Някои трудно обясними подозрения за парите на политиците ни

16904
Някои трудно обясними подозрения за парите на политиците ни
Снимка: БГНЕС

За поредна година хората в България, които заемат висши държавни постове, оповестиха декларации за имущественото си състояние. Някои го сториха за пръв път, за други беше просто поредна година, в която да бъде отбелязана промяна. Любопитните моменти при най-известните, обаче, не липсваха.

Коментар на редактора

Безспорно впечатление направи декларираното от депутата от ДПС Делян Пеевски - този, заради когото преди четири години стотици хиляди хора излязоха по улиците и останаха там през цялото лято, а най-упоритите издържаха дори цяла година. Официално богатството на Пеевски за една година се увеличава в пъти – той декларира милиони в различна валута в банкови сметки, но няма и думичка за произход на средствата, за разлика от положението в декларацията на Пеевски от миналата година. От три пъти познайте дали някой отговорен държавен орган ще се задейства да провери защо. От мен да мине, може да пробвате и само веднъж да познаете.

Друг интересен случай е този на Красимир Каракачанов. Той има налични 62 000 лева, които обяснява като придобити от заплата. И това само за една година. Излиза, че Каракачанов е спестявал месечно по над 5100 лева. Заплатата на депутатите е равна на три средни заплати в публичния сектор, а за миналата година – времето, което отразява декларацията на Каракачанов, депутатската заплата е малко над 5300 лева. Как става така – може би жената на Каракачанов се е грижила да го храни и облича, може би е използвал допълнителните безотчетни средства, които се падат на всеки депутат (2/3 от основната депутатска заплата допълнително) – не знам. През 2015 година обаче, според декларацията си, Каракачанов е спестявал по 1875 лева месечно, ако гледаме само наличните парични средства. Той има и пари в банка – малко над 11 000 лева, които две години почти не се променят.

При Веселин Марешки няма място за сравнение от минали години, но декларацията му безспорно е пребогата. Реално обаче той има само един дълг от 10 000 лева под формата на кредитна карта, а всичко друго – общо още 47 различни вида задължения, е или споделено с жена му Светлана, или е само на името на жена му Светлана. А задълженията са в размер на стотици милиони левове – да кажем логично на фона на бизнес интересите на Марешки или семейство Марешки, леко съм объркан кой диктува в семейството, като гледам кой се грижи за парите по декларация. При декларираното участие в 93 фирми собственик или титуляр на правото неизменно е Светлана Марешка. Дано няма само някой развод – не е приятно, когато любовта изчезне, но в кварталите на богатите не е рядък случай да има драма. Е, в България е по-различно с предбрачните договори, но пък не пречи да отбележим кой на хартия носи отговорността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com