Премиерът на Крим обяви официални резултати от референдума

17486
Премиерът на Крим обяви официални резултати от референдума
Снимка: Getty Images/Guliver

96.6% от гласувалите на референдума за статута на Крим искат полуострова да се върне в границите на Руската федерация. Това заяви в своя профил в Twitter премиерът на Крим Сергей Аксьонов, който казва, че резултатите са окончателни.

"Окончателните резултати от референдума са 96,6% за!", съобщи Аксьонов. Парламентът на Крим трябва да проведе заседание тази сутрин, за да одобри официално кандидатурата на Крим за присъединяване към Русия въз основа на резултатите от референдума. Властите в Киев, ЕС и САЩ обявиха плебисцита за нелегинимен, а днес предстои заседание на Европейския съвет, на което ще се разискват санкции за Русия.

Като цяло историята на Крим е крайно интересна, а споровете за полуострова не са един и два. Крим е бил част от Киевска Рус, от Византия, земите му са били под властта на готи, хуни, прабългари, хазари. През 1441 година на територията му е създадено Кримското ханство, което се управлява под опеката на династията на Чингис Хан. Само 34 години по-късно ханството минава в сферата на влияние на Османската империя и положението се запазва до 1774 година, когато Руската империя установява контрол над полуострова. Последният опит на Османската империя, с помощта на Англия, да вземе Крим, е през 1854 година, но Кримската война е загубена.

Космополитният Крим

В колективното съзнание на руснаците Крим е почти толкова типично руски, колкото и Червеният площад в Москва. Крайно време е да развен...

По времето на Октомврийската революция Крим е последното убежище на царистите в Русия. През 1921 година е сформирана Кримската автономна република в границите на СССР. От май 1944 година Сталин започва етническо прочистване на татарите и чак през 1967 година за татарското население има реабилитация, но то остава малцинство в Крим, след като в продължение на векове е доминиращ етнос. През 1954 година Никита Хрушчов предава Крим на Украйна в името на „дружбата между народните” на СССР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа