Новината е, че е топло. Новината е, че вали дъжд

4407
Новината е, че е топло. Новината е, че вали дъжд
Снимка: iStock/Guliver

Новината е, че е топло.

Температурите са над 30 градуса. Градусите автоматично влизат заедно с топлия въздух в угрижената уста на водещи, пишещи и разпространяващи информации. Както се казва на новинарски език: ТОП новина. Цари напрежение. Работи разследващата журналистика - нека видим кога в последните години е било толкова топло и дали сега не е по-топло. Познай, винаги всяко лято е по-топло. От 2002 година до днес всяко следващо лято е с пет градуса по-топло. Навън е 35, но ти четеш медии и вече се чувства като 60. Жегите са "невиждани", непоносими. И най-голям пек е в Пловдив. Ако случайно сте в Пловдив, може да умрете. Да поканим експерт по хидратиране и той да обясни колко чаши вода трябва да изпиеш, когато ти е топло. Понеже когато ти е топло въобще не ожадняваш и забравяш да пиеш вода. Може да умреш. 

Новината е, че вали. 

Както е топло, от време на време завалява. Понякога действително вали малко повече. Ако дъждът е по-голям от други пъти, това е новина. На помощ идва фейсбук. Всички виждат, че вали, но само някои са го заснели с телефон. Видеата се появяват във фейсбук и онези, които са видели, че вали, но не са го заснели, могат да видят черно на бяло - действително, вали. Да джапаш по наводнена улица не е достатъчно, за да те увери в действителността на случващото се - но прикачено клипче от социалните мрежи към новинарска емисия категорично потвърждава: вали страшно много. Ако не бе гледал новинарската емисия може би нямаше да се намокриш чак толкова. Сега те втриса. Може да умреш. Удари един парацетамол. А видеото има 100 000 споделяния във фейсбук. Коментарите са два: "Ужас" и "Фандъкова". Фандъкова разтваря небесата и излива кубични метри дъждове. Фандъкова трябва да лежи отдолу и да разпъва десет километрови найлони, за да спаси града от наводнение. Защо допусна да вали дъжд над София, Фандъкова? Вие някога виждали ли сте европейски град да е така наводнен? В Англия например отдавна са се справили и там просто не вали. Не е валяло поне от 2007-а, защото са напреднала държава. 

Новината е, че има задръстване. 

Петък е и много хора отиват на море. Тъй като много хора отиват на море, на двата свещени изхода - от София, и от България, има задръстване. Задръстването представлява струпване от стотици коли, които не мърдат. През 10 минути мръдват, но малко. Това пак е страшна новина. Репортери бродят с камери и търсят напрегнати физиономии. Репортерът пита: Как се чувствате в задръстването? Шофьорът: Зле, вижте колко коли има. Репортерът към зрителите: Вижте колко има, хората се чувстват зле, има задръстване. От студиото: Благодарим, че ни разказахте за задръстването. 

А сега, за жегите. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com