Лъгахте за Сирия, мълчите за важните теми, докога?

16900
Лъгахте за Сирия, мълчите за важните теми, докога?
Снимка: Getty images/Guliver

Медийната среда в България наистина е отровена. Независимо дали става въпрос за представянето на вътрешната политика или геополитическата ситуация и наблюдението на "големите играчи" и техните действия.

Какво толкова, че големите обществени поръчки се раздават на лица, близки до властта? Какво като пътищата ни се строят с некачествени материали и с безумни срокове? Какво от това, че икономиката ни има структура на страна от Третия свят? Има ли значение, че ясно прозират връзките между политици и фигури от организираната престъпност? Тук-таме се правят бегли опити за разследваща журналистика, потопени някъде в злободневието и "VIP Brother"...

Високопоставени представители на САЩ и Русия се срещат в Идлиб

Заместник-министърът на външните работи на Русия Олег Сиромолотов предупреди за прибежища на терористи на територията на Индонезия, ег...

И ако липсата на сериозни аналитични статии и журналистически разследвания, касаещи вътрешната среда, могат да се обяснят с интересите на собственици на медии, зависимост от рекламодатели или политически обвързаности, какво да кажем за представянето на геополитическите реалности?

Години наред наблюдавам развитието на войната в Сирия и представянето му в българските медии. Срещал съм фрапиращи примери на непознаване на средата, включително и от разни псевдокореспонденти, които не са стъпвали на терен.

Дори национални медии представяха терористичните групировки "Ахрар ал-Шам", Ал-Нусра и "Армия на Исляма”, като “борци за свобода” и “умерена опозиция”. Четяхме пропагандни статии и гледахме подобни филми, които откровено изопачаваха истината за военните действия и участниците в тях.

Вече добре известните "Бели каски", представени от редица медии като герои, наложиха саудитски шериат на контролираните от тях територии. В тези райони на жените е забранено да излизат без никаб или без черен, плътно закриващ косата хиджаб. Нещо, за което мълчаха услужливите журналисти. Някои от тях още мълчат. Работата на един журналист е да търси истината, да проверява всяко твърдение и да го представя на обществото. А не да продава илюзии и заблуди.

Русия подари на Сирия 24 пускови установки С-300 ПМ

Русия безвъзмездно достави в Сирия оборудването за три дивизиона С-300 ПМ с общо 24 пускови установки, съобщи на ТАСС информиран източн...

Всички лъжи и манипулации, представени по западните мейнстрийм медии, свободно се копираха и преписваха от българските папагали.

Показателен е случаят Омран - детето, заснето от "Белите каски" в Алепо и чиито снимки обиколиха първите страници на всички световни медии, за да се окаже после, че Омран е бил използван, дори не е лекуван, а само сниман, а родителите му подкрепят "режима".

Разбира се, голяма част от медиите си спестиха разкритията. Дори и да са били първоначално подведени, това не оправдава спестяването на истината след това. Развитието на историята и разкриването на "журналиста"-бяла каска Махмуд Раслан, заснел Омран в линейката, който по-късно лъсна и в клипа, в който Нур ал-Дин ал-Занки обезглавиха дете, също едва ли ви е добре позната.

Тези примери са важни, защото показват лицемерието, липсата на добра подготовка и желание на голяма част от българските журналисти да запознаят аудиторията си с реалната ситуация "по света и у нас".

МАНИ-МАНИ, ако за журналисти сте призвани…

Професията на журналиста е доста интересна, особено по нашите географски ширини. Изискват се няколко основни качества: • Да имаш ...

По същият начин удобните "колеги" сега мълчат за случващото се в Донбас и Луганск. Дали заради следването на "политкоректната линия" или поради мързел, не мога да кажа категорично. Дори в западната преса, отвреме-навреме се появяват статии, които описват истинскатта ситуация - без да се се интересуват в каква светлината ще представят руските или американските "проксита".

Това важи за всяка една тема, която се разглежда и разисква. Независимо дали става въпрос за външнополитическа тематика, като политиката на Тръмп, Путин, Brexit или упражненията върху трагичната съдба на Виктория Маринова.

Истината не е въпрос на гледна точка. Тя и такава каквато е и трябва да бъде казвана винаги. Това е и смисълът на журналистиката, ясно и с доказателства да представя фактите, а не да изкривява реалностите или да мълчи за тях.

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com