X
 
 

Гинкиното в енергетика - минало, настояще и бъдеще

6160 0
photo of Гинкиното в енергетика - минало, настояще и бъдеще
Снимка: БГНЕС
Днес, 17 април, от 14:30 часа в зала "Запад" на Народното събрание ще се състои де факт последното заседание на Временната анкетна комисия относно продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България.

Темата се превърна в основна през последните два месеца – бяха направени куп разкрития, изписаха се тонове мастило, изговориха се думи, думи, думи. Но покрай цялата истерия, която няма да доведе до нищо по-различно от това, което се е целяло още преди големия шум, остава отново творчеството. По-точно – законотворчеството.

ЧЕЗ: Предложеното увеличение на цената на тока няма връзка с продажбата на дружеството

Предложеното увеличение на цената на тока няма връзка с продажбата на ЧЕЗ. Това каза по време на откриване на нов трафопост в Благоевгр...

На 13 април, точно преди пак Войната по пътищата на България да превземе информационния поток, КЕВР даде нарочна пресконференция. В нея председателят на комисията Иван Иванов опита да се защитава заради искането на ЧЕЗ за поскъпването на нощната тарифа – 51% без мрежовата стойност, което означава 3 стотинки нагоре на киловтчас. Резонно беше зададен и въпрос – защо се стига до тази истерия кой какво поискал и публично не се знае, след като в чл. 36а от Закона за енергетиката пише следното: "Eнергийните предприятия, доставящи електрическа енергия и природен газ по регулирани цени, и операторите на преносни и разпределителни мрежи, в едномесечен срок преди подаване в комисията на заявлението за утвърждаване на нови цени или за изменение на действащи цени оповестяват в средствата за масова информация предложението си за утвърждаване на новите цени или за изменението на действащите цени". А ЧЕЗ не го направи, та трябваше Корнелия Нинова да пита изрично КЕВР по Закона за достъп до информация, след това и да последва опит за политическа вакханлия - защото, честно казано, на Нинова много не ѝ обърнаха внимание този път, даже хич.

Чудесен въпрос – защото КЕВР не може да даде отговор. И е крайно просто и ясно защо – защото в закона не е предвидена санкция. Няма глоба, няма кой я налага, нищо няма. А един закон, който няма санкция – само хипотеза, остава гол като хипотенуза без триъгълник.

Още по-смешното е, че това е само един банален пример от енергийната действителност. Друг такъв е свързан с прословутия лиценз на ЧЕЗ. По принцип тази тема е много удобна за националистите-популисти – когато нещо вземе да се вдига цената на тока, винаги се намира някой да се разреве на висок глас за "кърлежите, впили се в снагата на майка България". Е, срещу ЧЕЗ Електро България тече процедура за отнемане на лиценза от 2014 година, която още не е доникъде.

Всъщност, на 19 март, 2014 година, стартира процедура за отнемане на дружества на трите ЕРП-та - "ЧЕЗ Електро", "Енерго-про Продажби" и "ЕВН Електроснабдяване" - заради дългове към НЕК. През лятото на 2017 година процедурата срещу дружествата извън бизнеса на ЧЕЗ беше прекратена, защото, според Пламен Младеновски, директор на дирекция "Електроенергетика и Топлоенергетика" в КЕВР, това се е случило, защото ЕВН и Енерго-про са платили наложените им глоби от 1 млн. лева - след неуспешни съдебни битки. За ЧЕЗ обаче битката е успешна - чехите се оплакват, че НЕК не им платили за произведена зелена енергия, изкупена от НЕК. И другите ЕРП-та казват така, но само ЧЕЗ печели в съда, макар жалбите на всички да са едни и същи - не са платили, защото и НЕК не им е плащала. И всичко това започна по времето на Орешарски т.е. БСП и ДПС.

Корнелия Нинова и ЧЕЗ се скараха за това каква цена на тока е поискало ЕРП-то

Нов спор избухна по темата "ЧЕЗ". Този път той е директно между лидера на БСП Корнелия Нинова и българския бизнес на чешката компания. ...

Сега на власт е ГЕРБ. ЧЕЗ пак е проблем - този път защото ще отиде в ръчичките на няКОЙ. И нещата вървят към сделка, която никой не счита за прозрачна, мила, хубава и честна. Как се получава все така, независимо КОЙ управлява - чудна работа, а?!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Правилното лечение на грипа в няколко пр...

Пикът на грипната епидемия ще бъде достигнат тези дни, а много хора се тълпят пред лекарските кабинети още с първото вдигане на темпера...

Последно в Актуално