X
 
 

Гинкиното в енергетика - минало, настояще и бъдеще

5381 0
photo of Гинкиното в енергетика - минало, настояще и бъдеще
Снимка: БГНЕС
Днес, 17 април, от 14:30 часа в зала "Запад" на Народното събрание ще се състои де факт последното заседание на Временната анкетна комисия относно продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България.

Темата се превърна в основна през последните два месеца – бяха направени куп разкрития, изписаха се тонове мастило, изговориха се думи, думи, думи. Но покрай цялата истерия, която няма да доведе до нищо по-различно от това, което се е целяло още преди големия шум, остава отново творчеството. По-точно – законотворчеството.

ЧЕЗ: Предложеното увеличение на цената на тока няма връзка с продажбата на дружеството

Предложеното увеличение на цената на тока няма връзка с продажбата на ЧЕЗ. Това каза по време на откриване на нов трафопост в Благоевгр...

На 13 април, точно преди пак Войната по пътищата на България да превземе информационния поток, КЕВР даде нарочна пресконференция. В нея председателят на комисията Иван Иванов опита да се защитава заради искането на ЧЕЗ за поскъпването на нощната тарифа – 51% без мрежовата стойност, което означава 3 стотинки нагоре на киловтчас. Резонно беше зададен и въпрос – защо се стига до тази истерия кой какво поискал и публично не се знае, след като в чл. 36а от Закона за енергетиката пише следното: "Eнергийните предприятия, доставящи електрическа енергия и природен газ по регулирани цени, и операторите на преносни и разпределителни мрежи, в едномесечен срок преди подаване в комисията на заявлението за утвърждаване на нови цени или за изменение на действащи цени оповестяват в средствата за масова информация предложението си за утвърждаване на новите цени или за изменението на действащите цени". А ЧЕЗ не го направи, та трябваше Корнелия Нинова да пита изрично КЕВР по Закона за достъп до информация, след това и да последва опит за политическа вакханлия - защото, честно казано, на Нинова много не ѝ обърнаха внимание този път, даже хич.

Чудесен въпрос – защото КЕВР не може да даде отговор. И е крайно просто и ясно защо – защото в закона не е предвидена санкция. Няма глоба, няма кой я налага, нищо няма. А един закон, който няма санкция – само хипотеза, остава гол като хипотенуза без триъгълник.

Още по-смешното е, че това е само един банален пример от енергийната действителност. Друг такъв е свързан с прословутия лиценз на ЧЕЗ. По принцип тази тема е много удобна за националистите-популисти – когато нещо вземе да се вдига цената на тока, винаги се намира някой да се разреве на висок глас за "кърлежите, впили се в снагата на майка България". Е, срещу ЧЕЗ Електро България тече процедура за отнемане на лиценза от 2014 година, която още не е доникъде.

Корнелия Нинова и ЧЕЗ се скараха за това каква цена на тока е поискало ЕРП-то

Нов спор избухна по темата "ЧЕЗ". Този път той е директно между лидера на БСП Корнелия Нинова и българския бизнес на чешката компания. ...

Всъщност, на 19 март, 2014 година, стартира процедура за отнемане на дружества на трите ЕРП-та - "ЧЕЗ Електро", "Енерго-про Продажби" и "ЕВН Електроснабдяване" - заради дългове към НЕК. През лятото на 2017 година процедурата срещу дружествата извън бизнеса на ЧЕЗ беше прекратена, защото, според Пламен Младеновски, директор на дирекция "Електроенергетика и Топлоенергетика" в КЕВР, това се е случило, защото ЕВН и Енерго-про са платили наложените им глоби от 1 млн. лева - след неуспешни съдебни битки. За ЧЕЗ обаче битката е успешна - чехите се оплакват, че НЕК не им платили за произведена зелена енергия, изкупена от НЕК. И другите ЕРП-та казват така, но само ЧЕЗ печели в съда, макар жалбите на всички да са едни и същи - не са платили, защото и НЕК не им е плащала. И всичко това започна по времето на Орешарски т.е. БСП и ДПС.

Сега на власт е ГЕРБ. ЧЕЗ пак е проблем - този път защото ще отиде в ръчичките на няКОЙ. И нещата вървят към сделка, която никой не счита за прозрачна, мила, хубава и честна. Как се получава все така, независимо КОЙ управлява - чудна работа, а?!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 24 април

Овен Понякога човек може да е и насила оптимист. Точно това ще се иска от вас днес. Сложете усмивката на лицето си и няма да усетите ...