Няма нелегитимен референдум

44978
Няма нелегитимен референдум
Снимка: Getty Images/Guliver

Резултатите от проведения вчера в Крим референдум за присъединяване към Русия бяха предварително известни. Не защото обаче са били манипулирани. А защото когато един народ или една общност целокупно иска нещо, то е ясно и е обективна истина.

Нелегитимното руско военно присъствие на чужда територия и безспорните имперски амбиции на Путин са отделен въпрос.

Над 95% от хората в Крим са гласували за влизане в Русия

В Крим днес ще съобщят окончателните резултати от състоялият се в неделя плебисцит за присъединяването към Русия. Според данните...

По отношение на референдума международната общност не трябва да мери с двоен аршин.

В международното право има два основни принципа, което са еднакво свещени, но които са в противоречие помежду си. Единият е за териториалната цялост и суверенитет на всяка държава. Другият е за правото на народите на самоопределение.

Време е вече да се определи кой е по-важен, за да не изпада светът в ситуации на шизофрения и раздвоение на личността. Първият принцип се базира на фактора територия, земя. Вторият - на фактора хора. Все ми се струва, че в 21 век факторът хора би трябвало да е по-важен.

Ако се спазва механичното правило за целостта на земята, би трябвало държави като Македония и Косово да не съществуват. Би трябвало също да не се допуска дори да се повдигне въпросът за отделяне на Каталуния и Шотландия. А той не само, че е на дневен ред, но и скоро ще намери своето решение.

Случаят с Крим Е като случая с Косово. Дори обстоятелствата да са различни, това не променя същността - че има област, населена с хора, които не искат повече да живеят в държавата, към която са причислени. Историята е доказала, че няма сила, способна да спре народ, който не иска да живее под похлупака на друг. Не би трябвало и да има.

Премиерът на Крим обяви официални резултати от референдума

96.6% от гласувалите на референдума за статута на Крим искат полуострова да се върне в границите на Руската федерация. Това заяви в сво...

Един референдум не може да е нелегитимен, защото да се пита най-висшия суверен - народът, никога не може да е неправилно. И понеже народът е най-висшият суверен, каквото реши той, това трябва да бъде. Винаги.

Геостратегическите игри и интереси са друг фактор. Тук става въпрос за правото на човек да заяви какъв се чувства и според това, как иска да живее спокойно. Това право е неоспоримо.

Според международните наблюдатели по време на кримския референдум не са регистрирани нарушения. Което означава, че мнозинството е направило своя избор си по установените правила и няма причина този избор да бъде оспорван.

Международната общност ще приеме евентуалното решение на Шотландия да се отдели от Великобритания. Ще приеме и евентуалното такова решение на Каталуния. Висша форма на лицемерие е това, че не приема решението на Крим, само защото в играта е замесена Русия.

Автор: Десислава Любомирова

Парламентът в Крим официално поиска полуостровът да стане част от Русия

Областното събрание на Крим обяви независимост от Украйна и поиска присъединяване към Русия. То допълни, че цялото украинско държавно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com