"Ел Паис": Какъв ще бъде отговорът на Израел?

7738
"Ел Паис": Какъв ще бъде отговорът на Израел?

След кървавия атентат срещу автобус с израелски туристи в България и след заканите на израелския премиер Бенямин Нетаняху срещу Иран наблюдателите си задават въпроса дали той може да се впусне в авантюрата да бомбардира някой от ядрените обекти на Ислямската република, пише днес испанският вестник "Ел Паис".

Това би довело до контраудар на Техеран с изстрелване на ракети срещу израелски обекти и със сигурност - до ескалация на конфликта, а от там и до открита война.

Може да се очаква и нещо друго - точно прицелен удар срещу инфраструктурата на ливанското движение Хизбула. Има и още една опция - убийство на някой от лидерите на Хизбула, включително на харизматичния шейх Хасан Насрала. Такива прецеденти има - убийството на Абас Мусауи, загинал през 1992 г. от израелска ракета в Ливан.

Интерпол със специален екип в България

Международната полицейска организация Интерпол /Interpol/ реши да изпрати екип сътрудници в България, за да подкрепи разследващите са...

Тогава отмъщението не закъсня и намери израз в зрелищните атентати срещу израелското посолство и срещу еврейска организация в Буенос Айрес съответно през 1992 и 1994 г. Независимо какъв ще е отговорът на Израел, по всичко личи, че може да се очаква ескалация на напрежението в Близкия изток.

Може би единственият човек, който е заинтересуван от успокояване на ситуацията, е американският президент Барак Обама, който очевидно предпочита дипломатическо разрешение пред въоръжена конфронтация. Според израелските коментатори Обама е поставен между чука и наковалнята - от една страна, да даде политическа и военна подкрепа на главния си съюзник в района в случай, че Израел реши да удари Иран или Хизбула.

Той обаче не може да игнорира опасността такова развитие да доведе до неконтролируемо покачване на цените на петрола с всички негативни последици за американската икономика. В първия случай той ще спечели симпатиите на произраелските среди в САЩ с оглед президентския вот, а във втория ще настрои срещу себе си средната класа заради неизбежното отражение на по-високите петролни цени, посочва испанският вестник.

Редактор: Георги Иванов

Погребват днес загиналите в атентата израелци

Телата на петимата загинали израелски граждани в самоубийствения атентат в Бургас в сряда пристигнаха в нощта срещу петък на аерогара...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com