Решението на Путин за Сирия отбеляза победата му - засега

7202
Решението на Путин за Сирия отбеляза победата му - засега
Снимка: Getty Images/Guliver

Доста изненадващо за мнозина вчера вечерта руският президент Владимир Путин обяви, че ще изтегли руските сили в Сирия. Новината, съвсем естествено, породи куп коментари и анализи.

На пръв поглед стъпка към мир в Сирия, биха си помислили по-наивните. Но в изявлението на Путин имаше една важна подробност - руските бази - морската в Тарсус и авиационната Хмеймим ще функционират в предишния си режим. С други думи Русия съвсем не напуска Сирия така, както може би са си помислили мнозина по-лековерни и следящи нещата само по заглавията и първото изречение.

Структурен проблем, който е и персонален

Коментар на Иван Бедров за "Дойче Веле България" Ако администрацията в България се модернизира, ще отпаднат хиляди чиновници, които р...

Путин съвсем няма намерение просто ей така да се оттегли от зона, в която с действията си си изгради имидж на печелещ във външно отношение. Само преди няколко месеца в анализ на Foreign Policy беше доста ясно казано – Путин има ограничен брой козове в международните отношения, но се показа като далеч по-умел картоиграч от Барак Обама. Руският президент играе на максимума на възможностите си, докато САЩ не го прави. При всички усилия на Джон Кери в момента, не може да се очаква, че САЩ ще стъпи решително по отношение на Сирия преди да е ясно кой е новият американски президент, а дотогава има над половин година!

Какво се случва сега – Путин всъщност успя да постигне целите си в Сирия. Той задържа на власт Башар Асад и направи така, че Асад изглежда достатъчно приемлива фигура в очите на международната общност. Да не забравяме, че вече вървят преговори за по-траен мир – трудни и засега неуспешни, но е факт, че ги има – миналата година и толкова нямаше. Дори беше постигнато първо официално примирие кажи-речи откакто войната в Сирия бушува – вече пет години официално!

Укрепването на Асад продължава да бъде поддържано с руски средства. Военната база в Хмеймим си остава действаща, а точно тя е логистичният център, откъдето руските самолети тръгваха за кажи-речи всяка бомбардировка. Така че по отношение на Асад ситуацията не се променя – ако се налага, руснаците ще бомбардират, за да не позволят разклащане на режима на диктатора.

Промяна може да има единствено за Турция. Изявлението на Путин със сигурност ще бъде разглеждано от Анкара в посока укрепване на позициите в борбата срещу кюрдите. Кюрдите, разбира се, не са първи приятели на Башар Асад, но не са му и врагове така, както е положението спрямо Турция. Затова и Путин може да си позволи да направи лека отстъпка в тази посока – защото американската политика в региона, а и тази на повечето западни държави, е да снабдяват кюрдите с оръжие за борба срещу „Ислямска държава”. Така че за Путин е изключително изгодно да остави друг да вади кестените от огъня – защо Москва да се меси, когато двама и без това се карат? Москва само може да спечели, докато другите се карат. На ход са Ердоган и Давутоглу – докъде ще стигнат те, след като Русия се отдръпна от турско-сирийската граница? Сега ще си проличат истинските апетите на Реджеп Ердоган. Предвид изявлението му отпреди само няколко часа, че тези, които одобряват и една теза, застъпвана от „терористи”, също са терористи, то можем да очакваме ескалация на напрежението, а не първа крачка към траен мир!

Глоба, ако не гласуваш - някои хора наистина произлизат от маймуните

Ще гласуваме задължително, а ако се противим – 50 лева глоба. Това приеха на първо четене депутатите вчера (10 март), след като г...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com