"Хизбула" ли стои зад атентата в Бургас?

14434
"Хизбула" ли стои зад атентата в Бургас?

На 18-годишнината от бомбения атентат, извършен от "Хизбула" срещу еврейския център в Буенос Айрес, автобус, пълен с израелски туристи, бе взривен в Бургас - популярна сред израелците лятна туристическа дестинация. Няколко души бяха убити и много пострадаха. "Хизбула" е основният заподозрян и за това има основание.

Подобен атентат, когато на прицел бяха израелски туристи в България, бе осуетен през януари - няколко седмици преди четвъртата годишнина от убийството на оперативния командир на "Хизбула" Имад Мугние. Тогава подозрителен пакет бе забелязан в автобус, превозващ израелски туристи от Турция за България. Израел помоли българите да осигурят засилени мерки за сигурност за автобуси с израелски туристи, което те направиха. Твърдеше се, че допълнителни мерки за сигурност са били взети и в голям ски курорт в страната. По същото време израелските представители смятаха, че предприетите мерки за сигурност на летищата са достатъчни. Това вече не изглежда така.

Izrus: БГ очаква спад на туристи след атентата

Българските туроператори се опасяват, че терористичната атака в Бургас значително ще се отрази на потока от туристи в страната не само ...

Атентатът, извършен в сряда, стана само няколко дни след ареста на заподозрян активист на "Хизбула", подготвящ нападение срещу израелски туристи в Кипър - атака, зловещо приличаща на тази, която бе извършена в България. На 7 юли кипърските власти обискираха хотелска стая на 24-годишен ливанец, пътуващ с чуждестранен паспорт. По сигнал на израелското разузнаване кипърската полиция в продължение на ден следи заподозрения, преди да го арестува по обвинения в тероризъм. У задържания са открити снимки с израелски цели, информация за туристически автобуси, превозващи израелски туристи, данни за израелски полети до и от острова. Властите смятат, че целта е бил туристически автобус или самолет. Според съобщенията в медиите заподозреният първоначално отричал да има връзки с терористи, но по-късно признал, че действа от името на "Хизбула".

Това са само последните случаи в дългия списък на терористични актове, приписвани на "Хизбула" след убийството на Мугние в сирийската столица Дамаск през февруари 2008 г. В последните няколко години атентати, подготвяни от "Хизбула", са осуетявани по целия свят - три в Турция, два в Кипър, два в Азербайджан и др.

Нито един от тях не е голяма изненада. На погребението на Мугние лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заплаши Израел с "открита война". В емоционална реч Насрала предупреди Израел: "Преминахте всякакви граници. Заради това убийство, в този момент, на това място и с този циониски метод, ако искате такава открита война, нека целият свят да чуе: тази война ще е открита". Насрала обеща, че "кръвта на Мугние ще доведе до премахването на Израел". Израелците бързо предприеха превантивни мерки, за да се справят с трите най-вероятни сценария, които според тях "Хизбула" може да приложи като отмъщение: атака върху настоящи и бивши високопоставени израелски служители, пътуващи в чужбина; атака по израелско посолство или други дипломатически мисии зад граница; или атака, насочена към място, свързано с еврейската общност в чужбина, като взрива срещу еврейския център в Аржентина през 1994 г.

Убийството на Мугние доведе до възкръсването на клона на "Хизбула", извършващ международни операции, който преустанови дейност след атентатите от 11 септември 2001 г., за да се избегне възможността организацията да се свързва с "глобалната война срещу тероризма". Това помогна да се обясни защо организацията "Ислямски джихад" претърпя толкова много провали, когато започна да отмъщава за смъртта на Мугние.

В среда с доста по-засилени мерки за сигурност, които западният свят предприе след 11 септември 2001 г., "Хизбула" общо взето не се решава да извършва атентати и затова избира да действа на места, където мерките за сигурност все още са сравнително слаби и където групировката има клетки и поддръжници (свои или на нейния ирански покровител). Затова атаки бяха осъществени в Баку, Банкок, а сега и в Бургас.

"Ел Паис": Какъв ще бъде отговорът на Израел?

След кървавия атентат срещу автобус с израелски туристи в България и след заканите на израелския премиер Бенямин Нетаняху срещу Иран ...

В България "Хизбула" може да разчита на ливански криминални организации, занимаващи се с наркотици и други дейности, които от дълго време финансират организацията. През 2008 г. българска правителствена комисия направи заключение, че приходите от наркотрафик, минаващ през страната, отиват за финансиране на "Хизбула" и на други военни групировки. Това вероятно е обсъждано и през 2010 г., когато тогавашният шеф на Мосад Меир Даган направи официална визита в София и се срещна с българския министър-председател.

Както "Хизбула", така и Иран имат свои причини, за да осъществяват терористични удари срещу израелски или други западни цели. Иран иска да отмъсти за атаките срещу негови учени и заради санкциите, налагани му заради ядрената програма; "Хизбула" пък иска да отмъсти за смъртта на Мугние.

Това съвпадение на интересите им засилва тяхната дългогодишна и дълбока връзка, правейки съвместните им възможности за осъществяването на операции много по-опасни. Така стояха нещата и през 1994 г. Тогава Техеран беше разярен заради решението на Буенос Айрес да прекрати ядреното сътрудничество помежду им от страх, че ядрената програма на Иран не е предназначена само за мирни цели. Междувременно "Хизбула" искаше да си отмъсти за ареста на сътрудника на организацията Мустафа Дирани в Южен Ливан през май 1994 г. Звучи познато, нали?

Сега/Матю Левит*, "Нюзуик"

-----

Интерпол със специален екип в България

Международната полицейска организация Интерпол /Interpol/ реши да изпрати екип сътрудници в България, за да подкрепи разследващите са...

* Матю Левит ръководи програмата "Стейн" за контратероризъм и разузнаване във Вашингтонския институт за близкоизточна политика и е автор на книга за "Хизбула", която предстои да бъде пусната на пазара през 2013 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com