията. И не се притесняваме, когато горят европейски знамена на наши мероприятия.

ГЕРБ иска "червен" депутат, купувал гласове, да напусне парламента

Депутати от ГЕРБ призоваха БСП да се разграничи от депутата Манол Генов, ако се окаже вярно, че е купувал гласове Поискахме приложения...

Нищо от това не е ново за българите, но явно трябваше някой да направи това европейско изследване, за да ни припомни реалността. А тя е, че България е една от малкото страни, където бившата комунистическа партия все още е сред основните политически сили; че тази партия все още поставя под въпрос основни европейски принципи; че няма нищо ляво в това да пропагандираш страх от околния свят и носталгия по отминалата диктатура. Толкова много сме свикнали с всичко това, толкова вече не ни прави впечатление тази лъжа, че започнахме да приемаме за нормално дори участието на най-проруската партия в Европа - „Атака” - в управлението на България. Лесно е - на фона на такъв слон в стаята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com