Държавното отношение – като след сношение

3702
Държавното отношение – като след сношение
Снимка: БГНЕС

Няма да повтарям това, което съм казал досега. Така на 12 април служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев показа подобаващо отношение и отговори на въпрос на Actualno.com защо са минали съответно 3 и 7 дни между сигнал на официална държавна институция (Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ за наличие на завишено количество уран в питейната вода в Хасково до издаването на две заповеди за запечатване на проблемни кладенци, от които идва тази вода.

Точно този отговор в пълна степен описва какво е положението в държавата, независимо кой управлява. Защото това не е нищо друго, освен размотаване – такова, каквото не би трябвало да си позволява никой държавен служител, тъй като получава заплатата си от парите, които данъкоплатците внасят в бюджета. На всичкото отгоре в случая говорим за нещо много сериозно – наличие на завишена концентрация на уран в питейната вода на един български град.

Копривщица и еманацията на алчността

Може би скоро не бяхме ставали свидетели на толкова въпиеща публично изразена алчност, каквато бе тази по случая с Копривщица. Тихомъл...

Обясненията, че нормата всъщност е завишена според европейските изисквания, които сме били приели през 2015 година, са повече от обидни. България е член на Европейския съюз и като такъв участва заедно в изработването на норми и ги спазва. Затова и да се говори как били много консервативни тези норми, иначе сме си наред по старите, би трябвало да води до незабавна оставка. Разбира се, от това служебно правителство досега не видяхме много поводи някой да не си подава оставката, камо ли Семерджиев – бащата на здравната реформа от времето на Иван Костов, с която виждаме докъде я докарахме в демографско отношение.

Едва ли нещата с урана във водата на Хасково са супер апокалиптични, но случаят си заслужава заради някои скандални недомлъвки. Да речем – зам.-регионалният министър Валентина Върбева твърди, че ставало въпрос за естествен уран, а преди над две десетилетия точно в Хасковския район се е добивал уран – от предприятие „Редки метали“. Има ли нещо общо с този факт сегашното завишено количество уран – дотам държавните мъже и жени не стигат, все едно да питаме Тодор Живков за Чернобил. Иначе Семерджиев и Върбева обясняват как е естествен уранът, но и как трябвало още изследвания да има – като трябва, откъде знаят точно сега, че е естествен? Можеха да изпият по чаша чешмяна вода, щом са толкова сигурни, че всичко е тип-топ.

Отношението към сериозни теми от страна на държавата трябва да е сериозно. Но няма как да е така, когато точно от хората, от които зависи, произлизат определени брилянтни идеи. Например – идеята на НЗОК, според която трябва да тежиш определени килограми и да си висок определни сантиметри, за да получаваш от държавата полагащо ти се лекарство за терапия, ако си онкоболен. Това дали си си плащал здравните осигуровки въобще не е фактор – важното е да пестим, че държавата умира! Нищо и, че една държава е държава, когато има граждани, а не маймуни в нея, особено по клоните на върха на държавното дърво.

Когато имаме такива примери, няма защо да се чудим, че никой в държавата не се и сеща да повдигне въпроси, от които ни зависи и икономическото благосъстояние, не само здравното състояние. Например предоговаряне на цените, на които „Газпром“ ни продава газ. Това зависи от тези, които избираме да ни управляват – и те мълчат. Но пък съвети как да посрещаме Великден винаги ще ни дадат.

Те не учат, не работят и нямат бъдеще

22% от младите хора у нас до 29-годишна възраст нито учат, нито работят, става ясно от данни на националната статистика. Това е малко п...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com